Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ντόπιγκ σε σχολικά πρωταθλήματα! :: 27/3/2006 18:20:00) 

Αν και δεν υπάρχουν πολλά καταγραμμένα περιστατικά ντόπιγκ μαθητών, εκτιμάται πως η χρήση απαγορευμένων ουσιών από μαθητές είναι ευρέως διαδεδομένη. ΦΩΤ. ΑΠΕ

Εκστρατεία ενημέρωσης του ΥΠΕΠΘ για τα αναβολικά

Ντόπιγκ σε σχολικά πρωταθλήματα!

ΤΗΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

Στο χώρο των σχολικών πρωταθλημάτων έχουν εισχωρήσει τα τελευταία χρόνια οι απαγορευμένες ουσίες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια προληπτικού ελέγχου ντόπιγκ σε μαθητικούς αγώνες στα Γιάννινα αρκετοί μαθητές-αθλητές δήλωσαν την τελευταία στιγμή ασθενείς, προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο.

Μπορεί να μην υπάρχουν πολλά καταγραμμένα περιστατικά ντόπιγκ μαθητών (αν και πέρυσι πληροφορίες, οι οποίες δεν διαψεύσθηκαν ποτέ, ήθελαν ντοπαρισμένους τους μισούς μαθητές που συμμετείχαν στους αγώνες κολύμβησης στο Βόλο), όμως εκτιμάται ότι η χρήση απαγορευμένων ουσιών από μαθητές είναι ευρέως διαδεδομένη. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό των μαθητών που ντοπάρονται αγγίζει το 5%-8%. "Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι μεγάλο το ποσοστό χρήσης εργογόνων βοηθημάτων, τα οποία μπορεί να μην είναι απαγορευμένα, αλλά είναι προθάλαμος για τη χρήση αναβολικών ουσιών. Σε έρευνα που διεξαγάγαμε στο εργαστήριο Αθλητιατρικής διαπιστώσαμε ότι τα εργογόνα βοηθήματα χρησιμοποιεί το 30% των μαθητών στην προεφηβική ηλικία και το 70% με 80% στην εφηβική", τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ Αστέριος Δεληγιάννης.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι σε σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει στη Γερμανία είχε αναφερθεί πως πολλά εργογόνα βοηθήματα νοθεύονται με ουσίες ντόπιγκ. "Όταν ένα παιδί εθιστεί στη χρήση ουσιών, είναι πολύ εύκολο στη συνέχεια να περάσει και στα αναβολικά. Από την άλλη, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι προμηθεύονται τα παιδιά μέσω Ίντερνετ", σχολίασε, προσθέτοντας ότι αρκετοί γονείς απευθύνονται στον ίδιο με σκοπό να μάθουν για ουσίες που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στα παιδιά τους.

Ελεγχος από το ΥΠΕΠΘ

Πριν από λίγο καιρό γονείς μαθητών αθλητών της κολύμβησης είχαν στείλει ανοικτή επιστολή στο υπουργείο Παιδείας, με την οποία ζητούσαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά τη διάρκεια των φετινών σχολικών αγώνων κολύμβησης. Το ΥΠΕΠΘ απάντησε ότι για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ελέγχου Απαγορευμένων Ουσιών του ΟΑΚΑ και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπιγκ (ΕΣΚΑΝ) θα διενεργήσει αιφνιδιαστικούς προληπτικούς ελέγχους. "Κρούσματα ντόπιγκ παρουσιάσθηκαν και διερευνήθηκαν πρόσφατα από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και σε σχολικά πρωταθλήματα, γεγονός που δείχνει ότι το φαινόμενο έχει κατά πολύ ξεπεράσει τα στενά πλαίσια των ανδρικών και γυναικείων πρωταθλημάτων και απειλεί πλέον και τις παιδικές και εφηβικές αθλητικές διοργανώσεις. Το ΥΠΕΠΘ έχει στόχο να συμβάλει στην πρόληψη του φαινομένου και, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, στην καταστολή του", ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος, κατά τη διάρκεια ημερίδας στον Εύοσμο που είχε στόχο την ενημέρωση καθηγητών φυσικής αγωγής σε θέματα ντόπιγκ.