Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ο αθλητισμός στη φύση ) 

Οι τρεις πρώτοι νικητές του πανελλήνιου πρωταθλήματος Μountain Bike 1998: Κώστας Συμελίδης (κέντρο), Ανδρέας Μαρκάκης (αριστερά) και Γιώργος Γκίνης.

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Ο αθλητισμός στη φύση

Την πρώτη της συνάντηση ύστερα από την πρόσφατη συγκρότησή της πραγματοποίησε την εβδομάδα που πέρασε, στη Θεσσαλονίκη, η εθνική ομάδα ορεινής ποδηλασίας (Mountain Bike).

"Η δημιουργία εθνικής, που απαρτίζεται από τους: Κώστα Συμελίδη, Ανδρέα Μαρκάκη, Μανόλη Κωτούλα, Αντώνη Μοσχόπουλο, Νίκο Καραγιάννη, Κώστα Ψιμόπουλο, Κώστα Μπαρδή, Κώστα Σταυρίδη και Μιχάλη Παπασάββα, αποτελεί - όπως τονίζει ο ομοσπονδιακός προπονητής Θωμάς Μήττας - πολύ σημαντική κίνηση, την πρώτη επίσημη ελληνική κίνηση, όσον αφορά την ορεινή ποδηλασία, η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ούτως ή άλλως έχει μικρή ιστορία παγκοσμίως, αφού εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα, συγκεκριμένα το 1975, ενώ το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξήχθη το 1991.

"Η χώρα μας διοργάνωσε πρώτη φορά πανελλήνια πρωταθλήματα μόλις το 1995. Από τότε συμμετείχε βέβαια σε κάποιες διεθνείς διοργανώσεις, αλλά χωρίς καμιά υποδομή.

"Προκειμένου λοιπόν - όπως εξηγεί - να αντιμετωπίσουμε αυτή την έλλειψη και επιθυμώντας να θέσουμε από την πρώτη στιγμή γερές βάσεις, εκτός από τις κατηγορίες ανδρών, νέων και εφήβων, δημιουργήσαμε παράλληλα δύο ακόμη για πολύ μικρές ηλικίες: την κατηγορία παμπαίδων (13 - 14 ετών) και την κατηγορία μίνι (10 - 12 ετών).

"Οι αθλητές, επίσης, που συμμετέχουν στην εθνική είναι σκόπιμα ηλικίας μεταξύ 17 και 25 ετών, γατί απώτερος στόχος μας είναι τουλάχιστον μια αξιόμαχη παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2.004, γι' αυτό και θέλουμε οι αθλητές μας να μην ξεπερνούν τότε τα 30 με 32 χρόνια.

"Εξάλλου, πολύ βασική, στο πλαίσιο της όλης μας προσπάθειας, είναι και η κάλυψη και συμπαράσταση, αθλητιατρική και εργομετρική, που μας παρέχουν τα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Επιστημονικής Υποστήριξης Αθλητισμού (ΚΕΥΑ), γιατί με βάση τα επιστημονικά αποτελέσματα των διαφόρων μετρήσεων και ελέγχων θα είμαστε σε θέση να γνωρίσουμε τις ατέλειές μας και να βελτιωθούμε.

"Στο σημείο αυτό μάλιστα - καταλήγει - οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια τον πρόεδρο του ΤΕΦΑΑΘ κ. Κώστα Μανδρούκα και τον υπεύθυνο του ΚΕΥΑ κ. Πλούταρχο Σαρασλανίδη, καθώς και τους συνεργάτες τους, για την πολύτιμη συνδρομή τους στο έργο μας".

Σε ό,τι αφορά τη φύση του αγωνίσματος, ο κ. Μήττας επισημαίνει ότι "η ορεινή ποδηλασία απαιτεί κατ' αρχήν αντοχή και δύναμη, όπως και οι αγώνες δρόμου. Πολύ μεγάλη σημασία όμως στο ΜΒ - προσθέτει - έχει και ο παράγοντας τεχνική, ενώ δε χρειάζεται καθόλου ομαδική τακτική και συνεργασία, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο δρόμο".

Ο προγραμματισμός της ομοσπονδίας

"Το πρόγραμμα προπόνησης - σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό προπονητή - έχει χωριστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα διαρκέσει μέχρι το Πάσχα. Την περίοδο αυτή - όπως σημειώνει - στόχος μας είναι η συμμετοχή μας σε διάφορους αγώνες, κυρίως δρόμου με ετάπ, στο εσωτερικό και στην Κύπρο, γιατί ο συναγωνισμός με αθλητές επιπέδου κρίνεται απαραίτητος, για την καλύτερη προετοιμασία μας.

"Η δεύτερη φάση, που αρχίζει μετά το Πάσχα, περιλαμβάνει την κύρια προετοιμασία, μέσα στον Ιούλιο, προκειμένου να λάβουμε μέρος στο πανευρωπαϊκό και το παγκόσμιο πρωτάθλημα".

Στη βαθμιαία άνοδο του επιπέδου της ορεινής ποδηλασίας στην Ελλάδα αναφέρεται στη συνέχεια και ο πανελληνιονίκης του ΜΒ το 1998, Κώστας Συμελίδης, ο οποίος θεωρεί ουσιαστική για την εξέλιξη του αγωνίσματος τη συμμετοχή της εθνικής σε αγώνες στο εξωτερικό, "γιατί εκεί - όπως λέει χαρακτηριστικά - θα κοντραριστούμε με τους ξένους αθλητές που είναι χρόνια στο ΜΒ και θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας".

Συγκρίνοντας, τέλος, το επίπεδο του αθλήματος και ειδικότερα της ορεινής ποδηλασίας στην Ελλάδα με αυτό των ΗΠΑ, όπου γεννήθηκε και είχε τις πρώτες σχετικές εμπειρίες, ο Ανδρέας Μαρκάκης, που αγωνίζεται στην κατηγορία των ανδρών, κάνει λόγο για "άνθηση του αθλήματος στη γενέτειρά του, την Αμερική".

Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως "τα πρωτεία ανήκουν πια στην Ευρώπη, είτε αναφερόμαστε γενικά στην ποδηλασία είτε ειδικά στο ΜΒ", που, όπως δηλώνει ο συναθλητής του Μανόλης Κωτούλας, "είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό και πολύ πιο ενδιαφέρον αγώνισμα - τουλάχιστον για τον ίδιο - σε σχέση με τους αγώνες δρόμου".