Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ερευνα χωρίς χρηματοδότηση :: 20/3/2006 17:09:47) 

Σημαντική θέση στον ερευνητικό τομέα, παρά τη σχεδόν μηδαμινή χρηματοδότηση, κατέχουν οι Έλληνες πανεπιστημιακοί σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα.

Σε πενθήμερη απεργία από χθες οι πανεπιστημιακοί

Ερευνα χωρίς χρηματοδότηση

Μόλις στο 0,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σχεδόν διπλάσιο (1,5%), φτάνει η χρηματοδότηση για την πανεπιστημιακή έρευνα στη χώρα μας. Όπως ισχυρίζονται οι πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ, που ξεκίνησαν χθες πενθήμερη απεργία, το πανεπιστήμιο σήμερα στηρίζεται στον πατριωτισμό των ιδίων.

ΤΗΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

Με "ψίχουλα", όπως υποστηρίζουν, προσπαθούν να προσδώσουν στο πανεπιστήμιο τη χαμένη αίγλη του οι καθηγητές ΑΕΙ. "Δεν νοείται πανεπιστημιακή εκπαίδευση χωρίς έρευνα. Δεν νοείται διδασκαλία χωρίς έρευνα. Όμως οι υποδομές σήμερα είναι απαρχαιωμένες και η χρηματοδότηση έχει σταματήσει", σχολίασε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ Νίκος Νικολάου. Παρ' όλα αυτά οι Έλληνες πανεπιστημιακοί, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, κατέχουν σημαντική θέση στον ερευνητικό τομέα. Όπως επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Γ. Αρσένος σε επιστολή που απέστειλε σε συναδέλφους του από το Λίβερπουλ, όπου βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, τις χρονιές 1996-1999 η Ελλάδα κατατάσσεται 10η σε σύνολο 32 χωρών σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δημοσιεύσεων στο σύνολο των ερευνητών και συμμετέχει κατά 1,3%, με 17.810 επιστημονικές δημοσιεύσεις, στο σύνολο της Ε.Ε.

25.000 στην ιδιωτική εκπαίδευση

Στην έρευνα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο έγκειται η διαφορά μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. "Τα περίπου 25.000 παιδιά που δεν θα καταφέρουν φέτος να εισαχθούν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα οδηγηθούν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ισοπεδώσει τις δημόσιες πανεπιστημιακές σπουδές μέσα από την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των ιδιωτικών παραρτημάτων των πανεπιστημίων του εξωτερικού αλλά και με την επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματος", σχολίασε ο κ. Μυλόπουλος.

Παράλληλα έθιξε και το ζήτημα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την πανεπιστημιακή κοινότητα. "Τα μεταπτυχιακά που στέλνουν τα τμήματα το τελευταίο διάστημα στην πρυτανεία επιστρέφουν πίσω, γιατί δεν προβλέπουν οικονομική συμμετοχή των φοιτητών. Η κυβέρνηση δεν δίνει πλέον χρήματα για τα μεταπτυχιακά", πρόσθεσε.

"Άνοιξη" της παιδείας

Ο φόβος για αλλαγή του νόμου πλαισίου προς συντηρητική και όχι προοδευτική κατεύθυνση θέτει σε επιφυλακή τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι απειλούν με… άνοιξη της παιδείας, στο πνεύμα των κοινωνικών αγώνων της Γαλλίας. Έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ενώ σκέφτονται και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας μέσα στο Μάιο, εάν τα αιτήματά τους δεν εισακουστούν. Τέλος διοργανώνουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Αθήνα.