Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( ενα σημαντικο προβλημα που αντιμετωπιζουν πολλες μητερες ) 

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

Καθοριστικοί οι πρώτοι έξι μήνες μετά τον τοκετό

Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάθλιψης ακολουθούνται διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης, μέσω αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, αν και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ πιθανή είναι και η εισαγωγή της μητέρας με το μωρό, σε ένα νοσοκομείο

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι μια σοβαρή κατάσταση, που συχνά εμφανίζεται σε νέες μητέρες τους πρώτους έξι μήνες και μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη εκδήλωση αγάπης από τη μητέρα στο μωρό της, αλλά και στον ίδιο το σύντροφό της.

Τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά, ο τοκετός είναι μια τραυματική εμπειρία. Εκτός από την εξάντληση που προκαλεί η οδύνη της γέννας υπάρχει και η μεγάλη ορμονική αλλαγή που χαρακτηρίζει την εγκυμοσύνη. Μητέρα μπορεί να μην είναι εύκολο να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της κατάστασης και τις απαιτήσεις τις οποίες έχει, δεδομένα, το μωρό. Είναι επομένως φυσικό ένας τοκετός να ακολουθείται από μια περίοδο συναισθηματικής αστάθειας αναφέρουν οι ειδικοί. Οι πρώτες μέρες είναι φυσικό να κυλούν χαρούμενα, αλλά οι επόμενες, που μπορεί να φθάσουν μέχρι και ολόκληρες εβδομάδες, κάνουν αρκετές γυναίκες να νιώθουν ακεφιά και απάθεια, να υποφέρουν από ενοχή ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν με μεγαλύτερο ενθουσιασμό στη γέννηση του μωρού τους.

Την πρώτη εβδομάδα και συχνά την τρίτη μέρα μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες νιώθουν αισθήματα φόβου και κατάθλιψης, που συμπίπτουν συνήθως χρονικά με την έναρξη της παραγωγής γάλακτος και τα προβλήματα θηλασμού. Η αιτία αυτών των συμπτωμάτων, τονίζουν οι ειδικοί, είναι κυρίως ορμονική και οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν πολύ καλύτερα ύστερα από δύο ή τρεις μέρες.

Το άγχος για την ικανότητα παραγωγής αρκετού γάλακτος, αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες μητέρες. Πολύ λίγες γυναίκες δεν μπορούν να παράγουν αρκετό γάλα για τις ανάγκες των μωρών τους, διευκρινίζουν οι γυναικολόγοι, προσθέτοντας ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα αν το μωρό φθάνει σταδιακά στο κανονικό του βάρος, το οποίο πρέπει να έχει μετά τον τοκετό.

Οι περίοδοι καταθλίψεως και εκνευρισμού είναι αρκετά συχνές τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Εκτός από τις ορμονικές μεταβολές και το αίσθημα κενού, που ακολουθεί την εκπλήρωση μιας προσδοκίας, μπορεί να επίσης να προκληθεί και κούραση, από το συχνό ξύπνημα τα βράδια. Ακόμα υπάρχει και η ανησυχία της μητέρας, αν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της στο παιδί της.

Οι συμβουλές των ειδικών

Αναφορικά με την πρώτη περίπτωση, την εβδομάδα μετά τον τοκετό προσπαθήστε να κρατηθείτε όσο το δυνατό πιο ήρεμη, ιδίως κατά την τρίτη και τέταρτη ημέρα. Εάν βρίσκεστε ακόμη στη κλινική, μπορεί να πρέπει να περιορίσετε τον αριθμό των επισκεπτών. Συζητήστε κάθε δυσκολία γύρω από τη διατροφή και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που έχει σχέση με τη σωστή ανάπτυξη του μωρού. Επιβάλλεται κάποια επίσκεψη στο γιατρό σας, αν τα συμπτώματα της κατάθλιψης ξεπερνούν τις τρεις μέρες.

Στη δεύτερη περίπτωση, πρέπει να θηλάζετε το βρέφος όσο συχνά ζητάει τροφή. Πρέπει να ξεκουράζεστε αρκετά και να τρώτε άφθονη τροφή, (800 θερμίδες την ημέρα περισσότερες από όσο συνήθως). Μην επιχειρείτε να δίνετε στο μωρό σας επιπλέον τεχνητό γάλα, με την ελπίδα ότι θα το βοηθήσετε να κοιμηθεί το βράδυ. Εάν αντιληφθείτε ότι το γάλα σας λιγοστεύει, αφαιρείτε το με μαλάξεις έπειτα από κάθε θηλασμό. Και για την τρίτη περίπτωση, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση κάποιας παθήσεως. Καλό είναι να μοιράζεστε το ξύπνημα τα βράδια με το σύντροφό σας ή να προτιμάτε μια έξοδο που θα σας ηρεμήσει, αφήνοντας το μωρό σε κάποιον τρίτο. Αυτό πρέπει να προσεχθεί ανάλογα, γιατί αρκετές φορές αυτά τα συμπτώματα οδηγούν και στην αποξένωση του ζευγαριού.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι γιατροί, ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάθλιψης ακολουθούνται διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης, μέσω αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, αν και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ πιθανή είναι και η εισαγωγή της μητέρας με το μωρό, σε ένα νοσοκομείο.