Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Κριτική μουσικής

( ηπειρώτικα, περήφανα και πολυφωνικά :: 15/1/2006 19:35:27) 

Το σχήμα "Διώνη" αποτελείται από έξι Ηπειρώτισσες που επιδίδονται με επιτυχία στην ερμηνεία και την παρουσίαση της δικής τους μουσικής παράδοσης, της ηπειρώτικης πολυφωνίας.

Το γυναικείο σχήμα "Διώνη" στα μονοπάτια της φωνητικής παράδοσης

Ηπειρώτικα, περήφανα και πολυφωνικά

Κριτική ΑΝΤΩΝΗΣ Ι. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Είναι αλήθεια πως και η μουσική μας παράδοση, αυτή η πολιτιστική παρακαταθήκη που εκφράζει με τρόπο μοναδικό και γνήσιο τα πάνδημα αισθήματα και τη λαϊκή ιδιοσυγκρασία, δεν έχει μείνει ανέπαφη από τα σημεία των καιρών. Η έντονη διάθεση εμπορευματοποίησης που εκπορεύεται αλλά ταυτόχρονα καθοδηγεί έναν ασύστολο καταναλωτισμό, μαζί με την πολιτιστική ομοιογένεια που επιβάλλει η χοάνη του αστικού τοπίου, οι ρυθμοί της επιβίωσης και ο συστηματικός προσηλυτισμός σε μια νόθα αλλά θελκτική κουλτούρα, δεν έχουν αφήσει αλώβητη ούτε τη δημοτική μας μουσική.

Το ζήσαμε και το ζούμε καθημερινά, βομβαρδιζόμενοι εκτεταμένα με πάμπολλα ηχητικά παραδείγματα από τα διάφορα μέσα. Η συστηματική καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος στο οποίο κυριαρχεί η παγκοσμιοποιημένη μουσικά αντίληψη, η οποία χρησιμοποιεί ή συμπλέκεται επιφανειακά με κάποια έθνικ(ά) στοιχεία, αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη και ίσως μη αναστρέψιμη πραγματικότητα. Και τα κλωνοποιημένα παράγωγα αυτής της προκρούστειας βιομηχανίας δεν είναι παρά μεταλλαγμένος καπνός από το ίδιο άγευστο αλλά εμπορικό χαρμάνι. Προϊόντα που μπορεί να κινούνται στους χτύπους της εποχής μας και να εκμεταλλεύονται με μαστοριά και επιτυχία κοντά στην όποια γονιδιακή μουσική προδιάθεση, τον οφθαλμολάγνο συρμό, δεν παύουν όμως να αποτελούν εφήμερα δημιουργήματα μαζικής εστίασης και όχι καλλιτεχνικές δημιουργίες ικανές να αντέξουν στη φθορά του χρόνου.

Δυναμική απάντηση

Ανεξάρτητες προσπάθειες, όπως αυτή του σχήματος "Διώνη", αποτελούν τη δυναμικότερη και ποιοτικότερη απάντηση στα φαινόμενα που περιγράψαμε. Με ξεκάθαρο και μοναδικό στόχο το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου, με οδηγό την άφθαρτη βιωματική εμπειρία, με πυξίδα τη γνώση και το ένστικτο που χαρίζει η πρόσβαση στο πρωτογενές υλικό και με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη έξι δροσερές Ηπειρώτισσες επιδίδονται με επιτυχία στην ερμηνεία και την παρουσίαση της δικής τους μουσικής παράδοσης, της ηπειρώτικης πολυφωνίας. Το πρώιμο και απαιτητικό αυτό είδος μουσικής, που συναντάται σε αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας, αποτελεί μια ξεχωριστή ψηφίδα στο πολύχρωμο μωσαϊκό της λαϊκής μας μουσικής, που μοιάζει να ζωντανεύει και να παίρνει σάρκα στις ερμηνείες της Γεωργίας Τέντα, της Ειρήνης και της Παναγιώτας Κολιούση, της Ευαγγελίας, της Παρασκευής και της Χριστίνας Γκόγκου.

Ηπειρώτικη πολυφωνία

Ιδιόμορφη στην έκφρασή της, λιτή ως προς τα χρώματα και πρωτόλεια ως προς τη σύνθεσή της, η πολυφωνία της Ηπείρου χρωματίζεται με ενθουσιασμό μέσα από τις ερμηνείες του σχήματος "Διώνη", προσδίδοντας την προσήκουσα ποιότητα σε μια άλλη μουσική πραγματικότητα, η οποία αξίζει σίγουρα καλύτερη τύχη απ' αυτήν μιας έστω καλοσυντηρημένης αντίκας ή μιας απλώς ανοργασμικής μουσικολογικής καταγραφής.

Γι' αυτό και με εμφατικό τρόπο συμπορευόμαστε αισθητικά και επικροτούμε τις ερμηνευτικές επιλογές και επιδιώξεις του σχήματος ακόμη και σε ένα ανοίκειο αστικό περιβάλλον, όπως αυτό της μακεδόνισσας Θεσσαλονίκης. Γιατί τραγούδια, όπως το γνωστό "Γιάννη μου το μαντήλι σου" ή το "Σαν κοιμηθεί το κύμα" και το "Σεις περήφανα πουλάκια", που ακούσαμε να ερμηνεύουν τα κορίτσια της "Διώνης" με σοβαρότητα, σεβασμό και μακριά από το μπλαζέ ύφος της εποχής μας, έχουν τη δύναμη να επικοινωνήσουν με το παρελθόν στο χώρο και στο χρόνο και μαζί να προσανατολίσουν ένα ταξίδι όπου ο παρτής, ο γυριστής, ο κλώστης και ο ισοκράτης παίρνουν την πνοή της Πίνδου, από τη Χειμάρρα και τη Δερέπολη μέχρι το Σούλι και τη δύναμη να χτίσουν ακόμη ένα στέρεο γιοφύρι ελπίδας, με τον άνθρωπο, τη ζωή, την τέχνη και το μέλλον του λαϊκού μας πολιτισμού.