Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συνεντεύξεις :: Συνέντευξη-γνώμη

( ιωαννης μανοσ, γενικος γραμματεας της ενωσης ελληνικων τραπεζων ) 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

"Καταλυτική η εισαγωγή του ευρώ"

"Αναγκαία είναι σε κάποιες περιπτώσεις η διεύρυνση του ωραρίου των συναλλαγών με το κοινό, έτσι ώστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ισότιμα τον αυξανόμενο ανταγωνισμό", σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

Τις θέσεις της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) σε βασικά ζητήματα που απασχολούν τον καταναλωτή και συναλλασσόμενο με τα πιστωτικά ιδρύματα αναπτύσσει, σε αποκλειστική συνέντευξή που παραχώρησε στο "Επιχειρείν", ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ, Ιωάννης Μάνος. Ειδικότερα ο κ. Μάνος υπογραμμίζει με έμφαση τα εξής σημεία:

1. Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν έχει διαμορφώσει πολιτική θέση για τη μείωση του ωραρίου εργασίας, αφού η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στους εκπροσώπους διαπραγματευτές των Τραπεζών.

2. Υπό ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαία η διεύρυνση του ωραρίου συναλλαγών, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να αντιμετωπίσουν ισότιμα τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

3. Οι επιπτώσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την εισαγωγή του ευρώ και τη συνεπακόλουθη ένταση του ανταγωνισμού αναμένεται να είναι καταλυτικές.

Ποια είναι η θέση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών σχετικά με το αίτημα της ΟΤΟΕ για μείωση του ωραρίου εργασίας (35ωρο), σε συνδυασμό με την πρόθεση των τραπεζών για επιμήκυνση του ωραρίου συναλλαγών; Συμφωνείτε ότι το 35ωρο εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης διευθέτησης του χρόνου εργασίας; Τι προοπτικές υπάρχουν σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των τραπεζών; (Από πότε θα τηρούνται "ευρωπαϊκά ωράρια", δηλαδή, απογεύματα και Σάββατα;)

"Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σύμφωνα και με το καταστατικό της, δεν αποτελεί εργοδοτική ένωση, ούτε συνάπτει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στο πλαίσιο όμως των σκοπών της, παρέχει και στα εργασιακά θέματα τεχνοκρατική στήριξη στις Τράπεζες και στους εκπροσώπους των διοικήσεων των Τραπεζών, που σύμφωνα με το Ν.1876/90 (άρθρ. 3 παρ. 4) διαπραγματεύονται και υπογράφουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Με την έννοια αυτή η ΕΕΤ δεν έχει διαμορφώσει "πολιτική" θέση για τη μείωση του ωραρίου εργασίας και για τη γενικότερη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αφού η αρμοδιότητα αυτή ανήκει κατ' εξοχήν στους εκπροσώπους - διαπραγματευτές των Τραπεζών, που φέτος είναι οι κ. Θ. Πανταλάκης, υποδιοικητής της Εθνικής, Αθ. Παπαγεωργίου, υποδιοικητής της Αγροτικής και Σπ. Φυλάρετος, εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Alpha Τράπεζας Πίστεως.

"Τεχνοκρατικά είναι γεγονός ότι τα παραπάνω θέματα έχουν άμεση σχέση με ανταγωνισμό, έτσι όπως εμφανίζεται ειδικότερα στο τραπεζικό σύστημα και εννοώ με αυτό ότι σήμερα οι κατ' ιδίαν Τράπεζες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον "εσωτερικό", μεταξύ τους ανταγωνισμό, αλλά και το λεγόμενο "εξωτερικό" ανταγωνισμό, δηλαδή τις επιχειρήσεις, που δεν έχουν περιορισμούς στα ωράρια συναλλαγών τους και πωλούν ή προωθούν προϊόντα, που παραδοσιακά ανήκαν μόνο στις τράπεζες (ανταλλακτήρια συναλλάγματος, καταναλωτικά δάνεια για αγορά αυτοκινήτων κτλ.). Από την πλευρά αυτή είναι αναγκαία η διεύρυνση του ωραρίου συναλλαγών, έτσι ώστε να μπορούν οι Τράπεζες ισότιμα να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας με αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα καλύπτοντας τη διαφορά ώρας, που υπάρχει λόγω γεωγραφικής απόστασης".

Πώς θα περιγράφατε το ρόλο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στο νέο τραπεζικό σκηνικό; Υπάρχει σχέδιο για ενδυνάμωση του ρόλου της ή επέκτασης των δραστηριοτήτων της;

"Είναι αυτονόητο ότι η απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος έχει ως συνέπεια την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕΤ. Χρειάζεται ένας οργανισμός εκπροσώπησης του τραπεζικού τομέα και κυρίως μια δημιουργική εστία σύγκλισης των απόψεων των τραπεζών, ανάληψης διατραπεζικών πρωτοβουλιών και δημιουργίας μορφών αυτοεποπτείας σε ένα απελευθερωμένο τραπεζικό σύστημα.

"Ο επανακαθορισμός των δραστηριοτήτων της την τελευταία τριετία αποσκοπεί στην στήριξη της προόδου του ελληνικού τραπεζικού τομέα και στην παροχή υπηρεσιών προς το ευρύτερο επενδυτικό και καταναλωτικό κοινό σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική τραπεζική αγορά καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνεπάγεται η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και η διεθνοποίηση των εγχώριων αγορών κεφαλαίου και χρήματος.

"Οι δραστηριότητες της ΕΕΤ αναπτύσσονται σε δύο κυρίως επίπεδα: το εθνικό και το διεθνές. Όσον αφορά στο εθνικό επίπεδο, η ΕΕΤ συνεργάζεται με την πολιτεία και την Τράπεζα της Ελλάδος για την προώθηση των θέσεων των τραπεζών στους υπό καθιέρωση θεσμούς, σε ρυθμίσεις επί εργασιών που αναθέτει το δημόσιο στις Τράπεζες και σε διάφορα ανακύπτοντα εκάστοτε θέματα. Επιπλέον, η ΕΕΤ αναπτύσσει χρήσιμες συνεργασίες με συλλογικά όργανα των παραγωγικών τάξεων, στο πλαίσιο των οποίων μεταφέρει τεχνογνωσία σε επιχειρηματικά στελέχη.

"Παράλληλα, η ΕΕΤ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, στην εδραίωση των ανταγωνιστικών συνθηκών, στη βελτίωση των σχέσεων με την πελατεία και στην επίλυση προβλημάτων.

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Ένωση έδειξε ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών στη χώρα. Η Επιτροπή Διευθυντών Διαχείρισης Διαθεσίμων (Treasurers) και η Συντονιστική της Επιτροπή Steering Commitee, οι οποίες έχουν συσταθεί στην ΕΕΤ, προώθησαν ζητήματα σχετικά με την οριστική διαμόρφωση των διατάξεων που διέπουν την πρωτογενή και δευτερογενή αγορά κρατικών τίτλων.

"Σήμερα διανύοντας το 1999, έτος έναρξης της πρώτης φάσης της εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος, η συζήτηση σχετικά με την πορεία και τις επιπτώσεις της ΟΝΕ έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο του πολιτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Στα πλαίσια αυτά, ο ελληνικός χρηματοοικονομικός τομέας καλείται να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Η προετοιμασία των ελληνικών τραπεζών για την ΟΝΕ αποτελεί προτεραιότητα των διοικήσεων όλων των εγχώριων ιδρυμάτων. Η μετάβαση προς την ΟΝΕ δεν απαιτεί απλώς την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και των λογιστικών εφαρμογών που χρησιμοποιεί κάθε τράπεζα. Κάθε άλλο, συνεπάγεται ότι πρέπει να υπάρξουν μια σειρά ενεργειών για την επίλυση νομικών προβλημάτων, και κυρίως για τη συνέχεια των συμβολαίων και την εκπλήρωση χρηματικών ενοχών, για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις αγορές κεφαλαίου και χρήματος, για την αλλαγή του πλαισίου άσκησης της νομισματικής πολιτικής και για τα συστήματα πληρωμών. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει άμεση συνεργασία τραπεζών με τους φορείς εποπτείας και τις άλλες παραγωγικές τάξεις που σχετίζονται με την κατανομή χρήματος στην οικονομία μας.

"Επίσης, η γενική γραμματεία της ΕΕΤ, σε συνεργασία με στελέχη τραπεζών, επιμελήθηκε τη σύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας. Ο Κώδικας Δεοντολογίας εισάγεται στο απελευθερωμένο πλέον από διοικητικούς κανόνες τραπεζικό σύστημα, με σκοπό την καθιέρωση γενικών και ομοιόμορφων κανόνων καλής τραπεζικής πρακτικής οι οποίοι θα ρυθμίζουν κυρίως τις σχέσεις των τραπεζών μεταξύ τους και έναντι τρίτων και θα βελτιώσουν το πλαίσιο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας.

"Σε συνέχεια της προσπάθειας αυτής η ΕΕΤ προχώρησε στην εφαρμογή του θεσμού του Τραπεζικού Μεσολαβητή, του Ombudsman με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων τραπεζών και πελατείας καθώς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τα πιστωτικά ιδρύματα, μέσω των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τη λειτουργία του. Ακόμα ιδιαίτερη σημασία έχουν οι πρωτοβουλίες της Ένωσης για τη βελτίωση της ασφάλειας των τραπεζών και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

"Η ΕΕΤ αναπτύσσει πολύ πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα προς δύο κατευθύνσεις: τον τομέα διατραπεζικής διακρατικής εκπαιδευτικής συνεργασίας και τον τομέα εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Η εκδοτική δραστηριότητα της Ένωσης αναπτύσσεται επίσης με στόχο την ενημέρωση του ευρύτερου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις θέσεις και τις εξελίξεις του τραπεζικού συστήματος και την εν γένει προβολή των τραπεζών.

"Η ΕΕΤ προκειμένου να προβάλει τις θέσεις, τις δραστηριότητες και τα μέλη της τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και σε διεθνές επίπεδο προχώρησε στη δημιουργία web site της ΕΕΤ στο δίκτυο (http://www.hba.gr).

"Η Ένωση, μέσα στο πλαίσιο διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της, και προκειμένου να προωθήσει τη διατραπεζική συνεργασία για πολιτιστικά και ιστορικά θέματα καθώς και σε θέματα τραπεζικής αρχειακής πολιτικής, συνέστησε μια Επιτροπή Ιστορίας στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες της Οικονομικής Ιστορίας και Ιστορίας των τραπεζών. Επίσης, η ΕΕΤ, από το 1996, αποτελεί τακτικό μέλος της ευρωπαϊκής Ένωσης για την ιστορία των Τραπεζών και τα αρχεία τους (European Association for Banking History e.V).

"Στο διεθνές, και ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΕΤ, μέσω της συμμετοχής της στα όργανα της Τραπεζικής Ομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλους οργανισμούς, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, προβάλλοντας τις θέσεις των ελληνικών τραπεζών. Ταυτόχρονα, η ΕΕΤ μεταφέρει στις τράπεζες μέλη τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκομίζει από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς ώστε να αξιοποιούνται στην προσαρμογή τους σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον".

Πώς εσείς προσωπικά αντιλαμβάνεσθε και κρίνετε τις ριζικές αλλαγές που διαδραματίζονται στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα;

"Η αύξηση του μεγέθους της μέσης τραπεζικής επιχείρησης σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω ενός διαρκώς εντεινόμενου κύματος συγχωνεύσεων και εξαγορών, φαίνεται να αποτελεί την απάντηση των τραπεζών στις διεθνείς εξελίξεις, φαινόμενου το οποίο παρατηρούμε ήδη και στην ελληνική αγορά. Η εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας, η εφαρμογή τεχνολογικών καινοτομιών και η συγκράτηση του μέσου λειτουργικού κόστους αποτελούν παράγοντες που αναπόφευκτα έχουν οδηγήσει τις τράπεζες να θεωρήσουν ότι η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται πλέον από σαφώς μεγαλύτερα μεγέθη ενεργητικού και κύκλου εργασιών.

"Παράλληλα, είναι γεγονός ότι οι Τράπεζες πλέον αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό και από άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, τόσο όσον αφορά την άντληση ρευστότητας όσο και στην παροχή χρηματοοικονομικών εργασιών. Η ένταση του φαινομένου της αποδιαμεσολάβησης είναι ιδιαίτερα εμφανής στους τομείς επενδυτικών υπηρεσιών, ασφαλιστικών εργασιών και αμοιβαίων κεφαλαίων και έχει αναπόφευκτα οδηγήσει τις τράπεζες διεθνώς στην εξάρτηση από μια σειρά εργασιών διαφορετικών αυτών των παραδοσιακών καταθέσεων και χορηγήσεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές δεν περιορίζονται μόνο στο τραπεζικό επίπεδο αλλά αφορούν και μια σειρά χρηματιστηριακών, ασφαλιστικών και εταιρειών αμοιβαίων κεφαλαίων.

"Η ένταση του ανταγωνισμού, φαινόμενο του οποίου δείγματα έχουμε ήδη δει και στη χώρα μας, αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια και να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την κατανομή τραπεζικών εργασιών στον ευρωπαϊκό χώρο και τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους σε κάθε είδος τραπεζικών δραστηριοτήτων. Αναμφίβολα, τα οφέλη είναι σημαντικά για τους αποταμιευτές, τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές, τους συναλλασσόμενους, τον απλό πολίτη. Έχει επίσης επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών, η μείωση του κόστους παροχής τους και η διεύρυνση του εύρους και της ποικιλίας των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών"".

Ποια είναι τα βασικότερα αιτήματα που διατυπώνουν οι Τράπεζες σήμερα (όπως για παράδειγμα η κατάργηση των προνομίων, δεσμεύσεις κτλ.);

"Τα κυριότερα αιτήματα των ελληνικών τραπεζών στις μέρες μας ουσιαστικά παραπέμπουν στην εναρμόνιση του πλαισίου λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα δε στη ζώνη του ευρώ. Η άρση μιας σειράς ανισοτήτων που εξακολουθούν και ισχύουν, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος φορολόγησης κινητών αξιών, η αποκλιμάκωση του ποσοστού υποχρεωτικών δεσμεύσεων επί των τραπεζικών καταθέσεων, η εναρμόνιση των ελληνικών λογιστικών προτύπων με τα διεθνή, ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα αποτίμησης χαρτοφυλακίων, και η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Τραπεζικών Εργασιών αποτελούν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν το συντομότερο δυνατό. Οι προσαρμογές αυτές θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να ανταγωνισθούν επί ίσοις όροις τις ευρωπαϊκές και να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα εν όψει της ένταξης της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση από 1/1/2001".

Πώς διαγράφονται οι πιθανότητες επιτυχίας του τραπεζικού μεσολαβητή;

"Πράγματι το γραφείο του Τραπεζικού Μεσολαβητή λειτουργεί ήδη από τις 15 Μαρτίου 1999. Ως γνωστόν, πρόκειται για ένα νέο, ανεξάρτητο θεσμό που σκοπό έχει να εξετάζει δίκαια, αμερόληπτα και με διαφανείς διαδικασίες τις διαφορές των συναλλασσομένων με τις τράπεζες και να επιδιώκει τη φιλική τους διευθέτηση.

"Ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι η εισαγωγή του θεσμού του Τραπεζικού Μεσολαβητή στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας μας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών και για βελτίωση των σχέσεων των Τραπεζών και των πελατών τους.

"Ειδικότερα, αρχικοί στόχοι και βασικές προτεραιότητες του θεσμού είναι, μεταξύ άλλων, να καταστεί γνωστός στο ευρύτερο κοινό, να εξοικειωθούν οι πελάτες των Τραπεζών με τη διαδικασία υποβολής των παραπόνων τους τόσο στην Τράπεζα όσο και στο γραφείο του τραπεζικού μεσολαβητή, και φυσικά να εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους καταναλωτές που θα υποβάλλουν τα παράπονά τους στο θεσμό.

"Ο Τραπεζικός Μεσολαβητής εξετάζει παράπονα που προέρχονται από ιδιώτες σχετικά με τραπεζικές συναλλαγές που δεν αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Η διαδικασία έχει ως εξής: κατ' αρχήν πρέπει ο ιδιώτης να απευθυνθεί στον υπεύθυνο του καταστήματος της τράπεζάς του. Αν δεν ικανοποιηθεί από τη λύση που θα του προτείνει, έχει σήμερα τη δυνατότητα να απευθυνθεί στην Υπηρεσία Πελατών κάθε Τράπεζας. Αφού εξαντλήσει την εσωτερική αυτή διαδικασία της Τράπεζας και παρ' όλα αυτά δεν μείνει ικανοποιημένος, μπορεί να απευθυνθεί εγγράφως στον Τραπεζικό Μεσολαβητή. Από τα καταστήματα των Τραπεζών διατίθεται ήδη το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, καθώς και το έντυπο παραπόνων.

"Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι οι υπηρεσίες του Τραπεζικού Μεσολαβητή παρέχονται εντελώς δωρεάν στους πελάτες των τραπεζών.

"Ο Τραπεζικός Μεσολαβητής θα εξετάσει με απόλυτη εχεμύθεια και σε σύντομο χρόνο τις θέσεις του παραπονούμενου και της τράπεζας, και θα προτείνει κατ' αρχήν τη φιλική διευθέτηση της διαφοράς. Αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, ο Τραπεζικός Μεσολαβητής θα προχωρήσει στη διατύπωση έγγραφης σύστασης προς τα δύο μέρη, η οποία δεν είναι δεσμευτική. Μπορεί συνεπώς ο παραπονούμενος να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αναμένεται ωστόσο, με βάση τη διεθνή εμπειρία, οι στάσεις του να καταστούν σεβαστές τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις τράπεζες".