Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ερευνα του "επιχειρειν" στους εμπορικους συλλογους της βορειας ελλαδας ) 

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ" ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αλλοιώθηκε ο θεσμός των εκπτώσεων

Μικρότερη διάρκεια των εκπτώσεων και καθορισμό της ημερομηνίας έναρξής τους επιθυμούν οι έμποροι της Βόρειας Ελλάδας- Τώρα ξεκινούν τη γνωριμία τους με το ευρώ, που αναμένεται ότι θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων

Επανεξέταση τόσο της διάρκειας όσο και του τρόπου διεξαγωγής των εκπτώσεων ζητούν οι έμποροι της Βόρειας Ελλάδας, αποδίδοντας στην ισχύουσα νομοθεσία τα μέχρι στιγμής απογοητευτικά αποτελέσματα των εκπτώσεων στο τζίρο τους. Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη για την ταχεία κατάθεση του περιβόητου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, που εκτός από τις εκπτώσεις θα ρυθμίζει και τα υπόλοιπα κρίσιμα προβλήματα του εμπορικού κόσμου.

Πάντως, σύμφωνα με τους πρόεδρους των Εμπορικών Συλλόγων της Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Κατερίνης, Κοζάνης και Καστοριάς για τον εκφυλισμό του θεσμού των εκπτώσεων, και ειδικότερα των χειμερινών, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι Σύλλογοι των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Και αυτό γιατί αποφασίζουν να ξεκινήσουν νωρίτερα τον "χορό" των εκπτώσεων, παρασέρνοντας στη συνέχεια τους απρόθυμους και λιγότερο δυναμικούς συλλόγους της επαρχίας.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης, επισημαίνει ότι δεν είναι αντίθετος με την επιστροφή των εκπτώσεων στο υπουργείο και την καθιέρωση μικρότερης εκπτωτικής περιόδου, όπως είναι και το αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Την πορεία των εκπτώσεων και τις θέσεις του εμπορικού κόσμου για τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού, αλλά και για τα δυο σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια -το ζήτημα της επαγγελματικής στέγης που κληρονόμησε από το παρελθόν και αυτό της εισαγωγής του ευρώ που φέρνει το μέλλον- παρουσιάζει, σήμερα, αναλυτικά, το "Επιχειρείν".

Θεσσαλονίκη

Την εκτίμηση ότι η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης είναι ικανοποιητική, αλλά "χάνεται" εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης, Γιάννης Μπέζας. Παράλληλα, η αγοραστική κίνηση ακόμη και στην περίοδο των εκπτώσεων διαφοροποιείται από επιχείρηση σε επιχείρηση.

"Υπάρχουν ημέρες με μεγάλη και άλλες με μικρή κίνηση, όπως συμβαίνει τελευταία όταν οι μαθητές κλείνουν τους δρόμους. Πάντως, είθισται οι έμποροι να γκρινιάζουν για το χαμηλό τζίρο των καταστημάτων. Κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο θα το δούμε μόνο εάν δούμε τους ισολογισμούς των καταστημάτων", υπογράμμισε ο κ. Μπέζας.

Την ίδια στιγμή, τονίζει την ανάγκη για ένα νομοθέτημα του υπουργείου Εμπορίου που θα ορίζει την ημερομηνία έναρξης και τη διάρκεια των εκπτώσεων, όπως επίσης το πλαίσιο των προσφορών. Σε ποια, δηλαδή, και τι είδους εμπορεύματα καθώς και σε ποια ποσότητα θα πραγματοποιούνται προσφορές, προκειμένου να μην υπάρχει εκφυλισμός και να μην παραπλανάται το αγοραστικό κοινό.

"Έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα ψευδών προσφορών, τα οποία δεν μπορεί να αποτρέψει ο Εμπορικός Σύλλογος γιατί λειτουργεί μεροληπτικά προς τα μέλη του. Εάν δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα εσωτερικά, ας αντιγράψουμε το know how από τις ευρωπαϊκές χώρες", πρότεινε ο κ. Μπέζας.

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν είναι αντίθετος με την επιστροφή των εκπτώσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης. "Μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει στους Εμπορικούς Συλλόγους κανένα πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, που να προβλέπει ότι αυτό θα ρυθμίζει τις εκπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο, που εδώ και τρία χρόνια λέγεται ότι θα κατατεθεί είναι νεφελώδες", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης.

