Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( διάγνωση σε 10 λεπτά :: 24/1/2006 19:34:20) 

Η μαγνητική αγγειογραφία, που ενδείκνυται για ασθενείς που πάσχουν από αθηροσκλήρωση, εφαρμόζεται εδώ και ένα εξάμηνο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Εφαρμόζεται και στη Θεσσαλονίκη η μαγνητική αγγειογραφία για τον εντοπισμό βλαβών στα αγγεία

Διάγνωση σε 10 λεπτά

Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ

Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών που κινδυνεύουν από αθηροσκλήρωση βάζει η μαγνητική αγγειογραφία. Πρόκειται για μία σύγχρονη διαγνωστική μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται σταδιακά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και βοηθά στον εύκολο και γρήγορο εντοπισμό των βλαβών που παρουσιάζουν τα αγγεία και οι αρτηρίες και που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ισχαιμικά επεισόδια.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής και διευθυντής της Ε' χειρουργικής κλινικής του ΑΠΘ, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Θωμάς Γερασιμίδης, κατά τη διάρκεια του 10ου πανελλήνιου συνεδρίου Αγγειολογίας και Αγγειοχειρουργικής, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

"Η μαγνητική αγγειογραφία εφαρμόζεται εδώ και ένα εξάμηνο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι ο ασθενής μπαίνει στον ειδικό θάλαμο μαγνητικού συντονισμού και μέσω ενός ειδικού προγράμματος στον υπολογιστή μπορούμε να έχουμε τρισδιάστατη απεικόνιση των βλαβών των αγγείων και των σημείων, όπου μπορεί να δημιουργηθεί στένωση", εξηγεί στη "Μ" ο κ. Γερασιμίδης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η μαγνητική αγγειογραφία ενδείκνυται για ασθενείς που πάσχουν από αθηροσκλήρωση. Πρόκειται για μία νόσο που προσβάλλει όλα τα αγγεία ή τις αρτηρίες του ανθρώπου, που δίνουν αίμα στα άκρα, την καρδιά και τα σπλάχνα. Η αθηροσκλήρωση εκδηλώνεται κλινικά μετά την ηλικία των 35-40 ετών, προκαλώντας οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή αιφνίδιο θάνατο.

Γρήγορη διάγνωση

Σύμφωνα με τον κ. Γερασιμίδη, με τη μαγνητική αγγειογραφία η διάγνωση της νόσου γίνεται γρηγορότερα και καλύτερα, καθώς η ευαισθησία του μηχανήματος που χρησιμοποιείται αγγίζει το 95%.

"Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε το υπερηχογράφημα και την ψηφιακή αγγειογραφία, τα οποία τείνουν να αντικατασταθούν. Ειδικά για την ψηφιακή αγγειογραφία, πρέπει να χορηγήσουμε στον ασθενή ειδικό φάρμακο ενδοφλεβίως, ενώ για την τελική διάγνωση χρειάζονταν τουλάχιστον 24 ώρες", επισημαίνει ο κ. Γερασιμίδης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η μαγνητική αγγειογραφία παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των καρωτίδων. Μετά τη συγκεκριμένη εξέταση, γίνεται η τοποθέτηση του ενδοαυλικού νάρθηκα χωρίς εγχείρηση, μόνο με τοπική αναισθησία. Μάλιστα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει στο "Ιπποκράτειο" περισσότερες από 300 τέτοιες επεμβάσεις.