Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ

Ένα πρωτοποριακό μηχάνημα, που υπόσχεται μεγαλύτερη ακρίβεια στις διαγνωστικές εξετάσεις και λιγότερη ταλαιπωρία για τους ασθενείς, λειτουργεί εδώ και περίπου έναν μήνα στη Euromedica-Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον πολυτομικό αξονικό τομογράφο 64 ανιχνευτών, το μοναδικό που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος μπορεί να "σαρώσει" όλο το ανθρώπινο σώμα μέσα σε 13 δευτερόλεπτα.

Το νέο μηχάνημα αποτελεί επανάσταση για τα ιατρικά δεδομένα, καθώς το πλεονέκτημά του και η διαφορά του από τους κοινούς αξονικούς τομογράφους είναι ότι συμπληρώνει και μπορεί να υποκαταστήσει κάποιες επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις που μέχρι σήμερα γίνονταν με την εισαγωγή εργαλείων στο σώμα, όπως η κολονοσκόπηση, η ενδαρτηριακή αγγειογραφία και η στεφανιογραφία. Υπεύθυνη για τη λειτουργία του μηχανήματος είναι η ιατρική ομάδα του ακτινολογικού εργαστηρίου της Euromedica-Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης.

"Είμαστε σε μία φάση που προσπαθούμε να βγάλουμε την κλινική μπροστά από όλες τις πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε και στην ανανέωση του ιατροτεχνολογικού μας εξοπλισμού. Όταν μας έγινε η πρόταση για το μηχάνημα, ενεργήσαμε γρήγορα. Ήδη λειτουργεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, είναι το πρώτο στην Ελλάδα και κοστίζει περίπου 1.600.000 ευρώ", δηλώνει στη "Μ" ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Euromedica-Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Μηλιαράς.

Παράλληλα εξηγεί ότι τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου αξονικού τομογράφου είναι ότι δίνει ακριβέστερες και καλύτερης ποιότητας έγχρωμες εικόνες, ενώ ο χρόνος εξέτασης είναι λίγα δευτερόλεπτα για κάθε όργανο και μόλις 13 δευτερόλεπτα για όλο το σώμα.

"Το εντυπωσιακό είναι ότι έχει τη δυνατότητα να απομονώσει το κάθε σύστημα, όπως για παράδειγμα το μυοσκελετικό ή το αγγειακό. Στη συνέχεια παίρνει εγκάρσιες τομές, τις οποίες μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή τις ανασυνθέτει, και έτσι ο γιατρός μπορεί να δει λεπτομερώς την κατάσταση των αγγείων ή των οστών", εξηγεί ο κ. Μηλιαράς και προσθέτει ότι "το ίδιο μηχάνημα μπορεί να κάνει και εικονική κολονοσκόπηση, απεικονίζοντας το εσωτερικό του παχέος εντέρου, χωρίς να χρειάζεται η χρήση του κολονοσκόπιου. Από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά περίπου 100 εξετάσεις".

Ανίχνευση της καρδιάς

Σημαντικός είναι ο ρόλος του νέου αξονικού τομογράφου και στη διάγνωση των παθήσεων της καρδιάς. Σύμφωνα με τον κ. Μηλιαρά, πολλοί άνθρωποι χρειάζεται να κάνουν μία στεφανιογραφία, αλλά φοβούνται τον καθετηριασμό, διότι είναι μία επώδυνη διαδικασία, που συχνά ενέχει κινδύνους.

"Χάρη στο νέο μηχάνημα καταργείται ο καθετηριασμός και μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα ανιχνεύονται όλες οι πιθανές βλάβες που μπορεί να υπάρχουν στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Από κει και πέρα επιλέγεται η θεραπευτική αντιμετώπιση με μπαλονάκι ή στεντ ή με χειρουργική επέμβαση. Εξάλλου το νέο μηχάνημα λειτουργεί και ως εξέταση εκλογής για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καρδιάς", επισημαίνει ο κ. Μηλιαράς.

Ειδική εκπαίδευση των χειριστών

Για το χειρισμό του μηχανήματος απαιτείται ειδική εκπαίδευση όχι μόνο των ακτινολόγων αλλά και του τεχνικού προσωπικού, το οποίο επεξεργάζεται τις εικόνες. Ήδη έχει αρχίσει η εκπαίδευση του προσωπικού και εκτιμάται ότι το αργότερο από τις αρχές Φεβρουαρίου θα γίνονται και εξετάσεις για την καρδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Μηλιαρά, ο νέος αξονικός τομογράφος μπορεί ακόμη να συμβάλει στην αντιμετώπιση πολυτραυματιών, ενώ σε πρώτο χρόνο μπορεί να αντικαταστήσει εξετάσεις όπως η πυελογραφία, για την οποία μέχρι πρόσφατα χρειάζονταν δύο μηχανήματα, ένας υπέρηχος και ένα ακτινολογικό, με την αξονική πυελογραφία.