Ανέφερε, δε, ότι για τη διάρκεια των εκπτώσεων συμφωνεί με τις θέσεις της ΕΣΕΕ. Όσον αφορά, τέλος, το ποσοστό αποζημίωσης προς τον ενοικιαστή σε περίπτωση έξωσης θεωρεί ικανοποιητική λύση τα 36 μισθώματα, καθώς οτιδήποτε άλλο απαξιώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των εμπορικών καταστημάτων της πόλης, που βρίσκεται στην περιφέρεια.

Δράμα

Σε υποτονικά επίπεδα κινείται αυτές τις ημέρες η αγορά της Δράμας μετά τις πρώτες 10 ημέρες όπου η κίνηση ήταν σχετικά ανεβασμένη. Πάντως, η πτώση χαρακτηρίζεται αναμενόμενη από τους εμπόρους της πόλης, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει, ήδη, την προσπάθεια να δελεάσουν με μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης τους καταναλωτές.

"Όλοι οι έμποροι κινούνται, πλέον, με τον ίδιο τρόπο. Προσφέρουν μεγαλύτερες εκπτώσεις αυξάνοντας έτσι την πελατεία τους. Την ίδια στιγμή, όμως μειώνεται ο τζίρος τους", διευκρίνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, Μιχάλης Μιχαηλίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, τα ποσοστά εκπτώσεων που φθάνουν μέχρι 60-70% είναι υπερβολικά και σε ορισμένες περιπτώσεις πλαστά. Επιπλέον, αποτελούν, ουσιαστικά, μέσο εκφυλισμού του θεσμού των εκπτώσεων.

Πάντως, εκτός από την περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τα μη εντυπωσιακά αποτελέσματα των εκπτώσεων στην αύξηση της κίνησης κατά την περίοδο των εκπτώσεων αποδίδονται και στην ισχύουσα νομοθεσία. Και αυτό γιατί τόσο η ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων όσο και η διάρκειά τους, που ορίζεται από τους Εμπορικούς Συλλόγους έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. "Η έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων δημιουργεί σύγχυση τόσο στους καταναλωτές όσο και στους εμπόρους", εξηγεί ο κ. Μιχαηλίδης.

Εξάλλου, ως ιδανική ημερομηνία έναρξης και λήξης των εκπτώσεων θεωρεί την 1η και 20η Φεβρουαρίου αντίστοιχα, όπως ίσχυε στο παρελθόν. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ημερομηνία έναρξης και η διάρκεια των εκπτώσεων θα πρέπει να ορίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς οι Εμπορικοί Σύλλογοι της επαρχίας παρασύρονται από τις αποφάσεις των μεγάλων κέντρων των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

"Ο καθορισμός των εκπτώσεων από το υπουργείο αποτελεί πάγιο αίτημα των Εμπορικών Συλλόγων, που υιοθέτησε και η ΕΣΕΕ. Μάλιστα, περιμέναμε να πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή με το περίφημο πολυνομοσχέδιο, που αναμενόταν ότι θα ψηφιστεί μαζί με τον προϋπολογισμό", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας.

Ταυτόχρονα, απέδωσε την αιτία για την ολιγωρία της κυβέρνησης στον αγώνα για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού, αφού μέσω των εκπτώσεων εντείνεται ο ανταγωνισμός για την πτώση των τιμών. "Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα ψηφιστεί ο νόμος επειδή η πίεση είναι πολύ μεγάλη για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τους καταναλωτές και τους εμπόρους", κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Επίσης, πάγιο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας αποτελεί η καθιέρωση των 36 μισθωμάτων ως ποσό αποζημίωσης και χωρίς να υπεισέρχεται ο συντελεστής εμπορικότητας. Σε κάθε περίπτωση, δε, ο Σύλλογος είναι αντίθετος με τη λογική της κυβέρνησης για απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, αφού από την εν λόγω ρύθμιση πολλοί έμποροι "βγήκαν στο δρόμο".

Πάντως, και η ισχύουσα ρύθμιση για αποζημίωση 24 μισθωμάτων δεν χαρακτηρίζεται αρνητική. "Και πάλι καλά να λέμε για τα 24 μισθώματα, όταν βέβαια εφαρμόζεται. Σε σύγκριση με τα 12 μισθώματα, που ήταν παλιότερα, είναι αναμφισβήτητα θετικό", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης.

