Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελπίδες σε εκατομμύρια διαβητικών σε όλο τον κόσμο δίνει ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, η οποία υποστηρίζει ότι η μεταμόσχευση κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη από χοίρους θα μπορούσε να συμβάλει στη θεραπεία της νόσου εντός της επόμενης δεκαετίας.

Στους χοίρους ίσως να βρίσκεται το μυστικό της θεραπείας του διαβήτη, όπως υποστηρίζει ομάδα Αμερικανών γιατρών, τα πειράματα της οποίας δημοσιεύονται στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση "Nature Medicine". Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μινεσότας προχώρησε στη μεταμόσχευση ειδικών κυττάρων από το πάγκρεας χοίρων σε μαϊμούδες, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς παρατηρήθηκε πλήρης αναστροφή της κατάστασης. Ελπίζει, λοιπόν, ότι μέχρι το 2009 θα έχει ολοκληρώσει τις πρώτες μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους, προσφέροντας έτσι διέξοδο σε εκατομμύρια διαβητικούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και οι επιστήμονες έχουν ήδη καταφέρει να θεραπεύσουν ασθενείς χρησιμοποιώντας ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα από νεκρούς δότες, η πειραματική αυτή μέθοδος είναι αδύνατο να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα λόγω της μικρής διαθεσιμότητας μοσχευμάτων. Η χρήση ζωικών κυττάρων, γνωστή ως ξενομεταμόσχευση, ίσως είναι η επόμενη καλύτερη λύση. Για να αποτραπεί η απόρριψη των χοιρινών μοσχευμάτων, η οποία έως τώρα θεωρούνταν το μεγαλύτερο πρόβλημα, οι γιατροί τελειοποίησαν ένα συνδυασμό φαρμάκων, με αποτέλεσμα και τα πειραματόζωα να επιζήσουν και ο διαβήτης να εξαφανιστεί. "Αυτό πρακτικά απέδειξε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν κύτταρα από γουρούνια ως πρώτη λύση για μια μελλοντική θεραπεία του διαβήτη", εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Μπέρναρντ Χέριγκ. Ωστόσο, το ανησυχητικό είναι ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν ισχυρές παρενέργειες για τους ανθρώπους, για αυτό τώρα πρέπει να κατασκευαστούν σχεδόν εξαρχής.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, πάντως, μια θεραπεία του διαβήτη βασισμένη στη μεταμόσχευση κυττάρων του παγκρέατος απέχει το λιγότερο μία δεκαετία ακόμη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πρέπει πρώτα να επιλυθούν διάφορα προβλήματα, ενώ το Πανεπιστήμιο της Μινεσότας αυτήν τη στιγμή χτίζει τα δικά του βιοασφαλή εργαστήρια, τα οποία θα είναι σύμφωνα με τους αμερικανικούς ομοσπονδιακούς κανονισμούς υγείας για τη χρησιμοποίηση ζωικών ιστών σε ανθρώπους. Ο στόχος είναι να υπάρχουν οι κατάλληλοι χοίροι-δωρητές, όταν θα έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα και οι διαβητικοί δεν θα απορρίπτουν τα μοσχεύματα.

Η μεταμόσχευση χοιρινών μοσχευμάτων δεν είναι σπάνια στην ιατρική, καθώς εφαρμόζεται συχνά και στην καρδιοχειρουργική. Για αυτό οι Αμερικανοί ερευνητές αποφάσισαν να πειραματιστούν, γνωρίζοντας ότι παρόμοιες μεταμοσχεύσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο πραγματοποιούνται ήδη στη Βρετανία. Μόλις αφαιρεθούν από το πάγκρεας του δότη τα κύτταρα εισάγονται στο ήπαρ του διαβητικού με μια σχετικά απλή διαδικασία. Αν η μεταμόσχευση αποδειχθεί επιτυχής, ο ασθενής θα είναι σε θέση να παράγει από μόνος του ινσουλίνη, την ουσία που ρυθμίζει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, όπως οι μη διαβητικοί.