Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τι απαντησαν στις "επιλογεσ" οι υποψηφιοι δημαρχοι ) 

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΣΤΙΣ "ΕΠΙΛΟΓΕΣ" ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Υπάρχει "πολιτικό αντίδοτο" στον αθηνοκεντρισμό;

Με αφορμή την έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση ως προς την ενδεχόμενη ρύθμιση χρεών των ΠΑΕ Θεσσαλονίκης, παρατίθενται οι απαντήσεις που έδωσαν σε ανύποπτο χρόνο οι Β. Παπαγεωργόπουλος, Θρ. Λαζαρίδης, Σπ.Βούγιας, Αγ. Σαχίνης και Λ. Κωνσταντίδης

Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου η "Mακεδονία" είχε προγραμματίσει μέσω των "Επιλογών" έναν ιδιόμορφο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά κοινών ερωτήσεων για ζητήματα που αφορούν το όραμά τους για την πόλη, αλλά και για το πώς θα ενεργούσαν σε πρακτικό πλέον επίπεδο -εφόσον θα είχαν εκλεγεί- για να το υλοποιήσουν.

Οι υποψήφιοι χωρίστηκαν σε τρία ζεύγη (Βασίλης Παπαγεωργόπουλος - Θρασύβουλος Λαζαρίδης, Σπύρος Βούγιας - Αγάπιος Σαχίνης και Λευτέρης Κωνσταντινίδης - Νίκος Δίγκας Χαρδαλιάς (αντί της κ.Αναστασίας Θεοδωροπούλου, καθώς ο μεν πρώτος δεν είχε ακόμη προσχωρήσει στο ψηφοδέλτιο του κ.Παπαγεωργόπουλου και η δεύτερη δεν είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά της). Η ιδιομορφία του πράγματος έγκειται στο γεγονός ότι, παρά το κοινό πλαίσιο της συνέντευξης, δε βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω μέχρι την ημέρα της δημοσίευσης και κατά συνέπεια δε γνώριζαν ο ένας την απάντηση του άλλου.

Μεταξύ άλλων υποβλήθηκαν στην ερώτηση σχετικά με το ποιο πολιτικό αντίδοτο θα είχαν να αντιπροτείνουν στη λεγόμενη νοοτροπία του "αθηνοκεντρισμού". Πώς δηλαδή θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν το συγκεντρωτισμό ενός κράτους που ευαγγελίζεται μεν την αποκέντρωση, στην ουσία όμως εγκαταλείπει τις περισσότερες φορές στο τέλμα τα προβλήματα και τις προσδοκίες της περιφέρειας.

Με αφορμή την έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση που ανακίνησε η τροπολογία του υφυπουργού Οικονομικών, Γεώργιου Δρυ, σχετικά με τη ρύθμιση χρεών των ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης, η οποία κατατέθηκε αλλά δεν ψηφίστηκε, έπειτα από έντονο παρασκήνιο και όπως "διέρρευσε" υπό την απειλή παραίτησης -εικονικής ή πραγματικής- του Θρασύβουλου Λαζαρίδη, οι απαντήσεις των υποψήφιων δημάρχων Θεσσαλονίκης, οι οποίες δόθηκαν σε ανύποπτο χρόνο, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Τα -θεωρητικώς, και όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις- "φαβορί" Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Θρασύβουλος Λαζαρίδης, στις συνεντεύξεις τους, που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Ιουλίου, ερωτήθηκαν ποιο πολιτικό "αντίδοτο" έχουν να αντιπροτείνουν στη λεγόμενη νοοτροπία του "αθηνοκεντρισμού".

Ιδού τι απάντησαν:

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος:

"Την καταγγελία. Κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχουμε το μεγάλο 'ευεργέτημα' να έρχεται στα εγκαίνια ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Μπορεί και οφείλει ο δήμαρχος όταν ο πρωθυπουργός -όποιος κι αν είναι αυτός- εξαγγέλλει έργα -και έργα δεν βλέπουμε-, να τον καταγγέλλει ευθέως, πέρα από τις καθημερινές καταγγελίες κατά του αθηνοκεντρικού κράτους το οποίο μας έχει ξεχάσει. Να επισημάνω και τον κίνδυνο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 -που είναι εθνικός στόχος- μήπως κατευθυνθεί η κυβερνητική προσοχή αποκλειστικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής και μας ξεχάσουν ακόμη περισσότερο".

