"Macedonia" Newspaper

Search

Go
Show

Διάφορα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( σωστή η επιλογή πάγκαλου για την αναθεώρηση - ζώνες φορτοεκφόρτωσης ή παγίδες για κλήσεις; :: 1/2/2006 18:20:33) 

Σωστή η επιλογή Πάγκαλου για την αναθεώρηση

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Φ. ΒΑΡΥΤΗΣ δικηγόρος, Θεσσαλονίκη

Μιας και άνοιξε ο διάλογος για την αναθεώρηση του συντάγματος, θα μου επιτραπεί να υποστηρίξω ότι πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη αναθεώρηση του συντάγματος, όπως το διαμόρφωσαν "συναινετικά" οι τεχνοκράτες συνταγματολόγοι των δύο κυρίαρχων κομμάτων που το ψήφισαν, τα μόνα κόμματα που θα μπορούσαν να προτείνουν μία νέα αναθεώρηση είναι το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός. Αν βέβαια θέλουμε να μιλάμε για καταστατικό χάρτη.

Με αυτά ως βάση θα μου επιτραπεί να υποστηρίξω ότι μπορεί να μη φαίνεται "έξυπνη", αλλά είναι "σεμνή και ταπεινή" η απόφαση του κ. Παπανδρέου να ορίσει τον έμπειρο πολιτικό κ. Πάγκαλο εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στο διάλογο για την αναθεώρηση του συντάγματος και όχι τον επίσης έμπειρο πολιτικό και συνταγματολόγο κ. Βενιζέλο ή έναν άλλο από τους πολλούς τεχνοκράτες που διαθέτει και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Αυτό γιατί ένας τεχνοκράτης συνταγματολόγος είναι δύσκολο να περάσει τη μοναδική τροποποίηση που έχει ανάγκη το σύνταγμα στην παράγραφο 1 του άρθρου 2.

"Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου και του δημοσίου λογικού αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας. Νόμος ορίζει τις ποινές που απειλούνται για κάθε δημόσιο άνδρα που υποτιμά τη νοημοσύνη του κυρίαρχου λαού".

Αν μάλιστα καταφέρει ο κ. Πάγκαλος να ξεπεράσει την αντίδραση του αρχιεπισκόπου για την αναμόρφωση του όρκου που δίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα μπορέσει η Ελλάδα να αποφύγει την καταδίκη της στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και πάντως την αποδοκιμασία των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζώνες φορτοεκφόρτωσης ή παγίδες για κλήσεις;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, βιολόγος-περιβαλλοντολόγος, Θεσσαλονίκη

Στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι στάθμευσης για τις φορτοεκφορτώσεις. Το έχουν "διαμορφωθεί" είναι υπερβολικό, διότι τόσο η οριζόντια όσο και η κάθετη σήμανση είναι ελλιπείς.

Στη οριζόντια σήμανση δεν υπάρχει έντονη διαγράμμιση πάνω στην άσφαλτο, η σκόνη και η βροχή ξεθωριάζουν το χρώμα, με αποτέλεσμα η διαγράμμιση να μην είναι ευδιάκριτη σε αντίθεση με τη λεωφορειογραμμή. Επειδή οι διαγραμμίσεις σβήνουν εύκολα, θα μπορούσαν τουλάχιστον να υπάρχουν πλαστικές αναδιπλούμενες κολόνες.

Στην περίπτωση της κάθετης σήμανσης υπάρχει μεν μία πινακίδα απαγόρευσης της στάθμευσης, η οποία όμως συνήθως είναι κρυμμένη από κάποιο δέντρο. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση η σήμανση "αρχή" και "τέλος" της οριοθετημένης περιοχής ούτε υπάρχει η ένδειξη ότι σε περίπτωση στάθμευσης αφαιρούνται πινακίδες.

Θα μπορούσαμε τελικά να μιλήσουμε για ειδικά σχεδιασμένες "παγίδες", όπου ανυποψίαστοι οδηγοί βλέποντας σειρά σταθμευμένων αυτοκινήτων "πέφτουν" μέσα.

Οι οδηγοί, αν υπήρχε η ένδειξη ότι αφαιρούνται οι πινακίδες ή αν υπήρχαν οι αναδιπλούμενες κολόνες, σε καμία περίπτωση δεν θα στάθμευαν.

Από την άλλη πλευρά οι ζώνες φορτοεκφόρτωσης δεν εξυπηρετούν το σκοπό τους, διότι υπάρχουν πάντα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Τα φορτηγά δεν μπορούν να σταθμεύσουν σε αυτές, με αποτέλεσμα να διπλοπαρκάρουν και να εμποδίζουν την κίνηση.

Η δημοτική αστυνομία δεν δείχνει κατανόηση ούτε στους φορτοεκφορτωτές, οι οποίοι αναγκαστικά διπλοπαρκάρουν (από τη στιγμή που ο χώρος φορτοεκφόρτωσης είναι κατειλημμένος), για να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματα των καταστημάτων (τα οποία πληρώνουν "τσουχτερά" δημοτικά τέλη). Αυτό το γεγονός συμβαίνει εδώ και πολλούς μήνες. Εκείνο που είναι άξιο απορίας είναι γιατί συντάσσω εγώ αυτήν την έκθεση και όχι κάποιο αστυνομικό όργανο της δημοτικής αστυνομίας προς την υπηρεσία του.

Μάλιστα σε υπόδειξή μου σε έναν αστυνόμο της δημοτικής αστυνομίας για το πρόβλημα της σήμανσης (ότι είναι κρυμμένη πίσω από το δέντρο), αυτός μου ανταπάντησε ειρωνικά ότι θα στρέψουν την πινακίδα προς το κατάστημά μας, ώστε να το βλέπουμε.

Νομίζω ότι με τέτοια συμπεριφορά δεν οδηγούμαστε πουθενά.

Όλοι οι πολίτες θέλουμε ενεργά αστυνομικά όργανα, που θα διορθώνουν τα κακώς κείμενα στην πόλη μας. Είναι υποχρέωσή τους λοιπόν να επισημαίνουν την ελλιπή σήμανση και να είναι ευγενικοί στους πολίτες που προσπαθούν να βοηθήσουν.