Εξάλλου, όσον αφορά τον συντελεστή εμπορικότητας, συμβάλλει στην άνιση μεταχείριση των εμπόρων με καταστήματα σε μη εμπορικούς δρόμους έναντι αυτών που διαθέτουν επιχειρήσεις σε σημεία με αυξημένη εμπορική κίνηση.

Καβάλα

"Πεσμένη" είναι η κίνηση και στα καταστήματα της Καβάλας, ενώ οι έμποροι δεν φαίνονται ιδιαίτερα ευχαριστημένοι. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Ελευθέριο Φιλιππίδη, τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων η εμπορική κίνηση κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά -εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές- οι εκπτώσεις δεν συνέβαλαν ιδιαίτερα στην αύξηση του τζίρου των καταστημάτων.

"Πάντως, οι τιμές των προϊόντων μειώθηκαν από 20-60%, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να ρευστοποιήσουν το εμπόρευμά τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις", επισήμανε ο κ. Φιλιππίδης.

Όσον αφορά, δε, στην αποτελεσματικότητα του θεσμού, υπογράμμισε ότι αρνητικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι εκπτώσεις ξεκινούν αμέσως μετά τις γιορτές. "Γνώμη του Συλλόγου μας είναι ότι πρέπει να περιοριστεί η περίοδος αυτή σε δύο μόνο μήνες: στον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο".

Επιπλέον, σε περίπτωση που ψηφιστεί, τελικώς, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας πιστεύει ότι θα βελτιωθεί η θέση του εμπορικού κόσμου.

Ξάνθη

Καθοδική πορεία είχε και στην περιοχή της Ξάνθης η αγοραστική κίνηση από την αρχή της περιόδου των εκπτώσεων μέχρι και σήμερα, παρότι φέτος το ποσοστό τους έφτασε έως και 50%, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που δεν ξεπερνούσε το 30%.

Συγκεκριμένα, "ενώ τις πρώτες ημέρες η αγορά "κινήθηκε" ικανοποιητικά, στη συνέχεια -όπως εξάλλου ήταν αναμενόμενο- "έπεσε", καθώς τα αγαθά είναι πολλά και το εισόδημα του καταναλωτή δεν επαρκεί. Επομένως, είναι αναγκασμένος να κάνει επιλογές", διευκρίνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Γιώργος Σαρρής.

Την ίδια στιγμή, αποτυχία χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των Εμπορικών Συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης να καθιερώσουν την έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων αμέσως μετά τις γιορτές.

Όσον αφορά στο πολυνομοσχέδιο, ο κ. Σαρρής τόνισε ότι σε γενικές γραμμές καλύπτει τα αιτήματα των εμπόρων, ωστόσο θεωρεί ύποπτη τη ρύθμιση κατά την οποία το υπουργείο θα ορίζει την ημερομηνία έναρξης και λήξης των εκπτώσεων.

"Κάτι τέτοιο θα είναι αρνητικό για τους εμπόρους, καθώς γνωρίζουν καλύτερα από το υπουργείο την αγορά και πρέπει οι ίδιοι να αποφασίζουν τέτοια θέματα", επισήμανε.

Χαλκιδική

Με υποτονικούς ρυθμούς κινείται και η αγορά της Κεντρικής Χαλκιδικής, ενώ οι εκπτώσεις δεν "έφεραν" τα ποθητά αποτελέσματα στα ταμεία των καταστημάτων.

"Πιστεύω ότι το γεγονός αυτό οφείλεται αφ' ενός στη γενικότερη οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και αφ' ετέρου στην εγγύτητα της περιοχής μας με τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν την αγορά της", τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κεντρικής Χαλκιδικής, Ευθύμης Καρανάσιος.

Παράλληλα, επισήμανε τη δυσλειτουργικότητα του θεσμού, καθώς και την ανάγκη να επανελεγχτεί τόσο ως προς τη διάρκειά του, όσο και προς τον τρόπο διεξαγωγής του.

"Όσον αφορά στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο, ελπίζω να γίνει πράξη, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω εκπτώσεων", κατέληξε ο κ. Καρανάσιος.

