Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πορτρέτο

( τζουλιο αντρεοτι ) 

ΤΖΟΥΛΙΟ ΑΝΤΡΕΟΤΙ

Ο Τζούλιο Αντρεότι, ενσάρκωση της σύγχρονης ιταλικής ιστορίας, έκλεισε την Πέμπτη τα 80 του χρόνια. Τα γενέθλια συνέπεσαν με την είσοδο της δίκης του στην τελική της φάση. Ο ισόβιος γερουσιαστής, τρεις φορές πρωθυπουργός, 21 φορές υπουργός και πάλαι ποτέ πανίσχυρος ηγέτης της ιταλικής χριστιανοδημοκρατίας, βρίσκεται από τις 26 Σεπτεμβρίου 1995 στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο Παλέρμο, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για σχέσεις με τη μαφία. Κατηγορίες, που βασίζονται σε ομολογίες 30 "μεταμεληθέντων μαφιόζων", οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο Αντρεότι συνεργάστηκε από το 1970 με τη σικελική Κόζα Νόστρα, ανταλλάσσοντας πολιτική προστασία με οικονομικές και εκλογικές εκδουλεύσεις. Ως απόδειξη των σχέσεων που του αποδίδονται, οι "μεταμεληθέντες" επικαλούνται τον περίφημο "μαφιόζικο ασπασμό" που φέρεται να αντάλλαξε ο Αντρεότι με τον έγκλειστο σήμερα αρχιμαφιόζο Τοτό Ριίνα, το 1987.

Η δίκη ποταμός εισήλθε στη φάση των αγορεύσεων, πρώτα των κατηγόρων, μετά των συνηγόρων υπεράσπισης και τέλος την απολογία του ίδιου του κατηγορουμένου. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε τρεις μήνες. Επιπλέον, ο Αντρεότι αντιμετωπίζει μια δεύτερη δίκη που διεξάγεται στην Περούτζια, με την κατηγορία ότι παρήγγειλε, το 1979, στη μαφία να "βγάλει από τη μέση" το δημοσιογράφο Μίνο Πεκορέλι, τη στιγμή που επρόκειτο να κυκλοφορήσει βιβλίο με αποκαλύψεις για τις φερόμενες σχέσεις του Αντρεότι με το οργανωμένο έγκλημα.

Από την αρχή της διαδικασίας, ο Αντρεότι δηλώνει αθώος και αποδίδει τις κατηγορίες σε συνωμοσία. Με την ευκαιρία των γενεθλίων του, η εφημερίδα "Τέμπο" τον ρώτησε τι δώρο θα επιθυμούσε. "Το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να μου γίνει είναι να ομολογήσουν οι κατήγοροί μου ότι μηχανεύτηκαν αυτή την κόλαση εις βάρος μου και να αποκαλύψουν ποιοι τους καθοδηγούν".

Παρά τις δικαστικές περιπέτειες του, ο Αντρεότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και το όνομά του περιλαμβάνεται στις πιθανές υποψηφιότητες για την προεδρία της δημοκρατίας. Μεταξύ αυτών που του έστειλαν ευχές για τα γενέθλιά του ήταν ο πρωθυπουργός, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, και ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄.