Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( η εισαγωγη ζωοτροφων κρυβει κινδυνους ) 

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΚΡΥΒΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Αλλοιωμένο καλαμπόκι σε ζωοτροφές

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προφυλάξουν τόσο τους κτηνοτρόφους, όσο και τους καταναλωτές κατ' επέκταση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το υπουργείο Γεωργίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όσον αφορά στις εισαγόμενες ζωοτροφές, που περιλαμβάνουν αλλοιωμένο καλαμπόκι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος ζωικής παραγωγής του ΑΠΘ Θωμά Αληφακιώτη, στην Ελλάδα προκαλούνται κατά καιρούς προβλήματα από τα εισαγόμενα καλαμπόκια.

Πρόκειται για καλαμπόκια που αποθηκεύονται για διάστημα δύο, τριών ή και πέντε ετών, των οποίων οι πρωτεΐνες έχουν αλλοιωθεί και το άμυλό τους βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσής τους διοχετεύονται φάρμακα, τα οποία σκοτώνουν τα έντομα της αποθήκης, που διαρκώς αναπτύσσονται. Τα υπολείμματα των φάρμακων, αλλά και η υγρασία που κατακρατεί το καλαμπόκι, το οποίο προορίζεται για ζωοτροφή, έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση των ζώων που τα καταναλώνουν.

Το πιο επικίνδυνο όμως στοιχείο είναι ότι τα καλαμπόκια έχουν τοξίνες που παράγονται από μύκητες, όπως είναι οι αφλατοξίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες ουσίες και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία.

Οι περιπτώσεις που φτάνουν στο εργαστήριο αφορούν ακαταλληλότητα και πιο συγκεκριμένα μυκητηλιακές προσβολές. Υπάρχει κάποιος μύκητας, ο οποίος σε συνθήκες κακού αερισμού και υψηλής υγρασίας αναπτύσσεται, με αποτέλεσμα να παράγει προϊόντα μεταβολισμού, όπως είναι η μυκοτοξίνη. "Στο υπουργείο αυτά τα δείγματα ελέγχονται, αναλύονται και όταν τα προϊόντα είναι πέραν αυτών που ορίζονται από την Κοινοτική, αλλά και τη δική μας νομοθεσία, τότε απορρίπτονται", διαβεβαίωσε η προϊσταμένη της διεύθυνσης ελέγχου ζωοτροφών, του υπουργείο Γεωργίας, Ευγενία Καμαρινού.

Τα νοσήματα στα ζώα εμφανίζονται έπειτα από περίπου δύο με τρεις μήνες, ενώ στη συνέχεια αρχίζουν οι αποβολές, η μειωμένη γαλακτοπαραγωγή και μερικές φορές η θανάτωση των ζώων.

Τα ζώα αποταμιεύουν τις μυκοτοξίνες στο ήπαρ, με αποτέλεσμα όταν πηγαίνουν για σφαγή, να περνάει στο άνθρωπο, με την τροφική αλυσίδα. Στον άνθρωπο συσσωρεύονται στο ήπαρ και όταν συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα, τότε παρατηρούνται καρκινογενέσεις. Οι περισσότερες μορφές καρκίνου του ήπατος, παγκρέατος και άλλων, προέρχονται συνήθως από τέτοιου είδους ουσίες, οι οποίες εισάγονται στον οργανισμό του ανθρώπου μέσω τροφών.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο εργαστήρια ελέγχου ζωοτροφών, ένα στη Λάρισα και ένα στη Λυκόβρυση, ενώ τελευταία εντάχθηκε και ένα τρίτο εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ο κ. Αληφακιώτης κατήγγειλε πως δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, που να πραγματοποιεί τους ελέγχους.

Διευκρίνισε πάντως πως το ελληνικό καλαμπόκι είναι σαφώς καλύτερο από το ξένο, καθώς έχει αυξημένα ποσοστά καροτένιου, πολλές βιταμίνες και είναι πιο θρεπτικά σε σχέση με τα άλλα.

Όσο για την προτίμηση που δείχνουν στα ξένα καλαμπόκια, αυτή οφείλεται στις χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι ξένοι, αλλά κανείς δε γνωρίζει πως αυτές είναι αποτέλεσμα των αλλοιωμένων προϊόντων.