Πιερία

Ιδιαίτερα πεσμένη είναι η αγοραστική κίνηση στην Κατερίνη, παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι αρκετά ελκυστικές για τους καταναλωτές. "Η αγορά κινείται σαν να μην έχουμε εκπτώσεις. Οι καταναλωτές της Πιερίας έχουν απολέσει τα τελευταία χρόνια την αγοραστική τους δύναμη", εξήγησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πιερίας, Κωσταντίνος Σιονακίδης.

Σύμφωνα με τον κ.Σιονακίδη, εξαιτίας της μεγάλης διάρκειάς τους οι εκπτώσεις δεν έχουν πια αντίκτυπο στους καταναλωτές. "Οι εκπτώσεις έχουν χάσει τον σκοπό τους και εκφυλιστεί σε σημαντικό βαθμό. Εμείς προτείνουμε να πραγματοποιούνται από 1 έως 28 Φεβρουαρίου και από 1 έως 31 Αυγούστου", τόνισε ο κ. Σιονακίδης.

Ο ίδιος επισήμανε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι εξαιτίας της νομοθεσίας για την επαγγελματική στέγη, ενώ συμφώνησε και στον καθορισμό των 36 μισθωμάτων ως αποζημίωση. "Η αγορά ισορροπεί και συγκρατείται, καθώς το υψηλό ποσό αποζημίωσης λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα για τους εμπόρους, που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο", κατέληξε ο κ. Σιονακίδης.

Καστοριά

Η κρίση που διέρχεται ο κλάδος της γούνας φαίνεται να πλήττει την αγορά ακόμη και κατά την περίοδο των εκπτώσεων, καθώς η κίνηση στα καταστήματα έχει τη "σφραγίδα" της.

"Ο θεσμός έχει χάσει πια την αίγλη που είχε στο παρελθόν, αφού διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κρίση που αντιμετωπίζει η Δυτική Μακεδονία, -εξαιτίας της γούνας- δεν επιτρέπουν σημαντικές αυξήσεις του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων", τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς, Νικόλαος Ζορπίδης.

Ωστόσο, ελπίδες για "αναθέρμανση" της αγοράς δίνει το επίδομα που λαμβάνουν τις ημέρες αυτές οι άνεργοι γουνεργάτες της Καστοριάς, το οποίο ανέρχεται στις 150.000 δρχ.

Πάντως -σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη- για να αποβεί αποτελεσματικός ο θεσμός και να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές, πρέπει οι εκπτώσεις να πραγματοποιούνται μόνο το Φεβρουάριο και τον Αύγουστο. Επίσης, θετική κρίνει τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου, κατά την οποία το υπουργείο Ανάπτυξης θα αποφασίζει για την έναρξη και λήξη των εκπτώσεων, καθώς πιστεύει ότι οι έμποροι εξαιτίας της εμπορικής κρίσης παρασύρονται και αυξάνουν την εν λόγω περίοδο.

Παράλληλα, "ευνοϊκή είναι και η ρύθμιση για την επαγγελματική στέγη, ωστόσο πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου είναι η αποζημίωση να ανέλθει στους 36 μήνες, ενώ για τις συμβάσεις δεν πρέπει να υπάρχει όριο", κατέληξε ο κ. Ζορπίδης.

Κοζάνη

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε η αγοραστική κίνηση στην περιοχή της Κοζάνης, καθώς από τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων ανταποκρίθηκε στις ελπίδες του εμπορικού κόσμου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, Γιώργο Σβώλη, η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται στην απουσία προεκπτώσεων στην αγορά της Κοζάνης. "Εξάλλου, οι εκπτώσεις μας είναι πραγματικές και όχι πλασματικές, καθώς ανέρχονται σε ποσοστά έως και 60%. Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε να συνεχιστεί η θετική αυτή πορεία μέχρι τη λήξη της εκπτωτικής περιόδου", επισήμανε ο κ.Σβώλης.

Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη συρρίκνωσης της περιόδου των εκπτώσεων και των προσφορών στον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο, για την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού.

Αναφορικά με τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου για την επαγγελματική στέγη, ο κ. Σβώλης υπογράμμισε ότι η άυλη εμπορική αξία της πρέπει να καθοριστεί στους 36 μήνες, ενώ οι συμβάσεις να έχουν διάρκεια 17 έτη.