Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( σχόλιο σε επιστολές αναγνωστών ) 

Σχόλιο σε επιστολές αναγνωστών

Φίλες και φίλοι αναγνώστες,

Θα 'ταν ιδανικό ή μάλλον καθοριστικό να μπορεί να γράφει κανείς ή και να εκφράζεται, όπως το απαιτεί η πανάρχαια ελληνική γλώσσα - γλώττα.

Όμως, η αρχαία ελληνική και κατά συνέπεια η νεοελληνική δέχθηκε τόσες "μετακινήσεις", όπου σήμερα, άλλοι δεν αποδέχονται -και με το δίκαιό τους- να γράφουν τη λέξη αυγό - αβγό, και άλλοι πάλι δεν "αναγνωρίζουν" το ταξείδι, που στο μεταξύ, έγινε ταξίδι κτλ.

Πάει η γλώσσα του Όμηρου, η γλώσσα του Βυζαντίου, του Παπαδιαμάντη, η γλώσσα του Καβάφη.

Πάει και η γραμματική και το συντακτικό, μαθήματα που μας απασχολούσαν εκείνη την εποχή στο σχολείο. Τοποθετούσαμε, τότε, πάνω από το "ρ" δασεία, χρησιμοποιούσαμε τόνους και άλλα. Βέβαια, εδώ πρέπει, να επισημάνουμε, ότι ο Όμηρος δεν έγραφε, παρά διηγιόταν ή και τραγουδούσε. Τότε, η αρχαία ελληνική ήταν γλώσσα μουσικότατη.

Έτσι συμβαίνει, όταν είσαι απόγονος μιας παλιάς γλώσσας, αλλά έτσι συμβαίνει και σε λαούς μεταγενέστερους, από εμάς τους Έλληνες, αφού και αυτοί στις μέρες μας κάνουν συνεχώς, πάνω στις γλώσσες τους, μεταρρυθμίσεις.

Λες και θέλουν με το στανιό να χωρίσουν τις γενιές, να προξενήσουν χάσμα και αποπροσανατολισμό.

Γράφει ένα Γερμανόπουλο στη γιαγιά του. Το πουλόβερ που μου έπλεξες είναι Okay. Thanks. Bye. Η γιαγιά η Γερμανίδα, δεν κατάλαβε, βέβαια, τίποτα. Άσε, δε, που οι Γερμανοί, ως πρότινος, γράφανε, τις ελληνικές λέξεις, φώτο, ας πούμε, photo, και τώρα γράφουν απλά foto.

Φίλες και φίλοι αναγνώστες. Παραπονείστε γιατί παραλείπουμε το σύμφωνο "νι" ή γιατί γράφουμε λέξεις που παλιά γράφονταν με ωμέγα, με όμικρον.

Δηλαδή: Μακαριότατε ή Σεβασμιότατε, αντί όπως ήταν παλιά, Μακαριώτατε ή Σεβασμιώτατε. Ή το Γιώργο λ.χ. αντί τον Γιώργο.

Όμως, οι μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν από μας τους δημοσιογράφους, αλλά από ακαδημαϊκούς, οι οποίοι στη συνέχεια προγραμμάτισαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Πάντως, σ' εμάς τους δημοσιογράφους και σαφώς και σ' εσάς τις αναγνώστριες και αναγνώστες της εφημερίδας "Μακεδονία", αρέσει πολύ, να διαβάζουμε ή ν' ακούμε:

"Μούσα πολύτροπον", "άφες αυτοίς, ουκ οίδασιν τι ποιούσιν", "Τι γρήγορα που πέρασεν η ώρα", και από την άλλη το Μακρυγιάννη: "Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν κι όταν κάνουν αυτήν την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν", "Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα 'ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί" (Παλαμάς).

Για τη στήλη επιστολών

ΜΑΡΙΑ ΖΟΝΝΕ