Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επί τέσσερις αιώνες σερβίρει ζεστό καφέ το τελευταίο παραδοσιακό καφενείο του "Μολλά Μουσταφά" στην Κομοτηνή, το οποίο σήμερα διαχειρίζεται ο νεότερος καφετζής της περιοχής, ο 25χρονος Μεμέτ Αλή Τσαούς.

Το καφενείο παραμένει ανοιχτό συνεχώς από το 1648 και βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το κεντρικό τζαμί στην οδό Ερμού. Ανέκαθεν ήταν χώρος συνεύρεσης χριστιανών και μουσουλμάνων ακόμη και σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας. Όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να παραμείνει ανοιχτό παρά τις περιόδους ξενοκρατίας που γνώρισε ο τόπος, τις δύσκολες στιγμές και εσχάτως την οικονομική κρίση.

Σήμερα ο Μεμέτ Αλή Τσαούς καινοτομεί ευχάριστα, διατηρώντας το παραδοσιακό χρώμα του καφενείου και ταυτοχρόνως "λαϊκές" προσιτές τιμές για τους θαμώνες του.

ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΠΑΥΛΟΥ!

"Είναι το πιο παλιό καφενείο της Κομοτηνής. Δεν πρέπει να κλείσει", δηλώνει με πάθος ο νεαρός καφετζής. Στον ίδιο χώρο πίνουν σήμερα τον καφέ τους μουσουλμάνοι λίγο πριν από την προσευχή τους στο τζαμί, χριστιανοί αγρότες, καταστηματάρχες και νεαροί φοιτητές. Υποστηρίζεται ότι το είχαν επισκεφθεί ο Βενιζέλος, ο βασιλιάς Παύλος, όλοι οι πολιτικοί, οι αρχηγοί κομμάτων και οι πρόεδροι που επισκέφθηκαν την Κομοτηνή τα τελευταία 50 χρόνια. "Κάθε φορά που έρχεται ένας γνωστός πολιτικός, ηθοποιός, καλλιτέχνης, είναι σίγουρο ότι θα επισκεφθεί και τον καφενέ μας", δηλώνει ο Μεμέτ Αλή Τσαούς και προσθέτει ότι οι περισσότεροι νομίζουν πως θα συναντήσουν και το γνωστότερο ίσως καφετζή που δούλεψε στο καφενείο, τον αείμνηστο πια Μολλά Μουσταφά. "Έφτιαχνε εκτός από μερακλίδικο καφέ και τρίχρωμο τσάι", δηλώνει και προσθέτει ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν το τρίχρωμο ρόφημα που έτυχε να δοκιμάσουν πριν από 30 ή 40 χρόνια στο ίδιο καφενείο. "Έτσι έμαθα να το φτιάχνω κι εγώ. Τσάι στο ίδιο φλιτζάνι αλλά με τρία διαφορετικά χρώματα. Σκούρο μαύρο στον πάτο, καφέ ανοιχτό στη μέση και λίγο πράσινο ή ξανθό στο πάνω μέρος του φλιτζανιού". Τα μυστικά τα κρατά καλά κρυμμένα ο νεαρός καφετζής, παραδέχεται όμως ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θαμώνες του καφενείου τού αποκαλύπτουν ότι ο Μολλά Μουσταφά έφτιαχνε το τρίχρωμο ρόφημα με ξεχωριστή τέχνη.

"Το μυστικό είναι στο ψήσιμο"

Πώς ψήνεται ο παραδοσιακός καφές; Ο 25χρονος καφετζής αποκαλύπτει: "Αργό ψήσιμο στη χόβολη σε παραδοσιακό μπρίκι. Το βασικό είναι να πίνει ο πελάτης πραγματικό καφέ στη χόβολη και η Κομοτηνή φημίζεται για τον καφέ της".