Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( οίκοι αν-τ-οχής στη δυτική θεσσαλονίκη ) 

Οίκοι αν-Τ-οχής στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Για τουλάχιστον μία δεκαετία εκκρεμεί το ζήτημα της μετεγκατάστασης των οίκων ανοχής από το Βαρδάρη, που αποτελεί διακαή επιθυμία για τους κατοίκους της περιοχής- Ωστόσο, μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει μεριμνήσει προς αυτή την κατεύθυνση

Το νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο της πορνείας στη Θεσσαλονίκη, και ιδιαίτερα στις δυτικές συνοικίες της πόλης, έχει πλέον λάβει διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αγανακτισμένοι, καθώς καθημερινά υποχρεώνονται να συμβιώνουν με γυναίκες, άνδρες και τραβεστί, που δε διστάζουν να θυσιάσουν το κορμί και την ψυχή τους στο βωμό του χρήματος και του ακόρεστου ηδονισμού. Είναι, όμως, και τρομοκρατημένοι, φοβούνται ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ανταποκρινόμενη στην επιστολή με τίτλο "να απομακρυνθούν τα κακόφημα σπίτια από τις οδούς Προμηθέως και Σαπφούς στο Βαρδάρη" που απέστειλε στη "Μακεδονία", και συγκεκριμένα στο φύλλο της Κυριακής, 13 Σεπτεμβρίου, η αναγνώστρια της εφημερίδας Παναγιώτα Στοϊκάκη, η "Μακεδονία" αποφάσισε να επαναφέρει το ζήτημα.

Στις περιοχές Βαρδαρίου και Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και κυρίως στις οδούς Αισώπου, Ταντάλου, Προμηθέως, Σαπφούς και Λιβανόβου αυτή τη στιγμή λειτουργούν παρανόμως τουλάχιστον 17 οίκοι ανοχής, αλλά και περίπου ισάριθμα καταστήματα που λειτουργούν κατ' επίφαση μόνο ως κέντρα διασκέδασης, στην ουσία όμως ως χώροι άκρατης απόλαυσης του πληρωμένου έρωτα, όπως αποκάλυψε στη "Μακεδονία" αστυνομικός του τμήματος Ηθών. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει στα όρια των αρμοδιοτήτων κάθε αστυνομικού τμήματος τη λειτουργία το πολύ δώδεκα οίκων ανοχής και την άμεση μεταφορά τους, εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη περισσότερων. Βέβαια, ο νόμος δεν προβλέπει αντίστοιχα και την επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων για όσους διατηρούν οίκους ανοχής, έστω και παράνομα, με αποτέλεσμα το έργο των αστυνομικών του τμήματος Ηθών να δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό.

Το τμήμα Ηθών

Την ύπαρξη ενός τεράστιου κενού στο νόμο ο οποίος αφορά τη λειτουργία των οίκων ανοχής επικαλούνται οι εκπρόσωποι του τμήματος Ηθών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατα στελέχη της υποδιεύθυνσης δημόσιας ασφάλειας Θεσσαλονίκης έχουν ήδη αποστείλει στα αρμόδια υπουργεία επίσημα έγγραφα, με τα οποία ζητούν την άμεση αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας.

"Το τμήμα Ηθών δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα να χορηγεί ή να αναστέλλει τις άδειες λειτουργίας οίκων ανοχής ή τις άδειες εγκατάστασης γυναικών εκδιδομένων επί πληρωμής", ανέφερε στη "Μακεδονία" υψηλόβαθμος αστυνομικός και πρόσθεσε: "ο νόμος σε πολλά θέματα μας δένει τα χέρια. Το μόνο που μας επιτρέπεται είναι η διενέργεια ελέγχων στους ήδη υπάρχοντες οίκους ανοχής. Ωστόσο, δεν μπορούμε να συλλάβουμε τον ιδιοκτήτη κανενός οίκου ανοχής ή κακόφημου μπαρ, έστω και εάν λειτουργεί παράνομα, γιατί βάσει του νόμου δεν είναι δυνατόν να ανακαλέσουμε μία άδεια που ποτέ δεν έχει εκδοθεί. Τους συλλαμβάνουμε μόνο με την κατηγορία της διευκόλυνσης αλλότριας ακολασίας, αλλά οι κυρώσεις είναι μηδαμινές σε σχέση με αυτές που θα έπρεπε και θα τους άξιζαν. Επίσης, συλλαμβάνουμε μεμονωμένες μόνο ιερόδουλες, οι οποίες είτε δεν έχουν χαρακτηριστεί ως άσεμνες είτε δεν εξετάζονται κάθε εβδομάδα από ιατρό, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Και το αποτέλεσμα μένει πάντα το ίδιο: δεκάδες ιερόδουλες συγκεντρωμένες στα κεντρικά της αστυνομίας το ένα βράδυ και έξω να εξασκούν το επάγγελμά τους το άλλο. Και οίκοι ανοχής να ξεφυτρώνουν ο ένας πίσω από τον άλλο σα μανιτάρια".

