Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Επιστημονική είδηση

( ευρήματα που εξιστορούν την άγνωστη θεσσαλονίκη ) 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ 11Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Ευρήματα που εξιστορούν την άγνωστη Θεσσαλονίκη

Αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό 1.500 χρόνων στην οδό Αιόλου και νωπογραφία του 2ου - 3ου αιώνα μ.Χ. στην πλατεία Ναυαρίνου

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην 12η Ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Οι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο και τις Εφορείες καλύπτουν με το έργο τους τον τεράστιο χώρο από τον Έβρο έως την Καστοριά και προβάλλουν διεθνώς τη Μακεδονία και τη Θράκη, δημοσιεύοντας στους τόμους των πεπραγμένων τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Υπεύθυνοι για την οργάνωση είναι ο καθηγητής της Αρχαιολογίας Δημήτριος Παντεμαρλής και ο προϊστάμενος της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δημήτριος Γραμμένος, ενώ όπως τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, "σε όλο το εύρος της Μακεδονίας και Θράκης, η ανασκαφική δραστηριότητα θα συνεχίζεται εντατικά ενώ αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης".

Ο κ. Παντερμανλής υπογράμμισε ότι "πολύ σημαντικές είναι οι έρευνες στο ιερό του Διός, όπου εκεί θα μπορέσουμε να αναπαραστήσουμε το σκηνικό των θυσιών. Επίσης αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο κτίριο, το οποίο εξυπηρετούσε πρακτικές ανάγκες στο κέντρο της πόλης".

Ψηφιδωτό του 5ου αιώνα μ. Χ.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, παρουσιάστηκαν σημαντικής αξίας ευρήματα, όπως ένα σπάνιο πολύχρωμο ψηφιδωτό του 5ου μ. Χ αιώνα, το οποίο απεικονίζει τους μήνες, τους ανέμους και το ζωδιακό κύκλο και αποκαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τον περασμένο Απρίλιο σε οικόπεδο της οδού Αιόλου.

Ωστόσο, το ψηφιδωτό αυτό, που ανήκει στον 5ο αιώνα, σύμφωνα με την υπεύθυνη της ανασκαφής, Πέπη Μαρκή, δεν σώζεται ολόκληρο, αλλά μόνο το 1/4 του, ενώ το κεντρικό θέμα το οποίο απεικόνιζε τον ήλιο, που περιβαλλόταν από το ζωδιακό κύκλο, έχει καταστραφεί εντελώς.

Η αρχαιολόγος κ. Μαρκή εκτιμά ότι το ψηφιδωτό ανήκε στο σπίτι ενός σπουδαίου άρχοντα της πόλης μας, ακόμη και του έπαρχου.

Το ψηφιδωτό, διαστάσεων 9.30Χ 6.50 μέτρα, αφού αποκολλήθηκε, μεταφέρθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου και θα εκτεθεί, μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης.

Στο ψηφιδωτό κυριαρχεί το γαλάζιο χρώμα ενώ οι ορυκτές ψηφίδες είναι κόκκινες, μαύρες, ώχρα και μπλε. Επίσης, υπάρχουν μαρμάρινες λευκές ψηφίδες. Το πλαίσιο του ψηφιδωτού αυτού είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια εκσκαφών, που έγιναν σε γειτονικό οικόπεδο το 1990 - 91.

Σπάνια νωπογραφία στην πλατεία Ναυαρίνου

Παράλληλα, οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, σε βάθος ενάμισι μέτρου κάτω από το ανάκτορο του Γαλέριου, στην πλατεία Ναυαρίνου, έφεραν στο φως νωπογραφία του 2ου - 3ου αιώνα μ. Χ.

Η νωπογραφία σώζεται σε άριστη κατάσταση και απεικονίζει προβιές λαγών κρεμασμένες σε τοίχο.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Μαριάννα Καραμπέρη, "πρόκειται για παλιότερες φάσεις που αφορούν την ιστορία της Θεσσαλονίκης και βρέθηκαν ακριβώς κάτω από το ανάκτορο του Γαλέριου, στην πλατεία Ναυαρίνου".

"Στην πλατεία Ναυαρίνου έχουμε βρει φάσεις της ζωής της πόλης από τα χρόνια της ίδρυσής της", είπε η κ. Καραμπέρη, "δηλαδή από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι την εποχή που ο Γαλέριος έκτισε το ανάκτορό το. Όσον αφορά στις τοιχογραφίες σώζονται σε άριστη κατάσταση και υποδηλώνουν ότι κάτω από το ανάκτορο υπήρχε ένα επίσημο ενδιαίτημα, η έδρα δηλαδή κάποιου επισήμου, πολύ καιρό πριν ο Γαλέριος κτίσει το ανάκτορό του".

Άλλες αποκαλύψεις

Η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή της αρχαίας Θέρμης, έφερε στο φως υπόσκαπτες (ημιυπόγειες) κατοικίες, όπου στους αρχαϊκούς χρόνους (7ος και 6ος π.χ. αιώνας) διέμεναν οι αρχαίοι Φρύγεις. Ενώ, στην ίδια περιοχή οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον καθηγητή της κλασικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μιχάλη Τιβέριο, ανακάλυψαν νέα σημαντικά ευρήματα, όπως οξυπύθμενους εμπορικούς αμφορείς, μήτρες για την παραγωγή χάλκινων κοσμημάτων, αλλά και δείγματα κεραμικής πολυτέλειας.

Επίσης, εντόπισαν δύο πιθεώνες (υπόγειες αποθήκες, όπου οι αρχαίοι Θερμιώτες φύλαγαν το λάδι και το κρασί), αλλά και δεκάδες κεραμικούς αμφορείς μέσα στους οποίους οι Θερμιώτες εξήγαγαν - αλλά και εισήγαγαν - λάδι και κρασί στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της αρχαϊκής εποχής (Χίο, Αττική, Κόρινθο, Μίλητο, Λέσβο κ.α.).