Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΣΙΛΒΙ ΡΟΥ

Η Σιλβί Ρου είναι μία από τους επτά ασθενείς του AIDS, που είχαν υποβάλει αγωγή κατά του πρωθυπουργού και των δύο υπουργών της γαλλικής κυβέρνησης το 1985, ζητώντας να τιμωρηθούν, διότι εν γνώσει τους, όπως υποστήριζαν, άφησαν να διακινηθούν προϊόντα αίματος μη ελεγμένα για τον ιό HIV από την κρατική τράπεζα αίματος. Αποτέλεσμα της ενέργειάς τους ήταν χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι αιμοφιλικοί, να προσβληθούν από τον ιό. Η Σιλβί Ρου και ο Ιβ Οπίκ είναι οι μόνοι εκ των επτά, που βρίσκονται ακόμη εν ζωή, 14 χρόνια μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό.

Η Ρου μεταφέρθηκε χθες, πρώτη μέρα της δίκης, στα δικαστήρια του Παρισιού από τους νοσοκόμους, που την περιποιούνται, επάνω σε αναπηρικό καροτσάκι, θεωρώντας ότι όφειλε να παρευρεθεί, όπως άλλωστε και ο έτερος επιζών, που έφτασε με πατερίτσες, επίσης υποβοηθούμενος.

Η μήνυση των επτά αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις, που αντιμετώπισε ποτέ η γαλλική δικαιοσύνη, αφού η όποια απόφαση του δικαστηρίου θα αποτελέσει και δεδικασμένο, όσον αφορά το κατά πόσον οι υπουργοί και γενικότερα τα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο, με τον οποίο εφαρμόζουν οι υφιστάμενοί τους την πολιτική, που χαράσσει η κυβέρνηση.

Η Σιλβί Ρου και μερικές χιλιάδες ακόμη Γάλλων, που έκαναν μετάγγιση αίματος το 1985, περιμένουν με ανυπομονησία το αποτέλεσμα της δίκης, που αναμένεται να κρατήσει σχεδόν ένα μήνα και έχει πλήξει την πολιτική σταδιοδρομία του κάποτε θεωρούμενου "παιδιού - θαύματος", Λοράν Φαμπιούς, που είχε γίνει πρωθυπουργός σε ηλικία 35 ετών. Οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι είναι οι πρώην υπουργοί Ζορζίνα Ντιφουά και Εντμόν Ερβέ. Η παρουσία της Ρου στη δίκη έχει άμεση σχέση με τη μάχη ζωής ή θανάτου, κυριολεκτικά, την οποία καταδικάστηκαν να δώσουν 3.500 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 7.000 σύμφωνα με τους συλλόγους αιμοφιλικών, διότι η γαλλική κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τεστ για το AIDS κατασκευασμένα σε άλλη χώρα.