Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( ο εοφ προειδοποιει για το βιαγκρα ) 

Ο ΕΟΦ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΑΓΚΡΑ

Θανατηφόρα η αλόγιστη χρήση

Το χάπι του έρωτα, το γνωστό πλέον σε όλους "βιάγκρα", μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο, όταν η χρήση του γίνεται αλόγιστα. Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή επικείμενη κυκλοφορία του "μαγικού" μπλε χαπιού στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), που εφιστά την προσοχή των ιατρών και φαρμακοποιών κατά τη χορήγηση του βιάγκρα, ενώ παράλληλα συνιστά στους ασθενείς ορθολογική χρήση.

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ επισημαίνονται ιδιαίτερα τα προβλήματα, τα οποία μπορεί να δημιουργηθούν στον ασθενή εάν δεν τηρηθούν οι οδηγίες χρήσης, οι οποίες αναφέρονται στα εγκεκριμένα πληροφοριακά στοιχεία που απευθύνονται προς τους επαγγελματίες της υγείας και τους ασθενείς.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το βιάγκρα χορηγείται αυστηρά και μόνο με ιατρική συνταγή, καθώς είναι ένα ισχυρό φάρμακο που η χρήση του χωρίς ιατρική παρακολούθηση ή η προμήθειά του από άλλες πηγές εκτός φαρμακείου, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Χαρακτηριστικό είναι ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αναφερθεί, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ και την Ασία, ακόμη και θάνατοι μετά τη χρήση του.

Παράλληλα, εκείνο το οποίο επισημαίνεται ιδιαίτερα από την παρασκευάστρια εταιρία, αλλά και από τους γιατρούς, είναι ότι η χορήγηση του Viagra αντενδείκνυται σε ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν φάρμακα, τα οποία περιέχουν δότες μονοξειδίου του αζώτου ή νιτρικά σε οποιαδήποτε μορφή. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ασθενείς στους οποίους δε συνιστάται η σεξουαλική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα σε όσους πάσχουν από σοβαρές καρδιαγγειακές διαταραχές, ασταθή στηθάγχη ή βαριάς μορφής καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και σε ασθενείς με σοβαρή ηπατική διαταραχή, υπόταση, πρόσφατο ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος μυοκαρδίου ή κληρονομικές εκφυλιστικές αμφιβληστροειδοπάθειες, όπως η μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Ακίνδυνο το "βιάγκρα" όταν υπάρχει ιατρική συνταγή

Η υγεία των πολιτών από τη χρήση του φαρμάκου "βιάγκρα" δεν απειλείται εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενες προφυλάξεις για τη χρησιμοποίησή του, τόνισε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αρμόδιος επίτροπος, Μάρτιν Μπάνγκεμαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννας Καραμάνου.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Μάρτιν Μπάγκεμαν, "η άδεια κυκλοφορίας του "βιάγκρα" χορηγήθηκε από την επιτροπή στις 14 Σεπτεμβρίου 1998 με βάση την επιστημονική αξιολόγηση στην οποία προέβη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Αξιολόγηση των Φαρμάκων, ο οποίος διατύπωσε ευνοϊκή γνώμη σχετικά με την αίτηση χορήγησης άδειας κυκλοφορίας. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επιστημονικής αξιολόγησης εξετάστηκε ενδελεχώς η ασφάλεια του φαρμάκου από τους χρήστες".

"Στην περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος (αντενδείξεις) τονίζεται ότι το φάρμακο αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άνδρες για τους οποίους η σεξουαλική δραστηριότητα αντενδείκνυται και ιδίως από άτομα, που πάσχουν από σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις όπως ασταθή στηθάγχη ή σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Αναφέρει, επίσης (ειδικές προειδοποιήσεις και ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση) ότι, πριν από την έναρξη της αγωγής, ο γιατρός οφείλει να εξετάσει την καρδιαγγειακή λειτουργία του ασθενούς δεδομένου ότι η σεξουαλική δραστηριότητα συνεπάγεται κινδύνους για την καρδιά. Στις πληροφορίες προς τον ασθενή επισημαίνεται σαφώς ότι το "βιάγκρα" δεν πρέπει να λαμβάνεται σε περίπτωση σοβαρού καρδιακού προβλήματος, πρόσφατης καρδιακής κρίσης ή υπότασης", προστίθεται στην απάντηση του κ. Μπάγκεμαν.

Στην ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Καραμάνου, έθετε το θέμα των δυσμενών επιπτώσεων του "βιάγκρα" στην υγεία, με αφορμή θανάτους από καρδιακή προσβολή χρηστών του φαρμάκου, που είχαν αναφερθεί στη Γερμανία.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητούσε να πληροφορηθεί ποια μέτρα έχει λάβει η Επιτροπή για την προστασία της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών καθώς και για την υπεύθυνη ενημέρωσή τους σχετικά με το "βιάγκρα".