Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( πείτε την αλήθεια :: 15/2/2006 17:54:16) 

Πείτε την αλήθεια

Στο διεθνή γεωπολιτικό σχεδιασμό δεν υπάρχει ρόλος για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα Δεν είναι καθόλου τυχαία η ανησυχία του κυπριακού Τύπου για την επικεφαλής του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τουλάχιστον όσο βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να επαναφέρει σε συζήτηση το σχέδιο Ανάν χωρίς καμία αλλαγή. Ούτε είναι τυχαία η ευτυχία που ένοιωσε η άλλη πλευρά του Αιγαίου, ευτυχία που επίσης εκφράσθηκε διά του Τύπου. Ειρήσθω εν παρόδω, τόσο η κ. Μπακογιάννη όσο και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχαν ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν με τη μορφή που παρουσιάστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και απορρίφθηκε από το εβδομήντα και πλέον τοις εκατό του κυπριακού λαού. Τα θέματα των Σκοπίων και των μονομερών τουρκικών απαιτήσεων στο Αιγαίο είναι δύο άλλα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τα οποία οι Αμερικανοί επείγονται να κλείσουν τώρα που έχει διαμορφωθεί το καταλληλότερο γι' αυτούς περιβάλλον στην Ελλάδα, με την εντυπωσιακή συναίνεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πολύ-πολύ ίσως να αναμένουν να εκπνεύσει η θητεία του σημερινού προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου και να βοηθήσουν στην ανάδειξη ενός περισσότερο ευπειθούς και συνεργάσιμου αντικαταστάτη του. Αυτά επί του παρόντος ως προς την εξωτερική πολιτική.

Ο ανασχηματισμός, όμως, έχει επιβεβαιώσει και τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Οι κινήσεις του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαίες. Αντιθέτως, είναι καλά σχεδιασμένες και έχουν προοπτική. Στο γεωπολιτικό σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει και ασμένως αποδέχτηκε η ελληνική πλευρά (δεν μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά) δεν υπάρχει ρόλος για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Η Ελλάδα μόνη της, ως γεωγραφικός χώρος, είναι μικρή και οι ρόλοι που έπρεπε να διανεμηθούν σε πρωτεύουσες της περιοχής πολλοί, ώστε εκτός της ελληνικής πρωτεύουσας να απομείνει κάτι και για τη δεύτερη ελληνική πόλη. Η υποβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και γενικότερα της ελληνικής περιφέρειας στο κυβερνητικό σχήμα απηχεί ακριβώς αυτήν τη στρατηγική. Διαμετακόμιση και υπηρεσίες για τον άξονα Αθήνα - Πειραιάς, κέντρο της ευρύτερης περιοχής η Κωνσταντινούπολη και κάποιοι ρόλοι στο Βελιγράδι και στον άξονα Σόφια - Τίρανα. Από κει και πέρα το μηδέν.

Η απουσία οποιουδήποτε στελέχους από τη Θεσσαλονίκη ή από τη Βόρεια Ελλάδα σε καίριας σημασίας κυβερνητική θέση, που θα εκμεταλλευόταν έστω και τις ρωγμές αυτής της στρατηγικής προς όφελος της βόρειας γεωγραφικής περιοχής της χώρας, είναι ηχηρή.