Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( βασιλεύσι, ευσεβεύσι, εν ιορδάνη κ.ά. ) 

Βασιλεύσι, ευσεβεύσι, εν Ιορδάνη κ.ά.

Κ. διευθυντά,

Ο ελληνικός λαός έχει τόσα πολλά προβλήματα, που ναι μεν ενδιαφέρεται και για τα της εκκλησίας και τα κοινά, αλλά δεν έχει κι εκείνα τα περιθώρια να ασχολείται με συνεχείς μεταρρυθμίσεις, βίτσια.

Μήπως, πιστεύουν οι πολιτικοί ότι η προσέλευση των πιστών στην εκκλησία συνδέεται με κάθε λέξη των τροπαρίων, των ψαλμών ή των παραβολών της Αγίας Γραφής; Έτσι τα βρήκαμε, έτσι τα πιστεύουμε, δίχως να τα αναλύουμε. Ειδάλλως, δεν πάμε στην εκκλησία για την κριτική ή για να επιβεβαιώσουμε την αμφισβήτησή μας: Αφήστε δε, που πολλά τα διαιωνίζουμε λάθος, όπως: δίδαξόν με τα δικαιώματά μου, που είναι "δίδαξόν με τα δικαιώματά σου", αλλά και που πάλι, παρόλο το ακουστικό, έστω, λάθος, δεν ξέρουμε, ποια είναι τα δικαιώματα του Θεού. Γι' αυτό, τότε, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ήταν υπέρ των περισσοτέρων σχολείων, παρά των εκκλησιών, γιατί αν είσαι "αγράμματος" δεν καταλαβαίνεις και τόσο το λόγο του Ευαγγελίου. Αλλά, έστω και αγράμματος, λίγο πολύ ξέρεις ότι τα τροπάρια και οι ψαλμοί δεν έγιναν στις μέρες μας, αλλά στην εποχή του Βυζαντίου. Τώρα, αν αλλάξουμε το τοις "βασιλεύσει", πρέπει να γκρεμίσουμε κι όλα τ' αγάλματα της χώρας και να μετονομάσουμε τις ονομασίες των δρόμων. Πάντως, αυτό που μετράει είναι ή πιστεύεις ή δεν πιστεύεις, ή αποδέχεσαι την παράδοση ή την αποποιείσαι.

Σε μια χώρα, που οι ρίζες της είναι πανάρχαιες και που έχει υποστεί τόσα και τόσα, οι υπερβάσεις αυτού του είδους όχι μόνον είναι άτοπες, αλλά κι άκομψες. Η υπέρβαση είναι δυνατή, όταν μεγαλουργείς μέσα από το παρελθόν σου, κι όχι όταν μεμψιμοιρείς ή όταν μεγαλουργείς δίχως παρελθόν και προτείνεις κάτι νέο, αλλά γόνιμο και εξαιρετικό. Οπότε και πρωτοτυπείς.

Τέλος, πάντων, έχουμε τόση ανεργία κι άλλες τόσες "μάστιγες" που ποσώς ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, τι λέγεται και τι δε θα 'πρεπε να λέγεται, εφόσον δεν μειώνει τη νοημοσύνη μας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Φοιτητής