Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( μερικές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουν οι γείνονές μας τούρκοι ) 

Μερικές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουν οι γείνονές μας Τούρκοι

Κύριε διευθυντά,

Η απληστία των γειτόνων μας (Τούρκων) κατά διαστήματα, όλο και διεκδικούν πότε νησιά, πότε μοιρασιά του Αιγαίου και τελευταία τη Δυτική Θράκη. Όλα αυτά βέβαια έχουν τακτοποιηθεί με συνθήκες τις οποίες αυτοί δεν αναγνωρίζουν. Εγώ θα προσπαθήσω με ιστορικά στοιχεία να τους αποδείξω πόσο νομιμόφρονες είμαστε εμείς οι Έλληνες. Τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια αυτά που υπέγραψαν οι πρόγονοί μας. Με την πράξη μας αυτή τους τιμούμε. Ενώ η λαιμαργία των γειτόνων μας δεν έχει όρια. Τούρκος και οχιά δεν έχουν μπιστιά". Θα αναφερθώ σε μερικές ιστορικές αλήθειες. Εκείνοι που έπρεπε να διεκδικούμε είμαστε εμείς οι Έλληνες, διότι μας πήραν μέρη καθαρώς ελληνικά. Και αναφέρομαι πρώτον στον Πόντο, γιατί από εκεί προέρχομαι. Εκεί έχουμε τους τάφους των πατεράδων μας, των προγόνων μας. Πρέπει οι γείτονές μας να γνωρίζουν ότι επί 157 χρόνια ολόκληρα τον Πόντο κυβέρνησαν 19 Πόντιοι αυτοκράτορες, οι οποίοι προέρχονται από τη μεγάλη οικογένεια των Κομνηνών, στους οποίους ανήκουν οι ηγεμόνες και τα μέλη της αυτοκρατορικής δυναστείας της Τραπεζούντας. Οι Μεγαλοκομνηνοί αυτοκράτορες της Τραπεζούντας που κυβέρνησαν τον Πόντο από το 1204 - 1461. Ερχόμαστε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Το 476 μ.Χ. κατελύθη το Δυτικόν Ρωμαϊκόν κράτος υπό των βαρβάρων και παρέμεινε το Ανατολικό κράτος. Πολιτεία αυτοτελής με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη.

Από την εποχή του Αρκαδίου το 395 μέχρι το 1453 κυβέρνησαν το Βυζάντιο 83 αυτοκράτορες. Το Βυζάντιο έζησε 1058 χρόνια. Ανέπτυξε ένα λαμπρό πολιτισμό. Συνεχίζω ανιστόρητοι γείτονές μας για την ελληνικότητα των μερών που κατέχετε. Η Έφεσος ήταν μία από τις πιο φημισμένες πόλεις της Ιωνίας την ίδρυσαν οι Αμαζόνες που ήρθαν από τον Καύκασο. Της δώσανε το όνομα μιας Αμαζόνας που λεγόταν Έφεσος. Προστάτιδα της πόλης οι Αμαζόνες είχαν την Αρτέμιδα. Για να την τιμήσουν έκτισαν το Αρτεμίσιον, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Ερχόμαστε στην ξακουσμένη Σμύρνη. Πρώτα την λέγανε Σμύρνα και ήταν Αιολική. Μετά ονομάσθηκε Σμύρνη. Από εδώ ξεκίνησε ο μεγάλος πολιτισμός της Ιωνίας. Εδώ άνθησε η φιλοσοφία, η ιστορία, η ποίηση, η μουσική, η γλυπτική. Στην Ιωνική διάλεκτο γράφτηκε το έπος.

Εδώ οι μεγάλοι: Όμηρος, Ηράκλειτος, Ηρόδοτος, Ο Θαλής, ο Αναξιμένης, ο Απελλής, ο Ξενοφάνης, ο Αναξίμανδρος όλοι αυτοί εξύμνησαν τη Σμύρνη.

Ο Ηρόδοτος που γύρισε όλο τον κόσμο έγραψε για σένα: "Οι Ίωνες κατοικούν την πιο ωραιότερη πόλη που γνώρισα". Ολόκληρη η Μικρά Ασία, ο Πόντος, η Καππαδοκία, η Ανατολική Θράκη φωνάζουν Ελλάδα".

Ένα απέραντο αρχαιολογικό μουσείο αποτελούν αυτά τα χώματα. Όλα τα μέρη αυτά φωνάζουν για την ελληνική τους καταγωγή, και ελληνική προέλευση. Το μαρτυράνε τα αγάλματα, οι αψίδες, οι κίονες, τα κιονόκρανα, τα βάθρα, οι παραστάδες, τα αμέτρητα γλυπτά και αγάλματα, τα μωσαϊκά και ψηφιδωτά.

