Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( το μελλον της νεας ψηφιακης τεχνολογιας ) 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

H ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα

Αν επιχειρούσαμε να δώσουμε ένα στίγμα στη χρονιά που εκπνέει, άνετα θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε χρονιά της ψηφιακής

Του Άκη Φωτόπουλου

Πολύς λόγος έγινε μέχρι σήμερα για την ψηφιακή τηλεόραση. Ωστόσο παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτηματικά, γύρω από τη λειτουργία της και τις νέες εφαρμογές που έχει να δώσει.

Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε παρακάτω να φωτίσουμε διάφορες πλευρές της νέας αυτής πραγματικότητας, που ανοίγει πλέον νέους ορίζοντες στο τηλεοπτικό τοπίο.

Πώς λειτουργεί

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς επικοινωνιολόγους, η ψηφιακή τηλεόραση αποτελεί μία προηγμένη μορφή τηλεόρασης, που επιτρέπει νέες εφαρμογές και προϊόντα (όπως αμφίδρομη τηλεόραση, βίντεο κατά παραγγελία κ.ά.) και κατά συνέπεια αυξάνει τις δυνατότητες καταναλωτικής χρήσης. Με την ψηφιακή μετάδοση προγράμματος, ο ήχος και η εικόνα υποβάλλονται σε ηλεκτρονική επεξεργασία και μετατρέπονται σε ψηφία -τα λεγόμενα bits- που δεν είναι τίποτα άλλο από μία σειρά κώδικες. Ακολούθως, οι κώδικες αυτοί, μεταδιδόμενοι τμηματικά, επαναμετατρέπονται διαμέσου κατάλληλων αποκωδικοποιητών σε πρόγραμμα τηλεόρασης. Επιπλέον, η συμπίεση της εικόνας, επιτρέπει στον πομπό να μεταδίδει στοιχεία επιλεκτικά μέσα από μία μεγάλη γκάμα αποθηκευμένων πληροφοριών, ούτως ώστε να παραλείπει επαναλαμβανόμενες πληροφορίες.

Με αυτόν τον τρόπο, ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων και υπηρεσιών που μεταδίδονται ψηφιακά μπορούν να χωρέσουν μέσα στην ίδια συχνότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή είναι το γεγονός ότι θα επιτρέψει τη μετάδοση περισσοτέρων τηλεοπτικών καναλιών, μέσα από την ίδια συχνότητα, από ό,τι είναι τεχνολογικά εφικτό σήμερα.

Ριζικές αλλαγές

Η ανάπτυξη της νέας ψηφιακής τεχνολογίας θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στην υφή του τομέα της τηλεόρασης, και αυτό γιατί η ψηφιακή TV θα αναπτυχθεί πάνω στη βάση της τηλεόρασης επί πληρωμή. Έτσι, διαφοροποιείται από τα παραδοσιακά κανάλια, που το σήμα τους λαμβάνουν ελεύθερα όλα τα νοικοκυριά με τηλεοπτικό δέκτη.

Το τηλεοπτικό σκηνικό του μέλλοντος θα απαρτίζεται από τα συνδρομητικά κανάλια, ενώ κανάλια γενικού περιεχομένου θα αποτελούν τη μειοψηφία. Για να αναπτυχθεί όμως αυτή η αγορά, ο τηλεοπτικός δέκτης θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα πρόσθετο ειδικό εξοπλισμό. Μιλάμε για την τοποθέτηση ενός έξυπνου "ψηφιακού κουτιού" πάνω στη συσκευή τηλεόρασης σε κάθε νοικοκυριό. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα αποκωδικοποιεί ψηφιακά σήματα από επίγεια τηλεοπτικά κανάλια. Αν λάβετε υπόψη σας ότι ο ψηφιακός αποκωδικοποιητής θα κάνει εφικτή τη σύνδεση με ένα τηλεφωνικό δίκτυο μέσω ενός μετασχηματιστή, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι ο δρόμος για αμφίδρομες επικοινωνίες κάθε είδους είναι πλέον ανοικτός. Δηλαδή, η ψηφιακή τεχνολογία κάνει πραγματικότητα το μακρινό όνειρο της σύγκλησης των ραδιοτηλεοπτικών και τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών, με τις τεχνολογίες πληροφορικής, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα λήψης από τον πολίτη-καταναλωτή μιας σειράς αμφίδρομων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, η τηλεόραση θα μπορεί να μετατραπεί σε ένα τερματικό από όπου θα είναι εφικτή η λήψη πληροφοριών από το Internet, ενώ ο προσωπικός υπολογιστής θα μπορεί να δέχεται τηλεοπτικές εικόνες.

