Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΜΟΧΑΜΑΝΤ ΧΑΤΑΜΙ

Ο Μοχάμαντ Χαταμί επιβεβαίωσε χθες τη δημοτικότητά του στη νεολαία της χώρας του, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στους σκληροπυρηνικούς του ισλαμικού ιερατείου. Περισσότεροι από 12.000 νέοι υποδέχθηκαν με παραληρηματικές ζητωκραυγές τον Ιρανό πρόεδρο στο στάδιο Αζαντί της Τεχεράνης, όπου μετέβη για να παραστεί σε μία από τις δεκάδες εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 20 ετών από την ισλαμική επανάσταση.

Μόλις εθεάθη ο εκσυγχρονιστής πρόεδρος, οι νέοι, μαθητές και μαθήτριες από διάφορες συνοικίες της Τεχεράνης, άρχισαν να τον επευφημούν κραυγάζοντας "Χαταμί, σε αγαπούμε. Χαταμί, σε υποστηρίζουμε! " Η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε χαρακτηρίσθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως μεγάλη νίκη γοήτρου του Μοχάμαντ Χαταμί επί των συντηρητικών αντιπάλων του.

Εμφανώς ενθουσιασμένος ο ίδιος χαιρέτησε τους νέους, τονίζοντας ότι "πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η νεολαία να μπορεί να υλοποιήσει τις εύλογες επιθυμίες της στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της τέχνης". Σε μια αποστροφή της ομιλίας του, ο Χαταμί κατήγγειλε "ως συνωμοσία τις προσπάθειες ορισμένων να εμποδίσουν την ελεύθερη έκφραση της νεολαίας", φωτογραφίζοντας τους συντηρητικούς που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού μηχανισμού και κυρίως την αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Ο Χαταμί, που ανήκει και ο ίδιος στο ισλαμικό ιερατείο, αλλά διακρίνεται για τις νεωτεριστικές του απόψεις, είναι ο κυριότερος εκφραστής εκείνης της -όλο και μεγαλύτερης- μερίδας της κοινωνίας που επιθυμεί δημοκρατικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις και άνοιγμα στον έξω κόσμο. Η νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 1997 με το θριαμβευτικό 69%, θεωρήθηκε επιβεβαίωση της δίψας της κοινωνίας για αλλαγές. Μετά και τη χθεσινή εντυπωσιακή εμφάνισή του στο στάδιο, πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το ισλαμικό ιερατείο πρέπει, πλέον, να υπολογίζει σοβαρά την κοινωνία και κυρίως τη νεολαία. Ο "Ιρανός Γκορμπατσόφ" έχει πλήρη επίγνωση του πολιτικού βάρους των νέων, αφού οι κάτω των 20 ετών αποτελούν το 50% του ιρανικού πληθυσμού, έχουν δικαίωμα ψήφου από τα 15 τους χρόνια και δεν κρύβουν την επιθυμία τους να ζήσουν σαν νέοι…