Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( στις χωρες της μεσογειου ) 

ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Αλλεργίες λόγω… κλίματος

Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσόγειο ευθύνονται για τις αλλεργίες που μαστίζουν το 20% του πληθυσμού των μεσογειακών χωρών

Οι παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες και η κοινή χλωρίδα, που υπάρχουν στις χώρες της Μεσογείου, φαίνονται να ευθύνονται για την αύξηση του ποσοστού των αλλεργικών παθήσεων, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν πρόσφατα οι επιστήμονες στη Ρώμη, το 20% του πληθυσμού των μεσογειακών χωρών ταλαιπωρείται από αλλεργίες.

Όπως έγινε γνωστό, οι αλλεργικές παθήσεις που μαστίζουν τις μεσογειακές χώρες, είναι η αλλεργική ρινίτιδα, εποχιακή αλλά και χρόνια, η αλλεργική δερματίτιδα και η κνίδωση, ενώ σημαντικά είναι και τα ποσοστά των φαρμακευτικών και τροφικών αλλεργιών, αλλά και του αλλεργικού άσθματος.

Θεραπεία

Οι αλλεργικές παθήσεις συνήθως δεν απειλούν τη ζωή των ασθενών και όταν τα συμπτώματα είναι ήπια συνήθως αγνοούνται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Bonini, ο στόχος της θεραπείας για τον αλλεργικό ασθενή είναι η μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση από τα συμπτώματα με τις λιγότερες δυνατές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η αποφυγή των αλλεργιογόνων επιβάλλεται, αλλά συχνά δεν είναι εφικτή. Έτσι η χορήγηση αντιαλλεργικών φαρμάκων κρίνεται απαραίτητη.

Ως σήμερα τα αντιισταμινικά θεωρούνται φάρμακα πρώτης προτεραιότητας, δεδομένου ότι η ισταμίνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που ευθύνονται για τα συμπτώματα κατά την επαφή με τα αλλεργιογόνα. Όμως πέρα από την ισταμίνη υπάρχουν και πολλές άλλες ουσίες στον οργανισμό που παίζουν σημαντικότατο ρόλο.

Έτσι η έρευνα κατευθύνεται πλέον στη σύνθεση φαρμακευτικών ουσιών που σταματούν τη δράση όχι μόνο της ισταμίνης αλλά και άλλων μεσολαβητών. Ο κ. Bonini αναφέρθηκε στην πρώτη φαρμακευτική ουσία που εμφανίζει πολλαπλή δράση, τη μιζολαστίνη που ήδη βρίσκεται σε κυκλοφορία στη φαρμακευτική αγορά με την εμπορική ονομασία Mizollen. Η μιζολαστίνη εμφανίζει πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες φαρμακευτικές αγωγές και κατατάσσεται στην τελευταία γενιά αντιισταμινικών φαρμάκων, διότι συνδυάζει την πιο ισχυρή δράση κατά της ισταμίνης με αντιφλεγμονώδη δράση, επεμβαίνοντας στο σχηματισμό λευκοτριενίων.

Σαν αποτέλεσμα εμφανίζει ταχύτατη έναρξη και μεγαλύτερη διάρκεια δράσης, με όφελος την άμεση ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα των αναπνευστικών και δερματικών αλλεργιών.