Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ο διευθυντής του 72ου Δημοτικού Σχολείου Νίκος Κουμπουρέλος έβαλε "άριστα" στους μαθητές του για την προσπάθεια που έκαναν μαζί με γονείς και δασκάλους προκειμένου να στήσουν το λαογραφικό μουσείο στο σχολείο τους. Φωτογραφία: Πόπη Κουίδου

Περισσότερα από 400 εκθέματα, που θα τα ζήλευαν ακόμη και τα πιο ενημερωμένα μουσεία, έχει στη συλλογή του το 72ο Δημοτικό Σχολείο. Σε έναν ανεξάρτητο χώρο μέσα στο σχολείο, οι μαθητές έστησαν ένα ολόκληρο λαογραφικό μουσείο με σπάνια εκθέματα.

Μεταξύ αυτών, εργόχειρα φτιαγμένα το 1900, έγγραφα παραχώρησης γης στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, σπάνια τηλεγραφήματα πολιτικών από την εποχή του εμφυλίου και δεκάδες γεωργικά εργαλεία του περασμένου αιώνα.

Εδώ και δύο χρόνια οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς μαθητών ξεκίνησαν αυτή την τιτάνια προσπάθεια καταφέρνοντας να συλλέξουν σπάνια αντικείμενα.

"Ουσιαστικά αυτή τη έκθεση είναι δημιούργημα των παιδιών. Πηγαίνοντας στα χωριά τους, έψαχναν στις αποθήκες των παππούδων τους και συνέλεγαν αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν καθημερινά στην εργασία και στα σπίτια τους", δήλωσε στη "Μ" ο διευθυντής του σχολείου Νίκος Κουμπουρέλος.

Η λαογραφική συλλογή του σχολείου αναπτύσσεται κατά θεματικές ενότητες ανάλογα με την εποχή και τη χρήση των εκθεμάτων σε τρεις αίθουσες του σχολείου. Το όργωμα, ο θερισμός, η τέχνη του αργαλειού και τα εργαλεία του τσαγκάρη, η συλλογή και η επεξεργασία του καπνού, ο διαχωρισμός του γάλακτος από το βούτυρο, προπολεμικά ραδιόφωνα, παλιά μουσικά όργανα και δεκάδες άλλα αντικείμενα και φωτογραφίες που αφορούσαν στην καθημερινότητα των ανθρώπων του περασμένου αιώνα ζωντανεύουν μέσα από τα εκθέματα της συλλογής.

Το καμάρι της περιοχής

Η δημιουργία της λαογραφικής έκθεσης του σχολείου αποδεικνύει ότι, όταν οι συνθήκες το ευνοούν, το δημόσιο σχολείο καταφέρνει να πετύχει στο έπακρο τους παιδαγωγικούς του στόχους. "Οι χώροι στους οποίους στεγάζεται η έκθεση ήταν αποθήκες και με την πολύτιμη συνδρομή των γονέων των μαθητών, των συνάδελφων εκπαιδευτικών που εργάζονται στο σχολείο, ακόμη και κατοίκων της περιοχής που δεν έχουν παιδιά στο σχολείο μετατράπηκε σε ένα υπέροχο λαογραφικό μουσείο. Πολλοί γονείς μάλιστα εργάστηκαν δωρεάν, για να γίνει η έκθεση πραγματικότητα, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για αυτόν τον σκοπό. Από τους κρατικούς φορείς ενδιαφέρον έχουν δείξει ο δήμος Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, βοηθώντας κατά καιρούς την προσπάθεια που γίνεται", επισήμανε ο κ. Κουμπουρέλος.

Η έκθεση δέχεται, κατόπιν συνεννοήσεως με τον διευθυντή στο τηλέφωνο 2310 910652, επισκέψεις από μαθητές άλλων σχολείων κάθε Παρασκευή από τις 10.05 το πρωί έως τις 13.30 το μεσημέρι, ενώ κάθε Κυριακή πρωί είναι ανοιχτή στις επισκέψεις του κοινού.

Μαθήματα ζωής

Λένα Τριανταφυλλίδου μαθήτρια

Ήταν πολύ καλή η ιδέα να γίνει μία τέτοια έκθεση και βοηθήσαμε όλοι. Εγώ έφερα μία ρόδα από κάρο, ένα αλέτρι, ένα δρεπάνι και μία σαΐτα από τον αργαλειό.

Σπύρος Γεωργάκος μαθητής

Χαίρομαι που υπάρχει αυτός ο χώρος στο σχολείο, γιατί μαζεύτηκαν πολλά παλιά πράγματα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Δήμητρα Μακρή μαθήτρια

Η πρωτοβουλία των δασκάλων μας ήταν πολύ καλή, γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε πολλά πράγματα για τη ζωή των ανθρώπων πριν από πολλά χρόνια.

Αλκμήνη Δημητριάδου μαθήτρια

Είναι καλό να μαθαίνουμε πώς χρησιμοποιούσαν οι παλιοί τα εργαλεία της δουλειάς τους, γιατί έτσι μαθαίνουμε πώς ζούσαν. Εγώ έχω φέρει έναν μπαλτά, με τον οποίο κόβανε το κρέας.