Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( οι... πράκτορες του τημμυ :: 16/1/2006 18:47:06) 

Η ομάδα του ηλεκτρονικού πράκτορα (από αριστερά), Παναγιώτης Τουλής, Ανδρέας Συμεωνίδης, Περικλής Μήτκας, Διονύσης Κεχαγιάς και Γιάννης Κοντογούνης).

Οι… πράκτορες του ΤΗΜΜΥ

Την 1η θέση στο διαγωνισμό TAC 2005 κατέλαβε λογισμικό που δημιούργησε ομάδα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ

Ποιος δεν θα ήθελε έναν προσωπικό πράκτορα, ικανό να αγοράζει αεροπορικά εισιτήρια στην πιο συμφέρουσα τιμή, να κλείνει δωμάτιο στο καλύτερο ξενοδοχείο ανάλογα με τις οικονομικές αντοχές του πελάτη ή να διαπραγματεύεται συμβόλαια στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας; Τον παραπάνω πράκτορα, που όμως είναι μόνο λογισμικό, δημιούργησε μια ομάδα από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αυτό του ΤΗΜΜΥ κατέλαβε πρόσφατα την 1η θέση στο διαγωνισμό TAC 2005.

Ο ηλεκτρονικός πράκτορας που ανέπτυξε το τμήμα του Αριστοτελείου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον γνωστής εταιρείας ανάπτυξης εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου. Παράλληλα, ομάδα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έχει έρθει σε επαφή με τη ΔΕΗ, καθώς στο πλαίσιο των νέων προοπτικών που δημιουργεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ηλεκτρονικοί πράκτορες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας. «Ευελπιστούμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και σε άλλους τομείς», σχολίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και επιβλέπων καθηγητής Περικλής Μήτκας.

Ο δεύτερος πράκτορας, έργο μιας άλλης ομάδας φοιτητών του τμήματος, διαγωνίστηκε στην κατηγορία προσομοίωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας εταιρειών εμπορίας υπολογιστών και κατέλαβε την τρίτη θέση.

Επόμενος στόχος του τμήματος είναι η Ιαπωνία, όπου θα γίνει ο διαγωνισμός TAC 2006. Οι ελληνικές ομάδες είναι αποφασισμένες να αποδείξουν ότι το αποτέλεσμα του τελευταίου διαγωνισμού δεν ήταν τυχαίο και να διεκδικήσουν και νέες διακρίσεις.