Πού στηρίζεται;

Για την εμπορική επιτυχία της νέας αυτής τεχνολογίας, μεγάλο ρόλο θα παίξει η εξασφάλιση από πλευράς των καναλιών μίας σειράς ποιοτικών προγραμμάτων, καθώς επίσης και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων για την τηλεοπτική κάλυψη και μετάδοση νέων προγραμμάτων. Με λίγα λόγια αυτό που θα προσελκύσει τον τηλεθεατή στην ψηφιακή τηλεόραση, είναι η πρωτοτυπία των προγραμμάτων που θα του προσφερθούν και όχι οι επαναλήψεις. Φυσικά η αποδοχή κοινών συστημάτων εκπομπής και προτύπων, θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας, με άμεσο αποτέλεσμα, την πτώση των τιμών και την αύξηση της ζήτησης.

Το κόστος

Το πιο καυτό όμως θέμα της όλης ιστορίας είναι το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής. Όπως προαναφέραμε, εδώ αναφερόμαστε στον εξοπλισμό που θα πρέπει να αγοράσει, καθώς και στο κόστος της μηνιαίας πληρωμής, την οποία θα πρέπει να καταβάλει.

Το βασικό ερώτημα είναι μέχρι πιο ποσό ο καταναλωτής είναι διατεθειμένος να πληρώσει για να έχει πρόσβαση στις νέες υπηρεσίες που θα του προσφερθούν. Το γεγονός ότι κάποιοι καταναλωτές σήμερα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μηνιαία συνδρομή σε καλωδιακά ή δορυφορικά κανάλια δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως αξιόπιστος οδηγός. Γιατί με εξαίρεση τη διείσδυση της καλωδιακής τηλεόρασης στο Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, οι υπηρεσίες αυτού του είδους στην υπόλοιπη Ευρώπη αγοράζονται από μία μικρή μερίδα του πληθυσμού. Τα αθλητικά και οι ταινίες αποτελούν τον κυριότερο λόγο συνδρομής σε καλωδιακά και δορυφορικά κανάλια. Το πρόγραμμα είναι το κλειδί για να πειστεί ο κόσμος και να γίνει συνδρομητής ενός σταθμού.

Άγνωστο είναι ακόμη, εάν οι οργανισμοί που πρόκειται να εισαγάγουν ψηφιακά προγράμματα θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους μόνο σε αυτούς τους τομείς, που έχουν αποδειχτεί οικονομικά επικερδείς, ή θα καλύψουν και ανάγκες της μειοψηφίας του πληθυσμού που δεν είναι κατ' ανάγκη κερδοφόρες.

Το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, οι άδειες εκπομπής θα χορηγούνται μόνο σε ανώνυμες εταιρίες ονομαστικών χρηματικών τίτλων κεφαλαίου, περιορίζοντας τη συμμετοχή αυτών σε μία ψηφιακή πλατφόρμα, κατέχοντας μέχρι και 40% του μετοχικού κεφαλαίου.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο εξασφαλίζει τον παρεμβατικό ρόλο του ΕΣΡ, προσθέτοντας τρεις νέες κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η προσωρινή διακοπή προγραμμάτων για τη μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων, η μόνιμη ή μέχρι τρεις μήνες παύση συγκεκριμένου προγράμματος, καθώς και η υποχρεωτική γνωστοποίηση του κοινού για τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.

Επίσης το νέο νομοσχέδιο περιορίζει τη "συμμετοχή ενός φυσικού ή νομικού προσώπου σε εταιρία, που κατέχει άδεια παροχής συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω επίγειων αποκλειστικά πομπών, δεν επιτρέπεται να επεμβαίνει το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου".