Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( moving lives project :: 4/3/2006 15:04:31) 

Moving Lives Project

Τριάντα δύο έφηβοι, νεαροί πρόσφυγες, που έφτασαν μόνοι στη Βρετανία, και συνομήλικοί τους που ζουν στο Λονδίνο συνθέτουν τις φωτογραφικές ιστορίες τους, οι οποίες αποκαλύπτουν τις ελπίδες, τους φόβους και τα ενδιαφέροντά τους. Οι "Κινούμενες Ζωές" ή Moving Lives Project είναι ένα πρωτοποριακό φωτογραφικό σχέδιο, που εκτυλίσσεται και στον κυβερνοχώρο.

Στόχος του να βοηθηθούν οι πρόσφυγες, να ενσωματωθούν και να βρουν φωνή στη θετή πατρίδα. Η ιντερνετική έκθεση άνοιξε στις 23 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια μέρα την πραγματική φιλοξενούσε η Πινακοθήκη Στράτφορντ. Εκεί συνοδευόταν και από ένα ντοκιμαντέρ για το Moving Lives Project.

Ξετυλίγονται ιστορίες όπως του Μουρταζά, ο οποίος κοιμόταν στο δρόμο έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι να του δοθεί κάποιο κατάλυμα, και του Ριτζβάν, ενός 15χρονου από το Πακιστάν, που τον εγκατέλειψαν σε έναν άγνωστο λονδρέζικο σταθμό την πρώτη μέρα της άφιξής του στην Αγγλία.

Το Project οργάνωσε η φιλανθρωπική οργάνωση Photo Voice, που ενισχύει μειονεκτούσες ομάδες ανά τον κόσμο, διδάσκοντάς τους την τέχνη της φωτογραφίας. Για τη συγκεκριμένη έκθεση "συμμάχησε" με το Project DOST, επίσης φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά ανήλικους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, 2.900 παιδιά έφτασαν ασυνόδευτα και ζήτησαν άσυλο στη Βρετανία το 2004.

Ο Μουρταζά

Μέσω του Moving Lives Project πρόσφυγες 12-17 χρόνων συνεργάστηκαν με εθελοντές σχολείων του Ανατολικού Λονδίνου, για να αντιμετωπιστεί η απομόνωση που δοκιμάζουν, όταν πρωτοφτάνουν στη χώρα, και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους.

Σε μία σειρά εργαστηρίων πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Ουγκάντα δούλεψαν με επτά ντόπιους εφήβους, για να φτιάξουν τις φωτογραφικές ιστορίες.

Ο 16χρονος Μουρταζά διέφυγε από το Αφγανιστάν το 2004 φοβούμενος για τη ζωή του και έφτασε στη Βρετανία, αφού ταξίδεψε στριμωγμένος με άλλα εννέα άτομα στην καρότσα φορτηγού.

"Όταν έφτασα στο Λονδίνο, δεν ήξερα πού ήμουν. Πήγα στο υπουργείο Εσωτερικών και κοιμήθηκα έξω, στο δρόμο. Είδα ένα άλλο αγόρι στο δρόμο, που έμοιαζε πατριώτης μου. Το όνομά του ήταν Γκολάμ και μείναμε μαζί από τότε. Είναι σαν αδελφός μου".

Οι δύο έφηβοι ζουν με μία ανάδοχη οικογένεια στο Ανατολικό Λονδίνο. Ο Μουρταζά σπουδάζει αγγλικά, ενώ ελπίζει να παρακολουθήσει και τμήμα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στην έκθεση ο Μουρταζά προσπάθησε να καταγράψει τις εντυπώσεις του για τις ανισότητες του Λονδίνου.

"Έμεινα έκπληκτος, όταν ήρθα στην Αγγλία, βλέποντας επαίτες. Στο Αφγανιστάν είχαμε ζητιάνους, αλλά προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε, δίνοντάς τους τροφή ή δουλειά. Εδώ οι άνθρωποι δίνουν απλώς χρήματα και προσπερνάνε".

Ο Σάνι

Ο Σάνι, που ζει στο Ιστ Χαμ, συνεργάστηκε με τον Μουρταζά και άλλους πρόσφυγες και διαπίστωσε ότι έσπαζαν φράγματα. "Η ουσία δεν ήταν να πραγματοποιήσουμε το σχέδιο με τους νέους πρόσφυγες, απλώς για να πούμε πως είναι σαν εμάς. Ίσως έχουν δυσκολίες, αλλά τα πήγαμε πραγματικά καλά. Η συνεργασία είναι πρόσφορος τρόπος, για να προχωρήσουν οι άνθρωποι", είπε.

Κατά την εκπρόσωπο της Photo Voice Λιζ Όρτον, τα εργαστήρια βοήθησαν να οικοδομηθούν βαθιές φιλίες. "Μέσα από το Moving Lives εκπροσωπούνται νέοι με τον τρόπο που οι ίδιοι θέλουν να ακούγονται και να τους βλέπουν. Οι ιστορίες τους αντανακλούν ανησυχίες εφήβων ανά τον κόσμο: ενηλικίωση, μουσική, φιλοδοξίες, στιλ κουρέματος, οικογένειες, ποδόσφαιρο, εκπαίδευση, νέα ζωή στη Βρετανία", είπε στην "Γκάρντιαν".

"Αυτό που λάμπει μέσα σε όλες τις ψηφιακές ιστορίες είναι το θετικό πνεύμα των νέων, η αίσθηση αποφασιστικότητας να πετύχουν παρά τις αντιξοότητες".