Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( υπογονιμότητα και καρκίνος ) 

Υπογονιμότητα και καρκίνος

Διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των όρχεων διατρέχουν οι άνδρες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Δανίας, με επικεφαλής τον δρ. Χένρικ Μόλερ, αφού εξέτασαν 500 άντρες αυτής της κατηγορίας. "Όσοι άντρες εμφανίζουν σχετικά μειωμένη γονιμότητα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή τη μορφή καρκίνου", υποστήριξε ο δρ. Μόλερ.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν επίσης ότι τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας στους καρκινοπαθείς είναι εμφανή από νεαρή ηλικία και αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Παράλληλα τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου των όρχεων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πενήντα χρόνια, ενώ το ίδιο διάστημα η ποιότητα του σπέρματος μειώθηκε, αλλά δεν γνωρίζουν την αιτία του προβλήματος.

Η μορφή αυτή καρκίνου είναι η πιο συνηθισμένη ανάμεσα στους άντρες ηλικίας 20 έως 40 ετών και τα ποσοστά της στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν αυξηθεί κατά 80%. Σε ένα ποσοστό 90% ο καρκίνος είναι ιάσιμος, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι πρωτότοκοι γιοι και οι ετεροζυγώτες δίδυμοι.