Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Κριτική βιβλίου

( τίτλος: αλέξανδρος ή η προτροπή στους ηγέτες να υπερβούν τα όρια ) 

Τίτλος: Αλέξανδρος ή η προτροπή στους ηγέτες να υπερβούν τα όρια

Συγγραφείς: Georges Bindschedler, Bruno Frick, Ulrich Zwygart

Εκδόσεις: Haupt

Τα βιβλία που έχουν γραφεί ως τώρα για τον Μέγα Αλέξανδρο, περιστρέφονταν, συνήθως, γύρω από την παιδική ηλικία, την καταγωγή, τη μόρφωση, τις μεγάλες κατακτήσεις και τις εκπολιτιστικές δραστηριότητες, ανά τον τότε γνωστό κόσμο, του Μεγάλου Στρατηλάτη.

Στις αρχές του 1998, όμως, εκδίδεται ένα βιβλίο από τους συγγραφείς G. Bindschedler, B. Frick και U. Zwygart, το οποίο έχει τον τίτλο: "Αλέξανδρος ή η προτροπή στους ηγέτες να υπερβούν τα όρια".

Ο πρόλογος του βιβλίου επισημαίνει την κρίση της οικονομίας, κάνει αναφορά στην ελεύθερη αγορά, στη δυσκολία να ανταποκριθούν οι ηγέτες (είτε ανήκουν στον επιχειρηματικό κόσμο, είτε στον πολιτικό) στα προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και να αντιμετωπίσουν την ανεργία και την κοινωνική ανισότητα.

Οι συγγραφείς, Bindschedler, Frick και Zwygart, υποστηρίζουν ότι το μυστικό της εκπληκτικής επιτυχίας του Μ. Αλεξάνδρου ήταν το σκεπτικό του, να θέσει κάτω από το ίδιο πρίσμα την πολιτική, την οικονομία, την ανθρωπιά και την τέχνη. Και με αυτό το συνδυασμό μπόρεσε να μεγαλουργήσει και να αφήσει πίσω του έργο. Ένα έργο υπέροχο και διαχρονικό.

Η έρευνα των συγγραφέων στρέφεται, κυρίως, γύρω από τον οικονομολόγο Αλέξανδρο, γιατί εκείνοι οι ηγέτες που πρόκειται να χαράξουν το μέλλον της ανθρωπότητας, θα έπρεπε να αντλούν από το παρελθόν και προ πάντων από τη συναρπαστική φυσιογνωμία και το έργο του Μ. Αλεξάνδρου.

Έτσι, οι συγγραφείς προτρέπουν τους ηγέτες και τα διοικητικά στελέχη να μιμηθούν, όσο μπορούν, τις αρετές του Αλέξανδρου, που ήταν: ηθική, στρατηγικό μυαλό, αποφασιστικότητα, τόλμη και ικανότητα για καλές δημόσιες σχέσεις. Όλες αυτές τις αρετές του Αλέξανδρου, ο Bindschedler, ο Frick και ο Zwygart τις αποδεικνύουν με παραδείγματα, που συνδέονται με τα υπεράνθρωπα, μάλλον, σχέδιά του, αλλά και με τη στάση και τη συμπεριφορά του προς τους ξένους λαούς.

Ο Αλέξανδρος κατόρθωνε να κάνει τους εχθρούς φίλους του και στη συνέχεια να "τους πουλάει και την πραμάτεια του".