Θρασύβουλος Λαζαρίδης:

"Ενότητα της κοινωνίας, των φορέων, των πολιτών της και δράση. Η πόλη πρέπει να περάσει από το στάδιο της επαιτείας στο στάδιο της απαίτησης και αυτό μπορεί να το κάνει όταν είναι ενωμένη. Με συγκροτημένες τεκμηριωμένες προτάσεις και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά οφείλουν να έχουν και πολιτικές και κομματικές προτιμήσεις, ταυτόχρονα όμως να λειτουργούν σαν δημοτικοί άρχοντες ακομμάτιστοι".

Αντίστοιχα στο τεύχος του Αυγούστου, σε κοινή αντιπαράθεση βρέθηκαν οι δύο "αουτσάιντερς" Σπύρος Βούγιας και Αγάπιος Σαχίνης. Η ερώτηση ήταν πιο άμεση. Ρωτήθηκαν: Πώς θα εξουδετερώνατε τον "αθηνοκεντρισμό", και ιδού τι απάντησαν:

Σπύρος Βούγιας:

"Σοβαρότητα και μελέτη των προτάσεών μας ώστε να προωθούνται με συναίνεση και να υλοποιούνται αυτόματα και υποχρεωτικά από την κεντρική κυβέρνηση. Αυτόνομη πορεία της Θεσσαλονίκης στον ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών πόλεων, χωρίς πλεγματικές συγκρίσεις και αντιπαράθεση με την Αθήνα. Η τακτική της μετάθεσης όλων των ευθυνών στο αθηνοκεντρικό κράτος, που ακολουθείται από πολλούς τα τελευταία χρόνια, αποτελεί απλώς μια δικαιολογία για την ανικανότητά τους και την αδυναμία προώθησης λύσεων για την πόλη".

Αγάπιος Σαχίνης:

"Χωρίς να υποστηρίζω ότι δεν υπάρχει, θεωρώ ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που προβάλλουν τον υπάρχοντα αθηνοκεντρισμό για να κρύψουν τις προσωπικές τους αλλά και τις κομματικές τους ευθύνες. Τι θα έκανα; Πολύ απλό. Τα εγκαίνια της ΔΕΘ έκανε μέχρι τώρα, αλλά δεν πρόκειται να ξανακάνει στο εξής ο πρωθυπουργός κάθε Σεπτέμβριο. Θα ενεργοποιούσα τον δημότη για να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία, την εκάστοτε κυβέρνηση, αυτά που μας χρωστάνε".

Το τεύχος του Σεπτεμβρίου φιλοξενούσε τον κ.Κωνσταντινίδη με την ιδιότητα του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΚΙ, Λευτέρης Κωνσταντινίδης, δήλωνε οπαδός της "εφηρμοσμένης πολιτικής" και εξαπέλυε δριμύτατη επίθεση κατά των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων. Η απάντηση του κ.Κωνσταντινίδη, η οποία για λόγους χώρου δεν είχε περιληφθεί εξολοκλήρου στη συγκεκριμένη συνέντευξη, σήμερα παρατίθεται ως έχει:

"Εγώ θέλω το δήμαρχο, τον όποιο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, όπως κι αν λέγεται αυτός, να βγαίνει κάτω στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, στην αγορά, και να απολογείται στους Θεσσαλονικείς και όχι στα κέντρα που τον επέλεξαν και τον επέβαλαν σε μας.

"Για το λόγο αυτό θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να επιλέγουν και να επιβάλλουν το δήμαρχο αυτής της πόλης από την Αθήνα. Εμείς εδώ δηλώνουμε ότι δεν είμαστε ούτε προτεκτοράτο ούτε αποικία της Αθήνας, για να ορίζει και να διορίζει ουσιαστικά το δήμαρχο αυτής της πόλης.

Γιατί μη μου πείτε ότι δεν έχουν την εντύπωση ότι ή ο ένας -ο Θρ. Λαζαρίδης- θα είναι ή ο άλλος -ο Β. Παπαγεωργόπουλος- ο δήμαρχος αυτής της πόλης. Για τα κέντρα αυτά και τα παράκεντρα εξουσίας που κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα, είναι αδιάφορο το ποιος θα είναι. Αν θα είναι ο ένας ή θα είναι ο άλλος. Αυτούς τους ενδιαφέρει να είναι ένας απ' αυτούς τους δύο. Στόχος είναι να καταφέρουμε να τους στείλουμε ένα ηχηρότατο μήνυμα ότι δεν περνούν εδώ αυτές τους οι μηχανορραφίες και ότι εμείς εδώ δεν είμαστε αποικήματα".