Ο δήμος

Η απομάκρυνση των κακόφημων σπιτιών από το Βαρδάρη είναι ένα ζήτημα που τόσο ο πρόεδρος του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος, Ιωάννης Σαμαρόπουλος, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής έθεσαν επανειλημμένα υπ' όψιν της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης, αλλά η φωνή τους αποδείχθηκε "φωνή βοώντος εν τη ερήμω".

Από το 1991 που για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα επί τάπητος, έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων, χωρίς όμως ποτέ να ληφθεί μία απόφαση άμεσα υλοποιήσιμη. Βέβαια, κατά τη διάρκεια συνεδριάσεών του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης τάχθηκε πολλές φορές υπέρ της απομάκρυνσης των οίκων ανοχής από την περιοχή, όμως όπως παρατήρησε ο δημοτικός σύμβουλος, Γεώργιος Τανιμανίδης, "ποτέ κανείς δεν φρόντισε να ερευνήσει τους πιθανούς τόπους όπου θα μπορούσαν αυτά τα κτίρια να μεταστεγαστούν, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει τίποτε επί της ουσίας".

Σύμφωνα, πάντως, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Μιχάλη Ζορπίδη, η μεταφορά των οίκων ανοχής δε συμπεριλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του δήμου.

"Η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης δεν έχει απολύτως καμία δικαιοδοσία όσον αφορά στην έκδοση αδειών για τέτοιου είδους καταστήματα και, επομένως, δεν μπορεί να επέμβει με αποφάσεις της ούτε στην ανάκληση των σχετικών αδειών", παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης, αγνοώντας πιθανόν την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή όλα τα κακόφημα σπίτια στη Δυτική Θεσσαλονίκη στερούνται άδειας λειτουργίας.

Η νομαρχία

Ο βοηθός νομάρχη σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, Σπύρος Βασιλειάδης, δήλωσε ότι η μεταφορά των οίκων ανοχής αποτελεί πλέον για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης πρώτη προτεραιότητα και οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχιακής αρχής διερευνούν αυτή τη στιγμή τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτά τα σχέδια.

"Η συσσώρευση τόσο πολλών κακόφημων σπιτιών σε μία περιοχή αυτομάτως τη γκετοποιεί και πολλές φορές την καθιστά επικίνδυνη και ακατάλληλη για τους κατοίκους της. Είναι ανάγκη, λοιπόν, οργανωμένα, όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συνεργαστούν εποικοδομητικά και να πράξουν ό,τι είναι καλύτερο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια", επεσήμανε ο κ. Βασιλειάδης.

Ερωτηθείς για τις ακριβείς λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν στο πρόβλημα το μόνο που ανέφερε είναι ότι "πιθανόν το τμήμα πολεοδομίας του δήμου Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτά τα σπίτια ως επικίνδυνα και στη συνέχεια να προχωρήσει στην κατεδάφισή τους", μη λαμβάνοντας υπόψη ότι στην επιτροπή για το χαρακτηρισμό κτιρίων συμμετέχει και η Υπηρεσία Αστυνόμευσης Κατασκευών, που υπάγεται στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αλλά και ότι με τον τρόπο αυτό θα διδόταν μία αποσπασματική μόνο λύση, ενώ το πρόβλημα θα παρέμενε στη βάση του.

Η Διεύθυνση Υγιεινής

Αμέτοχοι ευθυνών σε ότι αφορά στο ζήτημα της μεταστέγασης των οίκων ανοχής δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Υγιεινής, που υποστήριξαν ότι "η λειτουργία των οίκων ανοχής μας αφορά μόνο στο βαθμό των ιατρικών ελέγχων που καλούμαστε να διενεργήσουμε στις ιερόδουλες και το έργο μας το επιτελούμε με μεγάλη ευσυνειδησία και προσοχή".

Η "Μακεδονία" επικοινώνησε με όλους τους φερόμενους ως αρμόδιους φορείς, αλλά από τις επαφές δεν κατάφερε να συνάγει σαφή συμπεράσματα σχετικά με το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι αρμοδιότητες καθενός. Και εύλογα προκύπτει το ερώτημα: τελικά ποιος ευθύνεται για τη μετεγκατάσταση των οίκων ανοχής στις περιοχές Βαρδαρίου και Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία;