Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Έρευνα

( "παχαίνουν" τα παιδικά τηλεοπτικά προϊόντα :: 16/2/2006 20:25:51) 

"Παχαίνουν" τα παιδικά τηλεοπτικά προϊόντα

Με μπόλικη ζάχαρη και λίπος "σερβίρονται" τα παιδικά τηλεοπτικά προγράμματα στους λιλιπούτειους τηλεθεατές της Νέας Ζηλανδίας. Τούτο προκύπτει από μελέτη των ερευνητών της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Οτάγκο, οι οποίοι εντόπισαν ότι οι εκπομπές αυτές προβάλλουν κατά μέσο όρο δώδεκα διαφημίσεις για τρόφιμα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης και λίπους και είναι αντίθετα σε μια βελτιωμένη διατροφή. Σημειωτέον, κατά τους ερευνητές, μόνο το 5% των διαφημίσεων αφορά προϊόντα υγιεινής διατροφής. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η οργάνωση "Συμμαχία κατά της παχυσαρκίας", σύμφωνα με την οποία το ένα τρίτο των παιδιών στη Νέα Ζηλανδία είναι υπέρβαρα και πως τα μηνύματα που λαμβάνουν τα παιδιά από τις διαφημίσεις σχετικά με τα τρόφιμα τους περνούν λάθος ιδέες για το τι μπορούν να τρώνε σε καθημερινή βάση. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Preventive Medicine" επισημαίνεται ότι "η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων με υψηλά ποσοστά ζάχαρης και λίπους προβάλλεται από τις διαφημίσεις ως κάτι απόλυτα λογικό".