Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΑΟΥΓΚ ΣΑΝ ΣΟΥ ΚΙ

Διεθνώς θεωρείται ως ένα από τα σύμβολα του αγώνα για τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις, με κορυφαία το Νόμπελ Ειρήνης. Όμως, στην πατρίδα της, τη Βιρμανία, η Αούγκ Σαν Σου Κι αντιμετωπίζεται σαν ο μεγαλύτερος δημόσιος κίνδυνος.

Η στρατιωτική χούντα, γιορτάζοντας χθες την 51η επέτειο από την ανεξαρτησία της Βιρμανίας, ανακοίνωσε ότι το κόμμα της Αούγκ Σαν Σου Κι, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, έπαψε, ντε φάκτο, να υφίσταται. "Πάντοτε καταπολεμούσαμε και νικούσαμε τους προδότες του εσωτερικού και τους εχθρούς του εξωτερικού που απεργάζονται σχέδια για τη διάλυση της Βιρμανίας", υποστήριξε ο δικτάτορας της Βιρμανίας, στρατηγός Ταν Σουέ, καταγγέλλοντας, χωρίς να την κατονομάσει, την Αούγκ Σαν Σου Κι "για νέο-αποικιοκρατική αντίληψη" και για "προώθηση των συμφερόντων των ξένων". Η ηγέτις της βιρμανικής αντιπολίτευσης "εισέπραξε" αυτούς τους χαρακτηρισμούς όχι μόνο επειδή ο σύζυγός της είναι Άγγλος, αλλά κυρίως επειδή δεν παύει να υπενθυμίζει ότι είναι η νικήτρια των τελευταίων εκλογών του 1990, το αποτέλεσμα των οποίων αρνείται να αναγνωρίσει η χούντα.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα που η ίδια η χούντα είχε ανακοινώσει, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία είχε αποσπάσει το 60% των ψήφων και το 80% των εδρών. Όμως, το κοινοβούλιο εκείνο δε συγκλήθηκε ακόμη.

Τους τελευταίους μήνες συνελήφθησαν, εκτοπίσθηκαν, ή τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό εκατοντάδες στελέχη του κόμματος που αρνήθηκαν να υπογράψουν ότι "αποτάσσονται" την Αούγκ Σαν Σου Κι. Τα περισσότερα γραφεία του κόμματος στην πρωτεύουσα Ραγκούν και στις επαρχιακές πόλεις έχουν κλείσει. Επί πλέον, η αστυνομία απαγορεύει στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης κάθε μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας.

Πολλοί δυτικοί διπλωμάτες στη Ραγκούν εκτιμούν ότι μετά τη ντε φάκτο εξουδετέρωση του κόμματος, σύντομα θα ανακοινωθεί και η ντε γιούρε απαγόρευσή του. Μάλιστα, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με επίμονες φήμες, σύντομα να αποφασιστεί η και η απέλαση της Αούγκ Σαν Σου Κι στο εξωτερικό.