Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( διαπιστώσεις για τον τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων ) 

Διαπιστώσεις για τον τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων

Αν οι υπεύθυνοι τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών μπορούσαν να καταλάβουν πόσο κακό κάνουν στη δημοσιογραφία, με το να χαρακτηρίζουν συντάκτες ορισμένους νέους, που δεν γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή ούτε διαθέτουν την ικανότητα της σωστής και γρήγορης έκφρασης, θα έπρεπε να συγκαλέσουν αμέσως συσκέψεις με τα επιτελικά στελέχη των τμημάτων ειδήσεων, για να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα. Αλλά και γενικότερα διαπιστώνεται από την πλευρά των τηλεθεατών και των ακροατών ότι πολλές ειδήσεις δεν μεταδίδονται λεπτομερώς και σε σύντομο χρόνο, διότι μερικοί συντάκτες, που δεν έχουν υποστεί προφανώς σχετική εκπαίδευση, πλατειάζουν χωρίς να λένε τίποτα το ουσιαστικό.

Προ ημερών, σημειώθηκε πυρκαγιά στον όγδοο όροφο ενός πολυώροφου γυάλινου κτιρίου της Αθήνας. Στο δέκατο έκτο όροφο ήταν παγιδευμένη μια νέα γυναίκα. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί βρήκαν θέμα. Σε όλα τα δελτία τους έδειχναν τα ίδια πλάνα από την πυρκαγιά, τα οποία επαναλάμβαναν τρεις και τέσσερις φορές. Ακολουθούσε η πληροφορία ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας καταβάλλουν προσπάθειες για τη διάσωση της γυναίκας. Τελικά, επιτυγχάνονται η κατάσβεση της πυρκαγιάς και η διάσωση της γυναίκας. Η εικόνα δείχνει να διακομίζεται η γυναίκα στο ασθενοφόρο, ενώ ο επί τόπου ευρισκόμενος συντάκτης κλείνει το θέμα. Τρεις έμπειροι δημοσιογράφοι, που παρακολουθούσαν το δελτίο ειδήσεων, λίγο έλειψε να σπάσουν το γυαλί. "Πώς, μωρέ, έσωσαν οι πυροσβέστες τη γυναίκα, ανεβαίνοντας στο δέκατο έκτο όροφο;". Ο υπαρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τα σωστικά συνεργεία ήταν δίπλα στον συντάκτη που έκανε την περιγραφή. Αν τους ρωτούσε, θα του έδιναν τις σχετικές πληροφορίες και η είδηση που έστειλε θα ήταν πλήρης.

Συνέβη, όμως, κάτι απαράδεκτο για τη δημοσιογραφία. Τη λεπτομέρεια αυτή, που έπρεπε να μεταδώσει αμέσως ο τηλεοπτικός σταθμός, τη μετέδωσε ύστερα από εικοσιτέσσερις ώρες και την προανήγγειλε μάλιστα. Πώς σώθηκε η γυναίκα από τα συνεργεία των πυροσβεστών. Έχεις το μέσο μετάδοσης μπροστά σου, έχεις την πηγή της ενημέρωσης μπροστά σου κι εσύ μεταδίδεις την είδηση την επομένη! Τι είδος δημοσιογραφίας είναι αυτό, μόνο εκείνοι που την ασκούν μπορούν να προσδιορίσουν.

Έπειτα, οι ίδιες εικόνες που επαναλαμβάνονται μέχρι και πέντε φορές, ενώ εκφωνείται η ίδια είδηση, ποιο σκοπό εξυπηρετούν; Ο τηλεθεατής ζαλίζεται από το ίδιο θέαμα, χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του και δεν μπορεί να παρακολουθήσει τον εκφωνητή, για να έχει την ενημέρωση που επιθυμεί. Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, σε μεγάλα κανάλια της Αμερικής και της Αγγλίας, η τηλεοπτική ειδησεογραφία αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με την έντυπη, χάνοντας την κινηματογραφική πλευρά της. Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί και την εργοδοσία και τους δημοσιογράφους. Η πρώτη περιορίζει το κόστος, ενώ οι δεύτεροι μπορούν να μετακινούνται, χωρίς να συνοδεύονται από ομάδες τεχνικών. Αυτό όμως, προϋποθέτει ικανότητα τόσο του συντάκτη που μεταδίδει την είδηση, για να είναι αυτή λεπτομερής και "σφιχτοδεμένη", όσο και των επιτελικών συντακτών, που είναι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση όλου του δελτίου ειδήσεων. Όσο για την εικόνα, αυτή θα εξασφαλίζεται από τον ίδιο τον συντάκτη, ή το βοηθό του, οι οποίοι θα είναι εφοδιασμένοι με νέας τεχνολογίας μηχανήματα λήψης και μετάδοσης.

Διαπιστώνει ακόμη κανείς μια προκλητικότητα και μια έπαρση μεταξύ ορισμένων νέων, προσληφθέντων στα μέσα ενημέρωσης πριν μερικούς μήνες, που προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση. Αναρωτιούνται οι έμπειροι δημοσιογράφοι μέλη των ενώσεων συντακτών, από πού αντλούν οι νέοι αυτοί τη δύναμη ή έστω την συγκατάβαση για να συμπεριφέρονται μ' αυτό τον τρόπο. Εκείνοι που υποστηρίζουν μ' αυτό τον τρόπο. Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το θράσος αποτελεί προσόν για το δημοσιογράφο, είναι κακοί δάσκαλοι. Η γνώση, η συμπεριφορά και οι γνωριμίες είναι οι παράγοντες που τον καθιερώνουν.

Το αντίθετο γίνεται αντιληπτό σε συνεντεύξεις Τύπου, που εμφανίζονται άτομα με ένα μαγνητόφωνο στο χέρι. Από την έκφρασή τους φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτά που ανακοινώνονται. Όταν τελειώσουν οι ανακοινώσεις, τρέχουν σε όποιον αρμόδιο βρουν μπροστά τους. Το ερώτημα που θέτουν είναι γνωστό: "Δεν βγάλατε δελτίο Τύπου;".

Β.