Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Γαστρονομία

( δοκιμάσαμε και προτείνουμε ) 

Δοκιμάσαμε και προτείνουμε

ΝΑΟΥΣΑ 1996

ΔΑΛΑΜΑΡΑ

Κατάγεται: από τον αμπελώνα της οικογένειας Δαλαμάρα, στον Παλιοκαλιά της Νάουσας. Η περιοχή ήταν από παλιά αμπελότοπος.

Φτιάχτηκε: φυσικά από το γνωστό Ξινόμαυρο. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα έχει ακόμη κλήματα μεγάλης ηλικίας, προ-φυλλοξηρικά, οι στρεμματικές αποδόσεις παραμένουν αισθητά χαμηλές, ευνοώντας την ποιότητα των σταφυλιών.

Το βρήκαμε με: ζωηρό κόκκινο χρώμα. Οι ανταύγειες του, τώρα που είναι σχετικά "νεαρό", εστιάζονται στις αποχρώσεις του γλυκού βύσσινου. Με αρώματα βατόμουρων που προετοιμάζουν την έφοδο των σεμνών, ακόμη, μπαχαρικών. Σαρκώδες και ζεστό με όμορφα τιθασευμένη γεύση, αυτή η Νάουσα αποτελεί μια πολύ καλή έκφραση της σοδειάς του 1996 που τότε, δυσκόλεψε αρκετά τους παραγωγούς της περιοχής.

Περαιτέρω παλαίωση: η καλή του δομή μας προτρέπει να φυλάξουμε μερικές φιάλες στο κελάρι μας για την επόμενη πενταετία.

Στο τραπέζι βάλτε το πλάι σε: κρέας με λάχανο, χοιρινό με σάλτσες φρούτων, σε γαλοπούλα ή κοτόπουλο γεμιστό, σε κυνήγι και φυσικά στο μπάντζο.

Τιμάται: 2.000 δρχ.