"Macedonia" Newspaper

Search

Go
Show

Διάφορα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( οι μαθητές ονειρεύονται :: 24/2/2006 19:40:42) 

Ενίσχυση των δημοσίων μέσων μεταφοράς, περισσότερο πράσινο και ελεύθερους χώρους ονειρεύονται για τη Θεσσαλονίκη οι μαθητές.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ

Οι μαθητές ονειρεύονται

Απλές λύσεις. Μαθητές πέντε δημοσίων και ιδιωτικών γυμνασίων της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε εκδήλωση και πρότειναν λύσεις για βασικά προβλήματα της πόλης όπως το κυκλοφοριακό αποδεικνύοντας ότι ιδέες υπάρχουν αλλά το ζητούμενο είναι η υλοποίησή τους

Με 4Χ4

Λύση 4Χ4 προτείνουν οι μαθητές του 6ου γυμνασίου Σταυρούπολης για τη μετακίνησή μας στην πόλη. Δεν πρόκειται για το τζιπ, αλλά για την εξής λύση: Καλό θα ήταν να επιβιβάζουμε στα αυτοκίνητά μας, εάν μετακινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση τα άτομα, συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντός μας.

Μα πού ήταν τελικά όλες αυτές οι φρέσκες ιδέες; Γιατί καμία από αυτές δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα; Πού βρίσκονται οι ειδικοί επιστήμονες και οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν πράξη αυτά που η νεολαία της Θεσσαλονίκης ονειρεύεται για την πόλη στην οποία ζει;

Αυτές είναι μόνο μερικές σκέψεις που έγιναν την περασμένη Τρίτη στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με αφορμή την παρουσίαση των ιδεών που είχαν οι μαθητές πέντε γυμνασίων, ιδιωτικών και δημοσίων, από τη Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές του 6ου γυμνασίου Σταυρούπολης πρότειναν την εγκατάσταση και αξιοποίηση του τραμ αλλά και την ενίσχυση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ, γιατί, όπως τόνισαν, "τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν αξιοποιηθούν σωστά, θα ανακουφίσουν αρκετά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης". Η δημιουργία πάρκιγκ, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, χώρων πρασίνου και η ενίσχυση των γραμμών αστικής συγκοινωνίας θα προσφέρουν λύσεις στο συγκοινωνιακό πρόβλημα της Σταυρούπολης.

Όπως είπε άλλωστε ο Πρόδρομος Μαυρουδής, καθηγητής Φυσικής, που εκπαιδεύτηκε στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και βοήθησε τους μαθητές της Σταυρούπολης στην εργασία τους, "οι νέοι ονειρεύονται μία ανθρώπινη πόλη με περισσότερο πράσινο και πολλά πάρκα".

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ECΟCITY

Οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων "Άγιος Παύλος" και "Φρυγανιώτη" εντυπωσίασαν με την ευαισθησία που έδειξαν για τις ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νικητές του διαγωνισμού θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, για να μεταφέρουν τις απόψεις τους.

Την πρωτοβουλία για την έρευνα, η οποία διεξάγεται σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή 39 ομάδων μαθητών από τη γ' τάξη γυμνασίου, είχε η περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία Ecocity. Το πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μεταφορών και Επικοινωνιών, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης.

δέες για τη Μενεμένη

Οι μαθητές του 1ου γυμνασίου Μενεμένης, αφού εξέτασαν και κατέγραψαν τα περίπλοκα περιβαλλοντικά προβλήματα κυκλοφορίας στην περιοχή τους, προτείνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

* Δημιουργία ανισόπεδων διαβάσεων κάθετα στις γραμμές των τρένων που διέρχονται από την περιοχή για τη διευκόλυνση των πεζών και των οδηγών. * Εκμετάλλευση του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου για αστικές συγκοινωνίες. Συρμοί μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες προς το κέντρο της πόλης και αντίθετα. * Αύξηση των δημοτικών χώρων στάθμευσης και μείωση των τιμολογίων στάθμευσης. * Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και απομάκρυνση όλων των εμποδίων που δημιουργούν προβλήματα στη διέλευση των πεζών. * Θέσπιση ωραρίων για το φόρτωμα και το ξεφόρτωμα εμπορευμάτων. * Προώθηση από τις αρχές εναλλακτικών οικολογικών καυσίμων και οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον. * Ενημέρωση και εκπαίδευση από τις δημοτικές αρχές. * Δημιουργία ποδηλατοδρόμου, που θα ξεκινά από τα σχολεία, θα συνεχίζει στην οδό υπολοχαγού Αγγελάκη και θα καταλήγει στην κεντρική πλατεία της Μενεμένης.