Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Πορτρέτο

( 60 χρόνια με τη σκαπάνη στον ώμο :: 30/1/2006 18:54:22) 

Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης είναι δρ. Ιστορίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών από το 1975, έχει βραβευτεί για το έργο του με διάφορες τιμητικές διακρίσεις, έχει συγγράψει 20 βιβλία στα ρωσικά, τα οποία μεταφράστηκαν σε αγγλικά, γερμανικά, ιαπωνικά και ελληνικά, και συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο πρωτοπόρος αρχαιολόγος Βίκτορ Σαρηγιαννίδης στις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη

60 χρόνια με τη σκαπάνη στον ώμο

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΠΟΥΦΙΔΗ

"O Ελληνισμός εξαπλώθηκε στην Ανατολή και στην Κεντρική Ασία 1.500 χρόνια πριν από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου". Αυτό αποδεικνύουν τα ευρήματα του αρχαιολόγου Βίκτορα Σαρηγιαννίδη, ο οποίος εντυπωσίασε τους Σερραίους σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, την οποία διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών και η ΔΕΠΚΑ Σερρών και προλόγισε ο ομότιμος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Κατά την εκδήλωση ο αρχαιολόγος, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους, παρουσίασε το ανασκαφικό έργο του στις περιοχές του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν, όπου ανακάλυψε τους θησαυρούς αρχαίων ελληνικών πόλεων, καθώς και την κοιτίδα του Ζωροαστρισμού.

Ο διαπρεπής αρχαιολόγος μίλησε χθες το βράδυ και στο δημοτικό θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" του δήμου Καλαμαριάς. Μετά το περάς της ομιλίας του ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης του απένειμε τιμητική πλακέτα για την πολύχρονη προσφορά του στην αρχαιολογία.

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ "ΣΤΑΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ (φωτογραφίες ευρημάτων από το Βασίλειο της Μαργιανής)

Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης άρχισε τις αρχαιολογικές ανασκαφές του στην Κεντρική Ασία και στο Αφγανιστάν το 1949 με σπουδαία αποτελέσματα. Ως "η ανακάλυψη του 20ού αιώνα" χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ η ανακάλυψη βασιλικών τάφων με 20.000 χρυσά ευρήματα αμύθητης αξίας στο Αφγανιστάν.

Στην παρουσίαση του ανασκαφικού έργου του ο αρχαιολόγος αναφέρθηκε στο -εντελώς άγνωστο μέχρι τότε στον επιστημονικό κόσμο- Βασίλειο της Μαργιανής (τέλος 3ης χιλιετίας π.Χ.), το οποίο ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές στο Τουρκμενιστάν (έρημο Καρά Κουμ), εισάγοντας μία νέα θεωρία στην επιστήμη για τη διάπλαση του πρωτοελληνικού πολιτισμού, πανομοιότυπου με αυτόν της Βακτρίας, που σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία συνδέεται με τον κρητικό-μυκηναϊκό πολιτισμό. Τα ευρήματα αυτά, υποστήριξε ο κ. Σαρηγιαννίδης, αποδεικνύουν ότι ο Ελληνισμός εξαπλώθηκε στην Ανατολή και στην Κεντρική Ασία 1.500 χρόνια πριν από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Συγχρόνως ο ερευνητής ανέπτυξε τη θεωρία ότι η πρώτη θρησκεία στον κόσμο, ο Ζωροαστρισμός, γεννήθηκε στην περιοχή.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανακάλυψη ενός παλατιού στο κέντρο της πρωτεύουσας της Μαργιανής, η αρχιτεκτονική του οποίου παρουσιάζει εντυπωσιακή ομοιότητα με τη μνημειακή αρχιτεκτονική της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα με το παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη.

Έκανε λόγο για την ανακάλυψη της νεκρόπολης Γκονούρ πριν από πέντε χρόνια και μιας μοναδικής στρόγγυλης σφραγίδας από τη Μεσοποταμία με γράμματα σουμερικά το φθινόπωρο του 2001, αδιάψευστη μαρτυρία για τις επαφές της περιοχής με τη Μεσοποταμία, παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού στα τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ. Με την ανακάλυψη αυτή στηρίζεται η άποψη ότι υπήρχε και ένα πέμπτο κέντρο πολιτισμού εκείνη την εποχή, την οποία συμμερίζονται Αμερικανοί επιστήμονες αρχαιολογίας.