Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

"Δεν έχω καμία εγγύηση ότι δεν θα ανατριχιάζει ο καημένος ο Θουκυδίδης με αυτά που έχω γράψει", είπε αυτοσαρκαζόμενος ο Κώστας Ζουράρις κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου.

Της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗ

"Χαίρε αυλή λογικών προβάτων". Η φράση αυτή του Ακάθιστου Ύμνου κατά το γνωστό πολιτειολόγο και εκδότη της "Μακεδονίας" Κώστα Ζουράρι χαρακτηρίζει απόλυτα την οργανωμένη κοινωνία. "Είναι δυνατόν ένα πρόβατο να έχει λογική; Ο υμνογράφος υπονοεί ότι καθένας πρέπει να κάνει υποχωρήσεις χρησιμοποιώντας τον κοινό νου, ώστε να μπορεί να υπάρξει μέσα σε ένα σωστά δομημένο σύνολο", εξήγησε. Οι επισημάνσεις του Θεσσαλονικιού συγγραφέα έγιναν με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο "Νυν… αιωρούμαι" (εκδόσεις Αρμός) την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου.

Η εκδήλωση είχε τίτλο "Η Ιλιαδορωμέηκη Αντίληψη περί Πολιτικής" και πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ελευθερουδάκη Θεσσαλονίκης από το ομώνυμο βιβλιοπωλείο και τις εκδόσεις Αρμός σε συνεργασία με το ραδιόφωνο Μύθος στα FM 93,4. Το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 131 στην Καλαμαριά (εμπορικό κέντρο Gate through).

Ο Κώστας Ζουράρις με το χειμαρρώδη λόγο του μίλησε γενικότερα για το βιβλίο, που έχει "υποσκελιστεί από την τηλεόραση", αλλά αυτοσαρκαζόμενος επισήμανε: "Δεν έχω καμία εγγύηση ότι δεν θα ανατριχιάζει ο καημένος ο Θουκυδίδης με αυτά που έχω γράψει εις βάρος του ή υπέρ του. Διότι το βιβλίο είναι αδύνατον εαυτόν αμύνεσθαι".

Ερώ δε εμόν ουδέν

"Αντιγράφοντας" τον Άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό -που λέει "ερώ δε εμόν ουδέν"- ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει γράψει τίποτε δικό του. "Ο σωστός συγγραφέας στις μέρες μας πρέπει να αντιγράφει τα μεγάλα αρχέτυπα. Η δυσκολία είναι να αποφασίσεις με βάση το συντελεστή νοημοσύνης σου ποια είναι αυτά. Όσοι έχουν ένα 'ιερό ρίγος' υπέρ της πρωτοτυπίας μάλλον τείνουν προς τη νεύρωση. Όταν έχεις το επαχθές προνόμιον να είσαι Έλλην, τότε οφείλεις να μην πρωτοτυπείς, γιατί δεν προλαβαίνεις. Πρώτον, από το διάβασμα που πρέπει να κάνεις, και δεύτερον, από την αντιγραφή".

Σε τι συνίσταται η δική του "αντιγραφή" στο συγκεκριμένο τόμο; "Ασχολήθηκα μόνο με αυτό που λέγεται ελληνική πολιτική θεωρία. Δηλαδή πώς οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το πολίτευμα, την πολιτεία, το συζείν με τον άλλον. Αυτά σε συνδυασμό και με άλλες παραδόσεις που μελέτησα, όπως τη δυτικοευρωπαϊκή, τις ασιατικές, την κινέζικη κ.ά.".

Αναζητώντας την κρίσιμη μάζα

Ο Κώστας Ζουράρις μίλησε και για την ελληνική γλώσσα, υπογραμμίζοντας ότι το 78% των λέξεων που χρησιμοποιούμε είτε θεματικά είτε ετυμολογικά είναι λέξεις της Ιλιάδας. Όμως αναφέρθηκε και στη σημερινή Ελλάδα, που "πάσχει από την έλλειψη της κρισίμου μάζας. Βεβαίως έχουμε κάτι που μας δυναμώνει πολύ. Είναι η συνείδηση για την αργόσυρτη διάρκειά μας", κατέληξε.