Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Συνέντευξη-πληροφορία

( ανεστης πεταλιδης :: 23/3/2006 21:41:04) 

Ο δάσκαλος Ανέστης Πεταλίδης με τον μαθητή Γιάννη Ιωαννίδη, στο Παλέ Ντε Σπορ.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Ενας "πατριάρχης" για ρεκόρ Γκίνες

Του ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

Ανέστης Πεταλίδης. Απλά, πολύ απλά, "ο πατριάρχης" του μπάσκετ του Άρη. Το προσωπικό του απλησίαστο ρεκόρ σαν προπονητής του Άρη από το 1953 έως το 1973 δεν πρόκειται να το ξεπεράσει κανένας.

Θα μπορούσε κάλλιστα, να γίνει στα νιάτα του ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής. Ή να σταδιοδρομήσει στην κολύμβηση και το πόλο. Ασχολήθηκε και με τρία αθλήματα αλλά τελικά τον κέρδισε το μπάσκετ. Αποφοίτησε από τη μεγάλη σχολή του μπάσκετ της ΧΑΝΘ με δάσκαλο τον αείμνηστο Δ. Τσικίνα και το 1952 μετακόμισε, στον Άρη ως παίκτης και προπονητής. Κορυφαία του αθλητική στιγμή ως παίκτης ήταν η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς του Ελσίνκι το 1952.

Στην εποχή του διέθετε την ολοκληρωμένη εικόνα του πλέι μέικερ.

Ήταν αρχηγός μέσα και έξω από το γήπεδο. Πέρασαν από τα χέρια του πολλοί θρυλικοί παίκτες μεταξύ των οποίων οι Γούσιος, Πετράκης, Ρόκκος, Μπουσβάρος Γ, Μακρής, Παρίσης, Τσίτουρας, Κάτριος, Χατζόπουλος και βέβαια η κορυφαία φυσιογνωμία του Άρη ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ο Πεταλίδης ήταν αυτός που ξεχώρισε το ταλέντο του "ξανθού" και τον καθιέρωσε στην πρώτη πεντάδα του Άρη το 1958.

ΖΗΤΗΣΑΜΕ από τον Ανέστη Πεταλίδη να κάνει ένα "φλας μπακ" στη δική του αθλητική ιστορία στον Άρη. "Πήγαμε το 1959, στο διεθνές τουρνουά της Λιέγης, στο Βέλγιο. Κατακτήσαμε το κύπελλο κερδίζοντας στον τελικό την Αντβερπ με 61-45. Όταν γυρίσαμε στη Θεσσαλονίκη μας υποδέχθηκαν στην Πλατεία Αριστοτέλους σαν ήρωες, ο δήμαρχος κ. Παπαηλιάκη και πολύς κόσμος.

Την πρώτη φορά που βγήκαμε στην Ευρώπη ήταν η συμμετοχή μας στο διεθνές τουρνουά του Βιαρέτζιο (Φεβρουάριος 1955). Στο τουρνουά αυτό ενισχυθήκαμε και με τον παλιό μας παίκτη Φαίδωνα Ματθαίου. Κατακτήσαμε τη 2η θέση.

Το 1958 αναδειχθήκαμε πρωταθλητές Θεσσαλονίκης κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ με 82-63. Σπάσαμε το σερί της ΧΑΝΘ μετά από 11 χρόνια. Την ίδια χρονιά χάσαμε τον πανελλήνιο τίτλο από την ΑΕΚ μέσα στο Καλλιμάρμαρο. Δεν μπορώ να ξεχάσω την αγωνία που είχαμε πότε θα έρθει κανένα… αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ για να παίξουν μπάσκετ "τα μαυράκια" και για να μπορέσουμε να "αντιγράψουμε καμιά προσπάθειά τους (ντρίπλα - σουτ).

Εμείς, εκείνη την εποχή, ήμασταν σαν τσιγγάνοι. Μια προπονούμασταν στο γήπεδο του Άρη στη θάλασσα μπροστά, στη σχολή Τυφλών και μια στη ΧΑΝΘ και το γήπεδο του ΒΑΟ. Μια μπάλα είχαμε όλο κι όλο και κινούμασταν με τα ποδήλατα", θυμάται με νοσταλγία ο Ανέστης Πεταλίδης.

Χάρη στη διορατικότητά σου και το αλάνθαστο "μάτι" σου έβαλες το δικό σου λιθαράκι για να κτισθεί η αυτοκρατορία του Άρη… Πρότεινες να γίνει προπονητής ο Ιωαννίδης και επέμενες να μείνει στην Ελλάδα ο Γκάλης.

Δεν έκανα τίποτε παραπάνω από το να τους επισημάνω δύο αυτονόητα πράγματα: ότι 'ο ξανθός' θα αφήσει εποχή σαν κόουτς, γιατί μόνο εγώ γνώριζα πόσο έξυπνος και γεννημένος νικητής ήταν, αλλά γιατί είχε στο πετσί του αυτόν το ρόλο.

Όσο για τον Γκάλη, επειδή τον παρακολουθούσα στις προπονήσεις και έβλεπα ότι δεν μπορεί να τον μαρκάρει κανένας (ούτε ο Αλεξανδρής) έδωσα τη δική μου 'μάχη' να γίνει η οικονομική θυσία και να μείνει στον Άρη.

Κατά τη γνώμη σας ποιοι είναι οι δύο κορυφαίοι παράγοντες που πέρασαν από τον Άρη;

Δεν χωράει καμιά αμφιβολία. Ο Γιάννης Αγγέλου και ο Νίκος Καμπάνης. Ήταν χαρισματικοί παράγοντες.

Ποιος ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που πέρασε από τον Άρη;

Κατά τη γνώμη μου, "το τανκ", ο Κλεάνθης Βικελίδης.