Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πορτρέτο

( βουκ ντρασκοβιτς ) 

ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

Η όψη του είχε γίνει διεθνώς γνωστή χάρη στη γενειάδα του και τα μακριά και απεριποίητα μαλλιά του. Είχε γίνει επίσης γνωστός για τις διώξεις που υπέστη από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, και οι οποίες του έδωσαν το φωτοστέφανο του αγωνιστή της δημοκρατίας. Ο Βουκ Ντράσκοβιτς ήταν από τους επικεφαλής των γιγαντιαίων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχαν συγκλονίσει το Βελιγράδι από το Νοέμβριο του 1996 ως το Φεβρουάριο του 1997, όταν σύσσωμη η σερβική αντιπολίτευση κατηγορούσε τον πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι "έκλεψε" τη νίκη τους στις δημοτικές εκλογές.

Από τότε, όμως, τα πράγματα στους κόλπους της κατακερματισμένης σερβικής αντιπολίτευσης έχουν αλλάξει ριζικά. Αποκορύφωμα των αλλαγών αυτών είναι ο προχθεσινός διορισμός του Ντράσκοβιτς στη θέση του αντιπροέδρου της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, με τομέα ευθύνης τις διεθνείς σχέσεις του Βελιγραδίου.

Ο 52χρονος συγγραφέας και ηγέτης του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης", γνωστός για τις απόψεις του υπέρ της μοναρχίας, άρχισε να προσεγγίζει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, στην ουσία, δηλαδή, το σοσιαλιστικό κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αμέσως μετά την ανάφλεξη στο Κοσσυφοπέδιο, πέρσι το Φεβρουάριο. Οι αντίπαλοι του Ντράσκοβιτς κατηγορούσαν ανέκαθεν τον πάλαι ποτέ ηγέτη της σερβικής αντιπολίτευσης για άκρατο λαϊκισμό, ο οποίος εκδηλωνόταν κατά περίπτωση ως εθνικισμός ή ως φιλειρηνισμός. Τώρα, ο "δεξιός" Βουκ Ντράσκοβιτς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μομίρ Μουλάτοβιτς, στενού φίλου του Γιουγκοσλάβου προέδρου, θα πρέπει να υποστηρίζει διεθνώς τις ενέργειες και την πολιτική του "κομμουνιστή" πρώην διώκτη του.

Πάντως, πριν ακόμα ορκιστεί και αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Ντράσκοβιτς πήρε αποστάσεις από την απόφαση του Βελιγραδίου να απελάσει, ως ανεπιθύμητο, τον επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Γουίλιαμ Γουόκερ, επειδή επέρριψε στους Σέρβους την ευθύνη για τις πρόσφατες σφαγές 45 Αλβανόφωνων. Μετά τη νέα διεθνή απομόνωση του Βελιγραδίου, ο Ντράσκοβιτς τάχθηκε χθες υπέρ ενός συμβιβασμού με τον ΟΑΣΕ, τονίζοντας ότι "είναι προτιμότερο να ενημερώσουμε τον Γουόκερ για το πώς ακριβώς έγιναν τα γεγονότα, παρά να τον κηρύξουμε ανεπιθύμητο".