Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( μήπως πρόκειται για μέσα ενημέρωσης όχλου; ) 

Μήπως πρόκειται για Μέσα Ενημέρωσης όχλου;

Κύριε διευθυντά,

Νέα μόδα στα ΜΜΕ, που πολύ φοβούμαι μήπως εξελιχθεί αντί για Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης σε Μ.Ε.Ο. (δηλαδή μέσα ενημέρωσης όχλου). Πρόκειται για έντυπα μικρά ή κάπως μεγάλα που βρίσκει κανείς σε κρεμάστρες, σε στάσεις λεωφορείων. Η ιδέα, ίσως, προέρχεται από τις εφημερίδες τοίχου στην αρχαία Ελλάδα, οι οποίες είχαν ως στόχο την ενημέρωση του δήμου, δηλαδή του λαού, για θέματα της πόλης, κράτους. Σήμερα, το ρόλο αυτό ανέλαβαν οι εφημερίδες, που υπεύθυνα, ενυπόγραφα ενημερώνουν το λαό. Βέβαια, έναντι κάποιου αντιτίμου πια.

Το ερώτημα είναι, αν ο νέος τρόπος που εμφανίστηκε αποσκοπεί στη δωρεάν ενημέρωση ή στην ποιοτικά κακή πληροφόρηση ή μήπως σε κάτι άλλο;

Ένα τέτοιο έντυπο, εφημεριδούλα βρήκα κρεμασμένο σε μια στάση λεωφορείου. Το ανυπόγραφο κύριο άρθρο, επιτίθεται στον κ. "Τυπίδη" διότι ενήργησε εναντίον του κ. Μπαμπινιώτη και του λεξικού του.

Άρθρο, του οποίου το περιεχόμενο ούτε με αφορά ούτε έχω διάθεση να σχολιάσω, τελειώνει όμως, με την πρόταση "άντε χάσου, κ. "Τυπίδη".

Θέλω όμως αυστηρά να σχολιάσω την αρχή του, που έχει κάπως έτσι, γιατί αμέσως το πέταξα: "Ο φουκαράς ο Δημοσθένης που γύριζε με το φαναράκι του ζητώντας άνθρωπο".

Ο Δημοσθένης άγνωστε κ. "αρθρογράφε" ούτε φανάρι κρατούσε, ούτε για άνθρωπο έψαχνε. Για τον Φίλιππο, τον Μακεδόνα έψαχνε! Έψαχνε στο λεξιλόγιό του με ποια λόγια να τον περιλούσει. Ε! Τελικά, το βρήκε τον απεκάλεσε βάρβαρο και ησύχασε, αλλά εμάς δεν μας αφήνει μέχρι σήμερα να ησυχάσουμε. Γιατί, ο Δημοσθένης που ήταν ο μεγαλύτερος ρήτορας παγκοσμίως, μας άφησε για παρακαταθήκη, εκτός από τους θαυμαστούς ανεπανάληπτους λόγους του και τον χαρακτηρισμό "βάρβαρος". Τον πίστεψαν, λοιπόν, οι βάρβαροι, και είπαν για τον Φίλιππο, αυτός είναι δικός μας και σύμφωνα με το "πας μη Έλλην βάρβαρος", βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Φίλιππος δεν θα μπορούσε να ήταν Έλληνας.

Και εσείς επιμένετε κ. "αρθρογράφε" να υποστηρίζετε κάποιον, που ούτε λίγο, ούτε πολύ σπέρνει, άθελά του σίγουρα, παρόμοια ζιζάνια. Σκεφτείτε λίγο, δε βλάπτει.

Όσο γι' αυτόν που αναζητούσε "άνθρωπον" ε, αυτός να σας το πω, δεν είναι μυστικό, ήταν ο Διογένης, σίγουρα φιλόσοφος.

Και ολίγη ανάγνωση της ιστορίας μας κάνει καλό. Τον λαό στο κάτω - κάτω ενημερώνουμε και ο λαός ούτε χόρτο τρώει, αλλά, προσέξτε το αυτό: ο ελληνικός λαός σ' όλη του την ιστορία ποτέ δεν υπήρξε όχλος. Κι αυτό ήταν το μεγαλείο του.

ΜΑΡΟΥΛΑ ΧΑΣΑΠΗ