Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Επιστημονική είδηση

( το διαστημόπλοιο stardust επέστρεψε στη γη :: 15/1/2006 20:58:39) 

Το διαστημόπλοιο Stardust επέστρεψε στη Γη

Το όχημα - ρομπότ διένυσε σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα σε έξι χρόνια και μετέφερε κάψουλα με σωματίδια από αστέρια και κομήτες

Με επιτυχία προσγειώθηκε χθες το πρωί σε αμερικανική στρατιωτική βάση της Γιούτα, στις δυτικές ΗΠΑ, η κάψουλα με τα σωματίδια από αστέρια και κομήτες που συνέλεξε το διαστημόπλοιο Stardust στην ερευνητική αποστολή του στο διάστημα, κατά την οποία διένυσε σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Η κάψουλα, βάρους 46 κιλών, της οποίας το περιεχόμενο μπορεί να χωράει σε ένα κουταλάκι του καφέ, επέστρεψε ομαλά στη Γη στις 12.12 ώρα Ελλάδας, αφού διένυσε 4,63 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα, απόσταση δηλαδή 10.000 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης - Σελήνης. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτά τα πρώτα δείγματα σκόνης ενός κομήτη που μεταφέρονται στη Γη που έφερε μαζί του το Stardust θα ρίξουν φως στην πηγή του ηλιακού μας συστήματος.

Πρόκειται για την πρώτη αποστολή ρομπότ για τη συλλογή σωματιδίων από ουράνια σώματα που βρίσκονται πέραν της Σελήνης, τα οποία υπήρχαν πριν από τη γένεση του ηλιακού συστήματος, δηλαδή πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μετά την αποστολή του Apollo 17, που επέτρεψε στους αστροναύτες να φέρουν στη γη πέτρες από τη Σελήνη το 1972.

Το διαστημόπλοιο Stardust, βάρους 385 κιλών, το οποίο ξεκίνησε την αποστολή του στο διάστημα το 1999, είχε συναντήσει τον κομήτη Wild 2 κοντά στον Δία, στις 2 Ιανουαρίου 2004, έπειτα από μια διπλή περιστροφή γύρω από τον Ήλιο.