Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( αξιοποιείται το κτίριο της νέας αγοράς ) 

Αξιοποιείται το κτίριο της Νέας Αγοράς

Κτίστηκε λίγο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και μπαίνει σταδιακά σε φάση αξιοποίησής του από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Στο εμπορικό κέντρο της πόλης, εκεί που παραδοσιακά βρίσκεται η καρδιά της αγοράς, η παρουσία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι και σήμερα αισθητή. Το κτίριο της Νέας Αγοράς δεσπόζει ακόμη στη συμβολή της οδού Ερμού και της πεζοδρομημένης οδού Αριστοτέλους, δίπλα ακριβώς από την αγορά Μοδιάνο, που κτίστηκε το 1926. Στο επάνω μέρος του κτιρίου οι εικόνες είναι διαφορετικές. Άδεια από καιρό γραφεία και υποτυπώδη διαμερίσματα, τα οποία όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, κατοικούνται από μερικούς άστεγους και άπορους ανθρώπους που βρήκαν προσωρινό καταφύγιο.

Η οδός Ερμού και η παράλληλή της, Βασιλέως Ηρακλείου, χαράχθηκαν μετά την πυρκαγιά του 1917 και έκτοτε φιλοξένησαν το σημαντικότερο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης. Στο σημείο αυτό βρίσκονταν οι περισσότερες συναγωγές και τα εμπορικά καταστήματα των Εβραίων.

Σχέδια αξιοποίησης

Η Νέα Αγορά της Θεσσαλονίκης, ένα ακόμη κτίριο που ανεγέρθηκε μετά την πυρκαγιά του '17 και σήμερα ανήκει στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, μπαίνει σταδιακά σε φάση αξιοποίησης.

Πρόκειται για το διατηρητέο κτίριο που εφάπτεται στη στοά Μοδιάνο και σήμερα παρουσιάζει δυστυχώς εικόνα εγκατάλειψης.

Στα ισόγεια μικρά καταστήματα της στοάς του αναπτύσσονται περιορισμένης έκτασης εμπορικές δραστηριότητες. Τα καταστήματα σήμερα χρησιμοποιούνται ως αποθήκες κρέατος, αλλά και αυτή η δραστηριότητα περιορίζεται σταδιακά. Στην πρόσοψη του κτιρίου επί της οδού Ερμού τα εμπορικά καταστήματα σφύζουν από κίνηση. Η αγορά έχει πολλές διαφορετικές όψεις, όπως και η ζωή.

Κοιτάζοντας από ψηλά…

Στο επάνω μέρος του κτιρίου της Νέας Αγοράς κάποτε στεγαζόταν το ιατρείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Στη συνέχεια ο πρώτος όροφος νοικιαζόταν σε ιδιώτες για γραφεία, ενώ τα τελευταία χρόνια παραμένει κενός, αφού χρειάζεται πλέον επισκευή.

Κοιτώντας κάποιος το κτίριο από ψηλά δεν ανακαλύπτει μόνο μια άλλη όψη της οικείας σε όλους αγοράς, αλλά και μια διαφορετική πραγματικότητα. Στα μικρά διαμερίσματα της ταράτσας, όπου πριν από πολλά χρόνια φιλοξενούνταν άπορες οικογένειες Εβραίων, σήμερα μένουν οικογένειες που τα οικονομικά τούς επιτρέπουν μόνο ένα συμβολικό ενοίκιο αντίστοιχο του υποβαθμισμένου χώρου. Τα κτίσματα του τελευταίου ορόφου, που θυμίζουν πλυσταριά, ξυπνούν μνήμες της μετακατοχικής περιόδου, τότε που πολλές οικογένειες Εβραίων προσπαθούσαν να επιβιώσουν παλεύοντας με τον εφιάλτη του ναζισμού. Άποροι Εβραίοι ίσως να μην υπάρχουν πια, τη θέση τους όμως πήραν άλλοι ένοικοι, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Το σημαντικό για την ιστορία αυτής της πόλης κτίριο ανήκει στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και μπαίνει πλέον στη διαδικασία αξιοποίησής του.

Τα οριστικά σχέδια για την αξιοποίηση του κτιρίου τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή, αλλά όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας, η διαδικασία αποκατάστασης του κτιρίου της Νέας Αγοράς είναι χρονοβόρα και εξαιρετικά δαπανηρή.