Με όλα αυτά, οι γείτονές μας κάνουν τον τουρισμό τους και μάλιστα λένε στους ξένους πως είναι δικά τους έργα. Όπου κι αν πας σ' όποια γωνιά της Ελλάδας, θα βρεις Μικρασία, Πόντο, Μακεδονία, Πόλη, Ανατολική Θράκη. Το 1/3 της Ελλάδας είναι πρόσφυγες. Εδώ θα αναφέρω μερικά που έγραψε ο αείμνηστος Δ. Ψαθάς στο βιβλίο του "Η γη του Πόντου" στη σελίδα 509.

"Ο λαός που ξερριζώθηκε, ξαναρρίζωσε στα χώματα εκείνα απ' όπου είχαν ξεκινήσει αιώνες πριν οι πρόγονοί τους. Η μοίρα της φυλής έκλεισε τον ιστορικό της κύκλο της προαιώνιας ποντοπόρας περιπέτειας του έθνους. Εκείνοι που ξεκίνησαν αιώνες πριν σαν άποικοι. Τούτοι που ξαναγύρισαν ήσαν οι πρόσφυγες. Οι σκοτεινοί αιώνες που πέρασαν από πάνω τους δεν μπόρεσαν να αγγίξουν την ψυχή τους. Είναι ένα από τα θαύματα της αντοχής της ράτσας μας. Κάτω από τον ελληνικό ουρανό στο ίδιο χώμα ζώντας όλες οι ποικιλίες των Ελλήνων -Μωραΐτες, Νησιώτες, Ρουμελιώτες, Πόντιοι, Σμυρνιοί, Μακεδόνες- έμοιασαν με τον καιρό πολύ ανάμεσά τους, ώστε σήμερα πια δεν τους ξεχωρίζεις".

Και ερχόμαστε στις διάφορες συνθήκες που κατά καιρούς υπέγραψαν οι δύο λαοί.

1) Τα νησιά του Αιγαίου: όρος για την παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα με την Συνθήκη της Λοζάνης το 1928 ήταν τα νησιά να παραμείνουν ανοχύρωτα. Ο ίδιος όρος διατυπώθηκε και για τα Δωδεκάνησα στη συνθήκη των Παρισίων το 1947. Λόγω, όμως, της τούρκικης απληστίας υποχρεωθήκαμε να οχυρώσουμε τα νησιά μας.

2) Οι μουσουλμάνοι: το ειδικό καθεστώς που θεωρήθηκε με τη συνθήκη της Λοζάνης το 1923 για τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, η Τουρκία δεν το αμφισβήτησε το καθεστώς επί μισόν αιώνα. Το 1973 η Άγκυρα άρχισε επίσημα να ανακινεί τη μειονότητα με τη δικαιολογία για κακή μεταχείριση.

Το 1918 τα στοιχεία για τους αλύτρωτους ομογενείς ήσαν και βασίζονται σε υπολογισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου τους ανέβαζε στους 235.000 μαζί με τους Έλληνες Ίμβρου και Τενέδου σε σύνολο 841.000 κατοίκων.

Το 1923 με την υπογραφή της Λοζάνης ανέρχονταν οι ομογενείς σε 125.000. Το 1975 έμειναν 8.000 - 9.000. Το 1973 οι μουσουλμάνοι έφθασαν τους 140.000. Αυτοί που υπέγραψαν τις παραπάνω συνθήκες δεν τις αναγνωρίζουν.

Στα χρόνια του Κεμάλ Ατατούρκ, Ελλάδα και Τουρκία απέκλεισαν ένα νέο πόλεμο, επεκράτησε μεταξύ των δύο λαών κατάσταση ανακωχής.

Στα χρόνια των διαδόχων του Κεμάλ, Ελλάδα και Τουρκία, ζουν με το φάσμα του μεταξύ τους φόβου του πολέμου και επικρατεί κατάσταση, αλλόφρονες ανταγωνισμού εξοπλισμών στις δύο χώρες. Πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η διαμάχη; Στον πόλεμο ή στην ειρήνη; Συμφέρον και των δύο λαών είναι η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών τους. Οι δύο χώρες, διαθέτουν ένα μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού των για τους άσκοπους εξοπλισμούς.

Με άπειρη εκτίμηση και τιμή

Ένας θερμός αναγνώστης της εφημερίδας σας

ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΜΕΤΑΛΛΙΔΗΣ