Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( αμνον λιπκιν-σαχακ ) 

ΑΜΝΟΝ ΛΙΠΚΙΝ-ΣΑΧΑΚ

Ο στρατός στο Ισραήλ αποτελεί ίσως την κυριότερη δεξαμενή από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι από τους πρωτοκλασάτους πολιτικούς της χώρας. Τον κανόνα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και ο στρατηγός Αμνόν Λίπκιν-Σαχάκ, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως την πρόθεσή του να διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Η ανακοίνωση έγινε σε μια στιγμή κατά την οποία η αποτελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή προκαλεί μείζονα πολιτική κρίση στο Ισραήλ.

Ο 54χρονος Σαχάκ, μέχρι πρόσφατα αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, και ως εκ τούτου μια από τις πλέον προβεβλημένες προσωπικότητες του δημοσίου βίου, δεν έχει βγάλει ακόμη τη στρατιωτική στολή, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρόωρης συνταξιοδότησής του. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να έχει άποψη για τα πολιτικά θέματα της χώρας, και κυρίως για το κρίσιμο θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Μάλιστα, κατά το παρελθόν έχει πάρει μέρος σε πολλές διαπραγματεύσεις με Παλαιστινίους αξιωματούχους, οικοδομώντας τη φήμη του ρεαλιστή και ευρείας αντίληψης συνομιλητή. Η ισραηλινή κοινή γνώμη φαίνεται ότι είναι γοητευμένη από τον στρατηγό με τα αργυρά μαλλιά, που εμφανίζεται ως ο πολιτικός διάδοχος του δολοφονηθέντος Εργατικού πρωθυπουργού, Γιτζάκ Ραμπίν.

Το γεγονός ότι ένας στρατηγός τάσσεται υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας ενοχλεί τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, δέσμιος λεπτών πολιτικών ισορροπιών, είναι αναγκασμένος να επαμφοτερίζει μεταξύ ρεαλισμού και αδιαλλαξίας. Συγχρόνως, όμως, η αίγλη του Σαχάκ ενοχλεί και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Εχούντ Μπαράκ, καθώς η αυτόνομή κάθοδος του στρατηγού στις ερχόμενες εκλογές θα έκλεινε το δρόμο του Εργατικού ηγέτη προς την εξουσία. Ο Μπαράκ προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τον Σαχάκ να ενταχθεί στο Εργατικό κόμμα, όμως, όπως φαίνεται, θα τον έχει αντίπαλο. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το στρατηγό να κερδίζει άνετα στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Θα συγκέντρωνε τουλάχιστον το 48% των ψήφων. Ο Μπαράκ θα συγκέντρωνε το 44%, ενώ ο Νετανιάχου μόλις το 37%. Στο Ισραήλ διεξάγονται συγχρόνως με τις βουλευτικές και ξεχωριστές εκλογές για την ανάδειξη του πρωθυπουργού.