Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Καλλιτεχνική είδηση

( στην έρημο ακατάμα της χιλής 9000 χρόνια πριν :: 30/1/2006 19:10:53) 

Στην έρημο Ακατάμα της Χιλής 9000 χρόνια πριν

Η έκθεση-περιήγηση στην γη και τον προκολομβιανό πολιτισμό των Τσιντσόρρο μετά την Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη

Τα εκθέματα θα δωριθούν στο Μουσείο Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Αντίγραφα από τις πιο παλιές μούμιες που δημιουργήθηκαν στην παγκόσμια ιστορία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μεταξύ άλλων από σήμερα μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενείται η έκθεση με τίτλο "Τσιντσόρρο- οι αρχαιότερες μούμιες στον κόσμο".

Η παρουσίαση έχει να κάνει με τον προκολομβιανό πολιτισμό Τσιντσόρρο που άκμασε πριν από 9000 χρόνια στην έρημο Ακατάμα της Χιλής, η οποία θεωρείται ιστορικός αρχαιολογικός τόπος και έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την Ουνέσκο.

Φύση και πολιτισμός

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει ακόμη φωτογραφικό υλικό, αλλά και προβολή σλάιντς. Το κυρίως μέρος της πάντως αποτελείται από τα αντίγραφα που δημιούργησαν αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου του Ταραπακά, τα οποία εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένες βιτρίνες. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ακόμη πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον πολιτισμό των Τσιντσόρρο που αναπτύχθηκε στη Βόρεια Χιλή κατά μήκος της άγονης ακτής της ερήμου Ακατάμα, που είναι η πιο ξηρή έρημος στον κόσμο.

Πέραν όλων αυτών, η παρουσίαση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό Χιλιανών τόπων που έχουν ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την Ουνέσκο, όπως το Νησί του Πάσχα, οι ξύλινες εκκλησίες του 18ου αιώνα του νησιού Τσιλόε, η πόλη Βαλπαράισο, αλλά και η εγκατάσταση εξαγωγής νίτρου που βρίσκονται επίσης στην έρημο Ακατάμα.

"Γέφυρα" στον ουρανό

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φωτογραφίες και η προβολή σλάιντς από έναν σημαντικό αριθμό αστρονομικών ανακαλύψεων, καθώς και μερικές από τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες του ουρανού που έχουν αποτυπωθεί χάρη στα περίφημα τηλεσκόπια της ερήμου Ακατάμα. Το συγκεκριμένο υλικό έχει συγκεντρώσει η αστροφυσικός Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, που εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Χιλή. Άλλωστε η συγκεκριμένη έρημος λέγεται ότι έχει τον καθαρότερο ουρανό στον πλανήτη μας και γι' αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει εκεί μερικά από τα σημαντικότερα αστεροσκοπεία τους.

Μετά τη λήξη της η παρουσίαση θα δωριθεί στο Μουσείο Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.