Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( "οι φωνές μας έχουν χρώμα" :: 20/3/2006 20:05:40) 

"Οι φωνές μας έχουν χρώμα"

Οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του ρατσισμού στα ΜΜΕ

Μία σειρά δραστηριοτήτων με κεντρικό σύνθημα "Οι φωνές μας έχουν χρώμα. Είναι ανθρώπινες", πρόκειται να αναπτυχθούν μέχρι και την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της "Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τα Μέσα Ενημέρωσης και τις Μειονότητες" που προγραμμάτισε το Δίκτυο Δημοσιογράφων κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας.

Πρώτοι τον κύκλο των εκδηλώσεων άνοιξαν οι μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Πυλαίας, οι οποίοι και παρουσίασαν την περασμένη Κυριακή θεατρική παράσταση. Σήμερα τη σκυτάλη παίρνουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ3, 102FM, 9,58FM και το Γ' Πρόγραμμα που θα δικτυώνονται με άλλους περιφερειακούς σταθμούς, παρουσιάζοντας καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδος ειδικές εκπομπές αντιρατσιστικού περιεχομένου.

Συγχρόνως, στο καφέ "Γαζία" (Καρόλου Ντηλ 22 και Γ. Σταύρου) θα ξεκινήσουν εκδηλώσεις από νωρίς το πρωί με μουσικές απ' όλο τον κόσμο και αφιερώματα σε έθνικ μουσική από διάφορες κοινωνικές ομάδες, που θα διακόπτουν το πρόγραμμά τους τις ώρες κοινής ησυχίας. Επίσης στον ίδιο χώρο το απόγευμα ο ζωγράφος Σώτος Ζαχαριάδης θα ζωγραφίζει σε ταμπλό αντιρατσιστικά θέματα, ενώ η βραδιά θα κλείσει με μουσική και ποίηση.

Αύριο τώρα από τις 3.30 το μεσημέρι μέχρι και τις 11 το βράδυ στο Μουσείο Κινηματογράφου θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που φέρουν την υπογραφή των Ασλανίδη, Νεράντζη, Αυγερόπουλου, Βιανέλλη, Ιωάννου και Παπαθανασίου.

Δίκτυο κατά του ρατσισμού

Το δίκτυο δημοσιογράφων κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ιδρύθηκε στο πλαίσιο του έργου "ComMedia" της κοινοτικής πρωτοβουλίας Equal, που κινείται στην κατεύθυνση ενός ευρύτερου στόχου για την καταπολέμηση των διακρίσεων στα ΜΜΕ. Στο έργο αυτό συμμετέχει η ΕΣΗΕΜ-Θ με ομάδα εργασίας, η οποία ασχολείται με την έρευνα γύρω από αντιρατσιστικά δημοσιεύματα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Δικτύου Λάζαρο Χατζηνάκο, σε καλό δρόμο βρίσκεται και η πρόταση για τη δημιουργία ενός κώδικα αντιρατσιστικής δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Φωφώ Μπόνιου