Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ακόμη και τα μερομήνια, η πρακτική μέθοδος πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων με βάση την οποία αιώνες πριν οι άνθρωποι πορεύονταν, δεν μπορούσαν να προβλέψουν αυτό που συνέβη πριν από μερικά 24ωρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης και στη Ρωσία…

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός προσπάθησε να… πιάσει το νήμα από την αρχή ή καλύτερα να θέσει ένα μεγάλο ζήτημα.

Μπορεί τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων 24ώρων να έχουν σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατ' επέκταση με την υπερέκλυση διοξειδίου του άνθρακα από χώρες όπως η ΗΠΑ και η Κίνα;

Σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχει μια μεγάλη πλέον ανισορροπία μεταξύ της γεώσφαιρας, της ατμόσφαιρας και της υδρόσφαιρας του πλανήτη μας. Διότι εάν κάτι συμβεί στην επιφάνεια της γης που θα ανατρέψει τα δεδομένα του πλανητικού μας συστήματος, τότε θα έχουμε επιπτώσεις τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στην υδρόσφαιρα της γης. Ας πάρουμε για παράδειγμα την αλόγιστη κοπή των δασών στον Αμαζόνιο. Αυτό που συνέβη στη γεώσφαιρα του πλανήτη έχει άμεση επίπτωση τόσο στην ατμόσφαιρά του όσο και στο πλανητικό ισοζύγιο του νερού.

Το τελευταίο διάστημα ο πλανήτης μας εκφράζει αυτή την ανισορροπία.

Τόσο οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες (στην Αυστραλία πρόσφατα μετρήθηκαν 47 βαθμοί πάνω από το μηδέν) όσο και υπερβολικά χαμηλές (-39 στη Μόσχα) συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα απελευθερώνοντας όλο και περισσότερη ένταση! Πλημμύρες στη Νοτιοανατολική Ασία, θανατηφόροι τυφώνες στις ΗΠΑ, εκατοντάδες θύματα από το πολικό ψύχος στην Ευρώπη, εκατομμύρια θάνατοι από την έλλειψη νερού ως αποτέλεσμα της χρόνιας ξηρασίας (και άλλων πολιτικών και κοινωνικών αιτιών) στην Αφρική.

Όσο πλησιάζουμε με ταχύτητα στον 22ο αιώνα και στην ανακάλυψη νέων επιτευγμάτων που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας τόσο πιο πολύπλοκο εμφανίζεται το πρόβλημα της μόλυνσης του αέρα που αναπνέουμε, της ατμοσφαιρικής αστάθειας της γης, της έλλειψης τρόπων για την αντιμετώπιση των ραγδαίων κλιματολογικών αλλαγών.