Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ημεριδα για τη βια στη θεσσαλονικη :: 3/2/2006 22:21:08) 

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός στο βήμα της εκδήλωσης.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κοινό μέτωπο

Βία η μάστιγα των γηπέδων. Πόσες συζητήσεις έχουν γίνει κατά το παρελθόν και πόσες ακόμη θα ακολουθήσουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου!

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Το ζήτημα απασχόλησε χθες τους ειδικούς του χώρου, επιστήμονες και εμπλεκόμενους σε μία ανάλυση και καταγραφή του φαινομένου. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Εταιρεία Νομικών Βορείου Ελλάδας και τον αθλητικό εισαγγελέα Θεσσαλονίκης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες. Στο πάνελ των ομιλητών περιλαμβάνονταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο πρώην υφυπουργός και σημερινός βουλευτής Γιώργος Φλωρίδης, καθηγητής εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούτσος, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Αντώνης Αντωνιάδης, ο αστυνομικός διευθυντής Χρήστος Νικολόπουλος και ο δημοσιογράφος Νίκος Πετρουλάκης.

ΠΡΩΤΟΣ ανέβηκε στο βήμα ο υφυπουργός Γιώργος Ορφανός που ανέλυσε το φαινόμενο ''βία'' και τις πρωτοβουλίες που πήρε η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. ''Την προηγούμενη χρονιά 18 γήπεδα έκλεισαν λόγω επεισοδίων και φέτος μετά τη 17η αγωνιστική τα τιμωρημένα γήπεδα είναι μόλις πέντε'', είπε και πρόσθεσε: ''Οι ενέργειες που κάνουμε αρχίζουν και αποδίδουν. Όποιος συλλαμβάνεται, παραπέμπεται και οδηγείται στη δικαιοσύνη'', είπε και αναφέρθηκε στα ονομαστικά εισιτήρια: ''Ετοιμάζουμε διαγωνισμό για τα ονομαστικά εισιτήρια. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουμε έναν προς έναν τον κάθε φίλαθλο που μπαίνει στο γήπεδο και ποιος είναι τιμωρημένος''.

Ο ΠΡΩΗΝ υφυπουργός Γιώργος Φλωρίδης τόνισε: ''Είχα προτείνει παλαιότερα οι αθλητικές ποινές να γίνουν ουσιαστικές σε ό,τι σχετίζεται με τα φαινόμενα βίας. Θα πρέπει να συνδεθούν κυρίως με την προοπτική εξόδου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν κάθε αθλητική ποινή συνδέεται με αφαίρεση βαθμών πολύ δύσκολα όλοι αυτοί που προκαλούν τα επεισόδια θα μπορέσουν να πάρουν μέρος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό θα οδηγήσει σε κίνδυνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα των παραγόντων''. O καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούτσος ανέλυσε την επιστημονική πλευρά των αιτιών που γεννούν τη βία στα γήπεδα: ''Η βία δεν γεννιέται στο γήπεδο, αλλά μεταφέρεται εκεί. Και ασχολούμαστε περισσότερο με τους χούλιγκανς και λιγότερο με τον χουλιγκανισμό. Ο χούλιγκαν είναι ένας παίκτης που δεν παίζει, αλλά χάνει. Πρέπει να σπάσουμε τον ομφάλιο λώρο, την αλυσίδα της διαπλοκής. Αυτό μπορεί να το κάνει η Πολιτεία και αν δεν το κάνει καλύτερα να μην πάει κανείς στο γήπεδο. Το ποδόσφαιρο είναι εμπόριο''.