Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( παθητικο καπνισμα και βρογχικο ασθμα ) 

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

Ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά στα μικρά παιδιά

Τα μέλη του συμβουλίου της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρίας Β. Ελλάδας κόβουν την πίτα του συλλόγου τους.

Το κάπνισμα δεν ξεκουράζει, ούτε ηρεμεί τον άνθρωπο, αντίθετα διεγείρει το νευρικό σύστημα και προκαλεί ταχυκαρδίες και αγγειοσυσπάσεις

Υπερδιπλάσια είναι τα περιστατικά παιδιών προσχολικής ηλικίας με βρογχικό άσθμα, όταν ένας από τους δύο γονείς ή και οι δύο είναι καπνιστές, σε αντίθεση με τα παιδιά που δεν είναι υποχρεωμένα να αναπνέουν τον καπνό των γονέων τους στο σπίτι και απειλούνται λιγότερο από το άσθμα.

Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε και σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά της, το ποσοστό των παιδιών που είναι παθητικοί καπνιστές και πάσχουν από βρογχικό άσθμα ξεπερνάει το 25%, ενώ τα παιδιά της δεύτερης κατηγορίας φτάνουν το ποσοστό του 12%, όπως τόνισε στη "Μ", λίγο πριν από την κοπή της βασιλόπιτας της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας, ο πρόεδρός της και αναπληρωτής καθηγητής της παιδιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βίκτωρ Αϊβάζης.

Παράλληλα, και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, φαίνεται ότι οι Έλληνες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση καπνιστών, σε σύγκριση με τους κατοίκους των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκείνο όμως που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι τα πιο υψηλά ποσοστά καπνιστών ανήκουν στους νέους κυρίως ανθρώπους.

Η Αντικαπνιστική Εταιρεία Β. Ελλάδας

Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1997, δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας στην Αθήνα. Παρά το μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας της, η δράση της είναι αρκετά ικανοποιητική και τα μέλη της προσπαθούν με κάθε τρόπο να μεταδώσουν τα μηνύματα που επιθυμούν. "Δεν είμαστε ρατσιστές όσον αφορά στους καπνιστές. Εκείνο που θέλουμε είναι να ενημερώσουμε τόσο τους ενήλικους όσο και τους ανήλικους για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν όλοι εκείνοι που καπνίζουν να το σταματήσουν, αφού το κάπνισμα όχι μόνο δε βελτιώνει την υγεία τους και δεν τους χαλαρώνει, αλλά διεγείρει το νευρικό σύστημα και αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς", δήλωσε ο κ. Αϊβάζης.

Το κύριο μέλημα των μελών της εταιρείας είναι να προστατεύσουν και να ενημερώσουν κυρίως τα μικρά παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν αρχίζουν το κάπνισμα. Για το λόγο αυτό επισκέπτονται τακτικά μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου και των πρώτων τάξεων του γυμνασίου, στους οποίους προβάλλουν μια ταινία με αντικαπνιστικά μηνύματα και ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των μαθητών, των καθηγητών και των ομιλητών, έτσι ώστε να αποκτήσουν σφαιρική εικόνα γύρω από το κάπνισμα και στο μέλλον να κάνουν τη σωστή επιλογή.

Μετά την κοπή της βασιλόπιτας, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Metropolitan", την οποία παραχώρησε δωρεάν ο ιδιοκτήτης στην εταιρεία, ακολούθησε δεξίωση για να γνωριστούν τα μέλη μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις.