Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Έρευνα

( "οχι" στην τηλεόραση, "ναι" στις εφημερίδες :: 4/3/2006 0:03:26) 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΥΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑ

"Οχι" στην τηλεόραση, "ναι" στις εφημερίδες

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΤΣΑΜΠΟΔΗΜΟΥ

Εφημερίδες. Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως η ανάγνωση βοηθά τα παιδιά, ενώ αρκετοί νέοι εγκαταλείπουν την tv.

Ευεργετικά οφέλη έχει η ανάγνωση εφημερίδων στους νέους ανθρώπους. Παράλληλα όλο και περισσότεροι έφηβοι εγκαταλείπουν τη μικρή οθόνη, που τις περασμένες δεκαετίες ήταν η αποκλειστική απασχόλησή τους.

Τα καλά αυτά νέα προκύπτουν από δύο έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα. Η πρώτη, από την οποία συνάγεται η σημαντική και άκρως θετική επιρροή των εφημερίδων στην πρόοδο των μαθητών, έγινε στη Φιλανδία για λογαριασμό της Ένωσης Εφημερίδων της χώρας, ενώ η δεύτερη, που διαπιστώνει την απομάκρυνση των νέων από την τηλεόραση, διεξήχθη από το Ofcom, το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Βρετανίας.

ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ενώ η αναγνωσιμότητα των εφημερίδων τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μείωση σε ολόκληρο τον κόσμο, η Φιλανδία αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για το γραπτό Τύπο. Η Ένωση Εφημερίδων της σκανδιναβικής χώρας παρήγγειλε στο Πρόγραμμα για τη Διεθνή Μαθητική Αποτίμηση μία έρευνα, που αποδείχτηκε ιδιαίτερα θετική και ελπιδοφόρα για τον Τύπο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η ανάγνωση μιας εφημερίδας βελτιώνει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών και μάλιστα έχει το μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην πρόοδο των παιδιών και ιδιαίτερα των κοριτσιών στα μαθηματικά. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει κυρίως από τη συσχέτιση των υψηλών επιδόσεων που πετυχαίνουν οι Φιλανδοί μαθητές στους μαθηματικούς διαγωνισμούς με το γεγονός πως πάνω από το 60% των νέων ανθρώπων διαβάζει εφημερίδα αρκετές φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές πήραν ως δείγμα 6.000 15χρονους μαθητές και ανακάλυψαν πως όσοι εξ αυτών είναι τακτικοί αναγνώστες κάποιου φύλλου επιτυγχάνουν ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς στην ανάγνωση, τα μαθηματικά, τις επιστήμες και την επίλυση προβλημάτων. "Εκτός από το γεγονός πως βελτιώνονται στο διάβασμα, η ανάγνωση εφημερίδων προάγει την ανάπτυξη και άλλων σημαντικών ικανοτήτων, οι οποίες είναι καθοριστικές, ώστε να μαθαίνουν και να κατανοούν πιο εύκολα άλλα θέματα", τόνισε ο καθηγητής Pirjo Linnakyla του Πανεπιστημίου του Jyvaskyla, ο οποίος μαζί με το δρ. Antero Malin παρουσίασε την έρευνα στο Ελσίνκι.

Η επιστημονική ομάδα, που έφερε εις πέρας τη σημαντική αυτή έρευνα, επισήμανε κατά την παρουσίασή της πως η τακτική ανάγνωση κάποιας εφημερίδας έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους νέους ανθρώπους, στους μετανάστες αλλά και σε όσους ενηλίκους βρίσκονται ένα βήμα πριν από την περιθωριοποίηση. Επίσης ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι πως υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην ανάγνωση του Τύπου και στην παραδοχή των παιδιών πως το σχολείο είναι σημαντικό και απαραίτητο εφόδιο για την υπόλοιπη ζωή τους.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Την ίδια στιγμή που οι Φιλανδοί τονίζουν την ωφελιμότητα των εφημερίδων, το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Βρετανίας (Ofcom) υποστηρίζει πως όλο και λιγότεροι νέοι στήνονται για ώρες μπροστά στη μικρή οθόνη.

Οι υπεύθυνοι του Ofcom έδωσαν στη δημοσιότητα μία έρευνα, από την οποία διαφαίνεται πως από το Δεκέμβριο του 2003 έως και τον τελευταίο μήνα του 2005 το ποσοστό των νέων, ηλικίας 16 έως 24 ετών, που παρακολουθούν τηλεόραση μειώθηκε κατά 2,9%. Γιατί όμως συνέβη αυτό; Μία πρώτη εξήγηση των επιστημόνων είναι πως συνέβη εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης του Ίντερνετ, ενώ τα dvd και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια απορροφούν μεγάλο μέρος του χρόνου των νεαρών. Επίσης στις ηλικίες 25-34 η μείωση φτάνει το 1,9%, ενώ οι ερευνητές τονίζουν πως, αν η τηλεόραση δεν αλλάξει προς το καλύτερο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα απομακρύνονται σταδιακά από αυτήν.